Donderdag 14/11/2019

Trouw en rouw, altijd in het blauw

Hyppolite Vilain Quatorze (1796-1873), zo heette de laatste liberale burgemeester van Wetteren. De historische eer om de volgende te zijn, werd Walter Govaert in 2000 brutaal ontzegd. Nota bene door partijgenoten. De man, 'een persoonlijke vriend van Jean-Marie Dedecker', is vandaag een kiezel in de blauwe schoen. In Wetteren, straks misschien ook in de Wetstraat.

Door Filip Rogiers/Foto Filip Claus

Wij geraken het maar niet gewend, die Open Vld. Het is ronduit smerig van Bart Somers en Noël Slangen, hoe ze journalisten dwingen bij elke vermelding het toch niet zo neutrale predikaat 'open' te gebruiken. Wat als het Vlaams Belang zijn naam verandert in Positief Vlaams Alternatief? Moeten we dat dan ook schaapachtig nabauwen? Er telkens 'sic' achter schrijven?

Soit, de vraag is of zij het mooi vindt? Marie-Madeleine Balman-Vergotte, negentiende op de Open Vld-lijst. Trots is ze zeker dat zij en haar medekandidaten onverwacht de primeur kregen om de nieuwe partijnaam en het logo te gebruiken. Al hadden ze zondag liever niet nog eens naar de kiezer moeten trekken. Ze waren er nu eindelijk nog eens bij, de liberalen.

Zoals bij elke verkiezing heeft Marie-Madeleine ook nu weer haar zaak, Verhuring Ceremoniekleding Trouw en Rouw, dichtgeplamuurd met affiches. Aan de deur hangt een bordje: 'Opgepast! Blauwe zone! Parkeerschijf verplicht!' Binnen, op de toonbank, tussen de potjes met naalden, liggen foldertjes uitgestald.

"Mooi? Bwah. Het mooiste vind ik het blauw van de bol waar de 'Vld' in staat. Dat blauw blijft toch het belangrijkste."

Misschien moeten ze het in de Melsensstraat toch maar eens herbekijken. Als de 'Vld'-bol in de rechterbovenhoek van het drukwerk moet, staat het voorvoegsel 'Open' wat verloren in een permanent of op een kalend voorhoofd.

De partij heette nog VLD op 8 oktober 2006. Ze haalde toen vijf zetels. Zes jaar voordien waren er dat, met 40 procent van de stemmen, nog twaalf. Van de overige zeven zijn er op 8 oktober zes overgegaan in handen van Walter Govaert en zijn Respect. 's Mans naam is ten huize Balman-Vergotte, en in elk ander Open Vld-huis, taboe.

Govaert heeft in Open Vld-kringen, al is PVV-kringen in dit geval historisch correcter, naar eigen zeggen nog altijd zijn vrienden. Ze heten Herman De Croo, oud-senator Frans Verberckmoes en Willy De Clercq. "Maar de oudere leiders vermogen niets meer tegen de 'jonge' generatie van veertigers, ondertussen vijftigers."

"Rancune? Nee. Beslist niet. Maar triest ben en blijf ik wel. Ik blijf trouwens voorzitter van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen in Wetteren. Die staan ook op hun onafhankelijkheid van de partij."

Walter Govaert ontvangt ons in zijn vliegtuig. Welja, op de parking van feestzaal Expo GoWalt (van Walter) in Wetteren staat een Boeing 707, een afdankertje van de Republique Populaire du Benin (RPB) en voordien zelfs eigendom van de Moonsekte. Het vliegtuig staat er al tien jaar en moet nu weg, zo oordeelde onlangs de stad.

CD&V-burgemeester Marc Gybels ontkent dat het om een politieke afrekening gaat, maar Govaert voelt zich desondanks opnieuw geflikt. "In 2000 ging het ook zo. Ik had een oproepingsbrief gekregen om in Gent mijn eed als burgemeester te gaan afleggen. Het heeft niet mogen zijn." Govaert moest gaan. Op bevel van de VLD, die de CVP de 'eer' liet om klacht in te dienen tegen Govaert. Stok om de hond te slaan was zijn overmatige verkiezingsbudget.

