Vrijdag 09/12/2022

TROP IS TE VEEL

Een man, een gazon en véél zon. Hoog tijd om je innerlijke oermens te ontketenen aan de enige plek die ertoe doet: het vuur. Oppergriller Koen Maes van Barbecue Academy weet hoe dat moet.

"Kijk hoeveel je normaal eet, en voorzie dan ietsje meer. Eet je anders zo'n 200 gram vlees of vis? Dan is voor een barbecue 300 gram per persoon meer dan voldoende. En varieer ook met de bijgerechten: groenten, pasta, brood..." Saladeschaal van Koziol, € 34,95, bij Galeria Inno, Nieuwstraat 123, 1000 Brussel. www.koziol-shop.be.

BIGGER = BETTER

"Dé grote barbecuetrend? Dat is kiezen voor heel grote stukken vlees, die je dan traag gaat garen. Zo krijg je een supermals resultaat. Ook met bijvoorbeeld een rodekool kan je dat eens proberen: dat staat garant voor een schitterend bijgerecht!"

Messenset Voodoo, € 99, via www.gadgethouse.be.

GOE GEBAKKEN

"Om de gaarheid van je vlees te controleren zonder te snijden, gebruik je best een kernthermometer. Voor vlees ligt de ideale kerntemperatuur rond de 70 graden. Bij vis ligt dat bij 60 graden."

Kernthermometer van Masterclass, € 12,95, via www.bol.com.

FIRE!

"De barbecue aansteken, kan soms een werk van lange adem zijn. Daarom vind ik firestarters fantastisch. Je vult gewoon een buis met houtskool, en binnen de twintig minuten heb je vuur."

Brikettenstarter van Weber, € 19,95, bij Freetime, Diestsesteenweg 84, 3200 Aarschot. www.weber.com.

GAS, HOUT OF

ELEKTRICITEIT?

Koen Maes: "Een van de eerste dingen die mensen me vragen, is of ze voor een gas- of een houtskoolbarbecue moeten kiezen. Ik zeg altijd: volg je gevoel, en kijk waar je het toestel voor gaat gebruiken. Snel nog een lapje vlees bakken, 's avonds na het werk? Zo'n makkelijke gasbarbecue is jouw ding. Uitgebreide baksessies in het weekend? Dan zit je goed met houtskool. Alleen daar kan je trouwens die rooksmaak mee krijgen."

1. Q2400 van Weber, € 449, bij Van Hie, Vilvoordsesteenweg 172, 1860 Meise. weber.com.

2. Edson Barbecue van Barbecook, € 199, via www.barbecueland.be.

3. Beefeater, € 429, bij Sjim, Nanovestraat 153, 1745 Opwijk. www.beefeaterbbq.com.

Man mkt. vuur

Zelf ook leren bakken en grillen als de besten? Check bbqacademy.be voor hun workshops.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234