Maandag 04/07/2022

Vastgoed

Triple Living is de nieuwe Antwerpse bouwkoning, maar hoe zwaar is de erfenis van Land Invest?

De Lins Tower. Beeld thomas legreve
De Lins Tower.Beeld thomas legreve

Zowel de Lins Tower als de Slachthuissite, twee van de belangrijkste bouwprojecten in Antwerpen, komen in handen van projectontwikkelaar Triple Living. Zij kopen de sites over van Land Invest, dat in het nieuws kwam door banden met het stadsbestuur. Maar Triple Living is ook geen onbekende in 't Stad.

Ann Van den Broek

Land Invest Group, het bedrijf van lobbyist en projectontwikkelaar Erik Van der Paal en de Nederlander Marc Schaling, zocht en vond een overnemer voor de Lins Tower aan de Tunnelplaats en de Slachthuissite in Antwerpen. De projectontwikkelaar bereikte een principeakkoord met het Antwerpse bedrijf Triple Living. Hoeveel geld met de overname gemoeid is? Daarop komt geen antwoord. "Maar deze projecten passen perfect in ons DNA", wil Triple Living wel kwijt.

Wat dat DNA dan is? "Projectontwikkelaar Triple Living bouwt levensvisies. Groene buurten waar het aangenaam wonen, leven en werken is. Altijd op toplocaties. Altijd met de beste architecten en met baanbrekende duurzame technieken. Wij bouwen vooruit. Mee met de klant, de buurt, de maatschappij." Het bedrijf schuwt op zijn website de grote woorden niet.

Dat ze bouwen op toplocaties, dat klopt alleszins. In de portfolio van de projectontwikkelaar zitten tal van grootschalige projecten. Van een residentiële woonwijk aan het Duinwatermeer in Knokke en luxe-appartementen aan de haven van Zeebrugge tot het uit de kluiten gewassen bedrijvencomplex aan de luchthaven in Zaventem.

Nieuw Zuid

Maar het paradepaardje van Triple Living bevindt zich in Antwerpen. Daar is Triple Living de motor achter de volledig nieuwe woonwijk Nieuw Zuid, die achter het nieuwe Justitiepaleis aan de Schelde verrijst. Meer zelfs: het is door de ontwikkeling van die site van 20 hectare dat het bedrijf überhaupt het levenslicht zag.

In september 2010 was dat. Toen sloegen twee geroutineerde vastgoedfamilies de handen in elkaar om het prestigieuze Antwerpse project te kunnen binnenhalen: de familie Cavens en de familie Paeleman. Die laatste is met Skyline Europe de Belgische marktleider voor appartementen die voor langere termijn worden verhuurd aan expats. Vader Marc Paeleman richtte het bedrijf in 1981 op, zoons Stefan en Bart stapten er later in mee.

Ook de hele familie Cavens zit in vastgoed. Het is Dirk Cavens die samen met Marc Paeleman Triple Living – oorspronkelijk SAZ, of Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid geheten – oprichtte. Maar ook zijn zoon Jeff en zijn intussen ex-vrouw Kristine Van Hool (dochter van de busfabrikant) zitten mee in het vastgoed. Dirk Cavens' vader was overigens ooit mede-eigenaar van het havenbedrijf ABES, nu bekend als Katoen Natie.

Slachthuissite Antwerpen. Beeld Google Maps
Slachthuissite Antwerpen.Beeld Google Maps

Dirk Cavens begon als makelaar en stapte eind jaren 80 samen met zijn gewezen echtgenote in de projectontwikkeling. Rond die periode deed hij ook kort zaken met twee mannen van wie de namen belletjes doen rinkelen in het hele Land Invest-dossier: Maurice De Velder en Koen Blijweert.

Blijweert is een oude vriend van Cavens en genoegzaam bekend als opperlobbyist. Hij was het die in 2010 het geheime etentje tussen N-VA en MR organiseerde. Blijweert zou ook goede banden onderhouden met Erik Van der Paal. De Velder was volgens website Apache in 2012 gedurende enkele uren eigenaar van de gewezen Renaultsite: uitgerekend de plaats waar nu de Lins Tower verrijst.

Hoewel de banden met De Velder en Blijweert van destijds terug te vinden zijn in het Staatsblad, ontkent Cavens in een interview met Trends enkele jaren geleden dat hij ooit in zee ging met beide mannen. Blijweert verloor hij naar eigen zeggen uit het oog, met De Velder zegt hij sinds begin jaren 90 nooit nog contact gehad te hebben.

Triple Living beseft dat het door de overname van de twee grootschalige projecten van Land Invest ook een zware erfenis meeneemt, gezien de commotie die de afgelopen weken ontstond over de banden die Land Invest onderhoudt met het Antwerpse stadsbestuur.

"Het is belangrijk om te benadrukken dat wij Land Invest niet zijn", zegt marketingmanager Sam De Maeyer. "Wij bouwen buurten waarin we uitgaan van de leefbaarheid." Een grote impact op de projecten zal de verkoop voorlopig niet hebben, zegt hij. "De Lins Tower wordt afgewerkt zoals gepland. En de Slachthuissite, daar ligt het initiatief momenteel bij de stadsbouwmeester en de aangestelde intendant. Al staan wij natuurlijk wel open voor gesprekken met alle betrokkenen."

En de relatie met het stadsbestuur? Daarover zei Dirk Cavens zelf in het interview met Trends over Nieuw Zuid dit: "Ik meng me niet in politiek. Wij hebben uitstekend gewerkt met de stadsadministratie en onze plannen werden ondersteund door het vorige en het huidige stadsbestuur. Dat kan ook niet anders, want we geven vorm aan de stad voor de komende decennia."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234