Zaterdag 14/12/2019

Troostprijzen voor vrouwen binnen de partij

Het was een lastige puzzel, maar N-VA is er dan toch uitgeraakt. Peter De Roover is de nieuwe fractieleider in het federaal parlement. Om de vrouwen binnen de partij tevreden te houden, wordt een aantal troostprijzen uitgedeeld.

De gsm van Bart De Wever stond de afgelopen dagen niet stil. De voorzitter wierp al zijn gewicht in de schaal om zijn federale ploeg (van liefst 33 parlementsleden) op één lijn te krijgen over de opvolging van Hendrik Vuye.

Dat lukte hem uiteindelijk ook. Bij aanvang van de fractievergadering kwam de voorzitter zijn voorstel persoonlijk uit de doeken doen. Het werd unaniem goedgekeurd. Niemand wilde of durfde tegenspartelen.

De Wever hoopt dat De Roover snel de rangen van de federale fractie kan sluiten. Want hoewel niemand het echt openlijk wilde erkennen, was het ongenoegen de laatste maanden wel degelijk groot. Een herstart is nodig.

De vraag is of De Roover de juiste man op de juiste plaats is. Hij mag dan unaniem zijn verkozen, dat maakt hem nog geen consensusfiguur. De Roover heeft veel voorstanders. Niet in het minst De Wever en vicepremier Jan Jambon - alletwee hebben ze een heel lange voorgeschiedenis met De Roover binnen de Vlaamse beweging.

Tegelijk hebben een aantal parlementsleden vragen bij zijn stijl. De Roover heeft zijn eigen mening en handelt daar meestal naar. Maar dat is net wat ook zijn voorganger al werd verweten. Vuye speelde iets te vaak soloslim en is ondertussen weggepromoveerd. Hij moet nu het communautaire programma van N-VA opfrissen.

Troostprijs

De beste manier om een herhaling van dit scenario te voorkomen, is door meer mensen een brokje macht te geven. De Roover krijgt niet alleen een ondervoorzitter (Inez De Coninck) bij zich, maar ook een nieuw 'bureau'.

In dat bureau zetelen Brecht Vermeulen, Peter Dedecker en Wouter Raskin. Met dit vijftal zijn bovendien alle provincies mooi vertegenwoordigd in de fractieleiding. Provinciale evenwichten zijn traditioneel een gevoelig punt.

Nog zo'n gevoelig punt is de verdeling tussen mannen en vrouwen. Zeker binnen de N-VA. De partij heeft het imago van een machoclub. In de federale regering zorgt alleen staatssecretaris Elke Sleurs voor een vrouwelijke touch.

"We hebben er op toegezien dat ook onze vrouwen aan bod komen", reageert partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. Zoals gezegd wordt De Roover bijgestaan door een vrouwelijke ondervoorzitter. Sarah Smeyers, die kandidaat was voor het fractieleiderschap, zal worden voorgedragen om de nieuwe penningmeester van de partij te worden.

Het was nodig om de vrouwen (15 van de 33 fractieleden) minstens een troostprijs aan te bieden. Toen vorige week het nieuws uitkwam dat Vuye opstapte, begonnen ze meteen te foeteren omdat De Roover - weer een man - al zo goed als verkozen leek. Ervaren politica's als Smeyers en Zuhal Demir zagen zich weer achter het net vissen.

Media-ervaring

De Roover is een nieuwkomer in de politiek, maar heeft al een staat van dienst binnen de Vlaamse Volksbeweging. Als voorzitter wierp hij zich op als een stem in het publieke debat. Hij is vertrouwd met journalisten en tv-studio's.

Die media-ervaring bleek een belangrijke troef in de strijd om het fractieleiderschap. Naast de gebrekkige organisatie was de grootste klacht over Vuye dat hij niet genoeg retorisch talent had in vergelijking met de concurrentie.

Telkens als Vuye moest debatteren met zijn collega's Laurette Onkelinx (PS) en Kristof Calvo (Groen) trok men bleek weg op de banken van N-VA. De Roover moet normaal gezien veel meer tegenwerk kunnen bieden.

Al kan zijn voorgeschiedenis bij de Vlaamse beweging daarbij in zijn nadeel werken. N-VA zal zich tijdens deze legislatuur houden aan de communautaire omerta in de federale regering. Bijgevolg moet ook De Roover zwijgen.

De oppositie zal geen kans voorbij laten gaan om hem aan te vallen op die zwakke plek. Bovendien lijken ook zijn oude maten van de Vlaamse Volksbeweging De Roover niet echt te helpen. Meteen na zijn aanstelling vanochtend stuurden ze een persbericht de wereld in met de eis dat hij "de communautaire hekelpunten (sic) op de agenda blijft zetten".


ZENO. Zaterdag interview met de nieuwe fractieleider van N-VA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234