In de stad denkt iedereen dat hij een rijke en machtige bedrijfsleider is, maar in werkelijkheid is Walter Govaert 'gewoon' de huisadvocaat van de Groep Govaert. Die stelt 400 mensen te werk en specialiseert zich in de schoonmaak van vliegtuigen. "Die Boeing mag hier wél staan. Dit is bedrijfszone. Het vliegtuig wordt gebruikt als opleidingscentrum voor schoonmaak- en cabinepersoneel en voor vliegopleidingen."

Wil hij binnenkort aan dagelijkse dwangsommen ontsnappen, dan zal een heftruck de Boeing elke dag een metertje moeten verslepen. Zo wordt althans in het dorp meesmuilend verteld. Komisch vindt Govaert dat zelf niet. "Ik ben niet zo'n lachebek", verontschuldigt hij zich. De man heeft iets stijfs, iets aristocratisch. "Gelukkig staan op mijn lijst Respect veel andere, meer volkse mensen. Het is wel degelijk een populaire lijst, zoals die van mijn vriend Jean-Marie Dedecker."

Maar rancune? Nee, dat is een gevoel dat niet past in het universum van de Govaerts. Een grote familie, van stand, door en door blauw. "Een dynastie van boomkwekers. En toen dat slabakte, stortte wijlen mijn vader zich op de schoonmaak van gebouwen. Hij was gemeenteraadslid voor de PVV in mijn geboortedorp Serskamp. Hij was een van de meest authentieke liberalen van de streek. En dat waren en zijn we allemaal, zijn acht kinderen."

Zijn familie steunt hem. Zegt hij. "We hebben elkaar altijd goed verstaan. Ook politiek. We staan als een blok achter Respect. En we zijn altijd ter beschikking geweest van de liberale partij."

Dat laatste klinkt dubbelzinnig. Wélke liberale partij? Tot zondag houdt Govaert er de spanning nog even in. Zeggen ze bij de Open Vld. Hij doet alsof hij 'terug naar de stal' wil, al is Respect intussen in Wetteren groter dan Open Vld. "Hij doet dat om mensen in verwarring te brengen", sist elke Open Vld'er.

Intussen flirt Govaert met Jean-Marie Dedecker. De kopstukken van Respect, Govaert voorop, zouden op 10 juni een stek vinden op de Lijst Dedecker. Govaert kucht. "We hebben afgesproken om daarover niet te communiceren. Het gaat nu zondag om Wetteren. Maar ja, Jean-Marie is een persoonlijke vriend van mij, al van toen hij naar de VLD kwam. Twee weken geleden was hij nog te gast op ons partijfeest hier in de Expo GoWalt. Maar wij voelen ons als Respect zekerder van ons stuk dan de anderen die nationale kopstukken nodig hebben om de Wetterenaar te overtuigen."

Terug in de zaak Trouw en Rouw van Marie-Madeleine Balman-Vergotte. Meneer Balman, zo blauw als mevrouw, heeft een boek uit de kast gehaald. Het vertelt de geschiedenis van de liberalen in Wetteren. Geschonken door Koninklijke Harmonie Les Bons Vivants. Voor de LP/PVV/VLD/Open Vld is Wetteren een twijgje aan de Oost-Vlaamse stronk dat maar niet wil schieten. En dat tussen de Gentse liberale Hof van Eden en de moestuin van De Croo.

"Het is geleden van 1873 dat we hier nog eens een liberale burgemeester hebben gehad", zegt meneer Balman. "Kijk, hier staat hij: Hyppolite Vilain Quatorze. En het is zevenendertig jaar geleden dat de liberalen nog eens in het bestuur hebben gezeten."

Op 2 januari waren ze er eindelijk nog eens bij. Voor acht weken.

Morgen: Marktdag in Wetteren, 'de ultieme test of de pest'?

Ja, Jean-Marie Dedecker is een vriend van mij. Al van toen hij naar de VLD kwam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234