Zaterdag 23/01/2021

Trio vervangt Janssens bij Lierse

Bij Lierse heeft zich gisteren een ware stoelendans voltrokken. De ontslagen Chris Janssens wordt opgevolgd door het trainersduo Daniel Simmes (ex-Liersespeler) en Herman Vermeulen (die op post blijft), met de Egyptenaar Hany Ramzy als supervisor - manager naar Engels model. Eric Van Meir wordt 'gedegradeerd' naar de beloften en jeugd.

Lierse heeft zijn trainer ontslagen. Chris Janssens werd 's ochtends van het trainingsveld geroepen om in het Vanderpoortenstadion zijn C4 te komen ophalen. Even later moest ook Eric Van Meir zich bij grote baas Maged Samy en CEO Jesse De Preter melden. Van Meir kreeg te horen dat hij voortaan geen hulptrainer meer is van de A-kern, maar dat hij zich voortaan voltijds met de beloften en de jeugdafdeling moet bezighouden.

Maged Samy had drie weken geleden nog laten uitschijnen dat Chris Janssens zeker hoofdcoach zou blijven tot het einde van het seizoen. "Ik heb dat inderdaad gezegd, maar dat was wel gekoppeld aan enkele voorwaarden. De beoogde doelstellingen werden in tussentijd niet gehaald en daarom zagen we ons genoodzaakt om toch in te grijpen", verdedigde Samy zijn beslissing.

Janssens haalde niet genoeg punten naar Samy's zin en zou te behoudend hebben gespeeld. "Toch blijf ik Janssens een goede trainer vinden, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde. Voor mij zal Chris altijd een vriend blijven, maar je moet werk en vriendschap kunnen scheiden."

Ex-international

De 'wonderdokter' die Lierse naar het behoud moet loodsen, is de 43-jarige Hany Ramzy; een naam in het Egyptische voetbal. In zijn gloriejaren kwam de 124-voudige international uit voor Duitse clubs als Werder Bremen en Kaiserslautern. Later trainde hij onder anderen de olympische ploeg van zijn land. Ramzy, die de voorbije weken op het Lisp rondliep als adviseur, wordt nu 'manager naar Engels model'. Dat wil zeggen dat hij de eindverantwoordelijke wordt voor de ploegopstelling én voor het transferbeleid. Huidig technisch directeur Ruud Kaiser moet bijgevolg een stapje opzij zetten en krijgt de titel 'hoofdscout'.

"In de praktijk zal Ramzy veel overleggen met assistent Herman Vermeulen, die op post blijft, en de nieuwe veldtrainer Daniël Simmes. Zowel Ramzy als Simmes tekenden een contract voor onbepaalde duur", legde CEO Jesse De Preter uit. "Op korte termijn willen we een schokeffect creëren. De nieuwe technische staf zal in eerste instantie de nadruk leggen op discipline en professionalisme."

Hany Ramzy zelf heeft naar eigen zeggen al een goed beeld van Lierses sterktes en zwaktes. "Ik zag de laatste vier matchen en ken de ploeg dus", vertelt de nieuwe sportieve baas van het Lisp. "Ik weet wat we nodig hebben en voorzie tijdens de winterstop minstens vier nieuwe spelers. Tot dan gaan we door hard te werken nog het maximum proberen te halen uit deze groep. Zelf ga ik trachten mijn ervaring over te zetten op de spelers. Ik werkte vroeger samen met trainers als Aad de Mos, Roy Hodgson en Eric Gerets, hij is een groot voorbeeld voor mij."

De taal van Samy

Communicatie mag straks alvast geen probleem worden voor Ramzy. Naast Arabisch spreekt de man Engels, Duits, Frans én 'de taal van Maged Samy'. "Over twee jaar wil ik met Lierse meedoen voor een Europees ticket", liet Ramzy nog weten. Dat soort uitspraken moet voorzitter Samy als muziek in de oren klinken. Maar eerst moet Ramzy Lierse gewoon in eerste klasse houden. Wie het team de voorbije weken bezig zag, weet dat die opdracht al moeilijk genoeg zal zijn.

De opzij geschoven Chris Janssens was gisteren te ontgoocheld om te reageren op zijn ontslag. Janssens' schoonvader Jean-Pierre Meert blijft in principe bij Lierse actief als clubdokter. "Wij zijn zeer tevreden over dokter Meert. Het één staat los van het ander", besloot Jesse De Preter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234