Zondag 20/10/2019

Tropische storm zet historische binnenstad onder water

Storm richt mogelijk voor 26 miljard dollar schade aan, het hoogste bedrag in de VS-geschiedenis

Orkaan Katrina geselt New Orleans

De orkaan Katrina heeft op de zuidkust van de VS enorme schade aangericht. In grote delen van New Orleans is de stroom uitgevallen en in het historische centrum brak een dijk. Honderdduizenden mensen waren zondag hun huizen ontvlucht om aan het orkaangeweld te ontsnappen. De storm is intussen van categorie 5 naar categorie 3 afgezwakt, maar alle gevaar is nog niet geweken.

Brussel / New Orleans

Eigen berichtgeving

Het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Florida meldde gistermiddag dat orkaan Katrina naar niveau 3 herzien werd. Eerder op de dag werd de tropische storm al van categorie vijf, de gevaarlijkste, naar vier verlaagd. Dat relatief goede nieuws neemt niet weg dat er in de staten Louisiana en Mississippi enorme schade werd opgetekend.

In sommige wijken van New Orleans was sprake van "enorme structurele ravage". "We krijgen berichten dat in heel de stad meer dan twintig gebouwen aan het instorten zijn", verklaarde Ray Nagin, de burgemeester van New Orleans. Doordat waterpompen in het laaggelegen historische centrum (het Quartier Français) het begeven hadden, stonden delen van de stad blank. In sommige huizen reikte het water tot aan het plafond. Zo'n 70 procent van New Orleans bevindt zich onder het zeepeil. Normaal zorgen dijken en een pompsysteem ervoor dat de nabijgelegen Mississippi-rivier de stad niet binnenspoelt.

Volgens het NHC raakte de westelijke rand van het oog van de orkaan gisteren omstreeks 10 uur 's morgens (17.00 uur Belgische tijd) de lege, want grotendeels geëvacueerde stad. Op sommige plaatsen in New Orleans werden windsnelheden tot meer dan 240 kilometer per uur opgetekend, al was Katrina op dat moment al een trapje lager op de Saffir-Simpson-schaal komen te staan.

Duizenden geëvacueerden die in het binnenland van Louisiana geen onderdak vonden, werden in het evenementencomplex annex football-stadion Superdome ondergebracht. Maar daar rezen problemen met waterinsijpeling en werd een deel van het dak door de orkaan weggeblazen, richting het nabijgelegen Hyatt Regency-hotel.

"De hemel is zichtbaar door het dak", zei een getuige op CNN. Een deel van de geëvacueerden moest met de hulp van het leger naar de andere kant van het gebouw worden overgebracht. Veel inwoners van New Orleans waren in hotels ondergebracht of toch maar thuisgebleven, in de hoop dat de schade nog zou meevallen en dat Katrina snel zou overwaaien.

"De muren gingen aan het schudden, de lampen rammelden als bij Poltergeist, de vensterramen kraakten en braken", zei een 43-jarige man, die in het Hyatt Regency zat, tegen de Miami Herald. "Het gierende geluid was niet fraai om aan te horen." De man had er de voorkeur aan gegeven op zijn kamer achter te blijven, in plaats van zich naar de conferentieruimte op de derde verdieping te begeven, waar de meeste 'gasten' waren ondergebracht. Even brak er paniek uit toen tegels van het plafond in de mezzanine naar beneden kwamen en glazen panelen uit het dak de hal in tuimelden.

"Misschien wordt New Orleans nooit meer als vroeger", heette het bij de stedelijke autoriteiten. Getuigen spraken van regen die als watervallen van de wolkenkrabbers van de stad neerstroomde. Overal in de straten lagen glasscherven. De vrees bestond dat overstromingen de stad grondig konden vervuilen - met olie van de nabijgelegen installaties in de Golf van Mexico, of met huishoudelijk en ander afval uit de rioleringen.

Behalve in Louisiana zijn ook in Alabama en Mississippi duizenden mensen geëvacueerd. In Gulfport, in Mississippi, stond het water zo hoog dat er losgeslagen boten in het straatbeeld verschenen. Niet door de storm, maar door het geharrewar bij de evacuatie kregen drie bejaarden een fatale hartaanval in Baton Rouge. Andere meldingen van doden of gewonden vielen er niet te rapen. In het hele gebied was sinds zondag sowieso de noodtoestand afgekondigd.

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren federale steun beloofd aan Louisiana en Mississippi, de twee zwaarst getroffen staten. De verzekeringssector schat dat de schadeclaims kunnen oplopen tot 26 miljard dollar, wat van de orkaan de 'duurste' uit de Amerikaanse geschiedenis maakt. (LD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234