Donderdag 04/03/2021

Trieste hoogtepunten uit ruim twee jaar asielmiserie

30 augustus 2008:Ondanks verschillende kerkbezettingen en hongerstakingen blijft een regeringsbeslissing over duidelijke regularisatiecriteria uit.

13 november: Om de schrijnende overbevolking in de open opvangcentra voor asielzoekers het hoofd te bieden, belooft minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS) 500 extra bedden.

18 maart 2009:De verjaardag van het regeerakkoord viert de minister van Asiel en Migratie Turtelboom in de rechtbank, waar ze gedagvaard is door twaalf advocaten en hun balies. Terwijl ook de belangenorganisaties op straat komen, laat ze de kritiek van zich afglijden. “Wij zullen nooit een algemene regularisatie toestaan.”

2 mei:Asielzoekers moeten/kunnen opnieuw aankloppen bij de OCMW’s voor financiële steun. Want de opvang zit vol. OCMW’s vinden dat de regering hun problemen doorschuift.

11 juni:Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) moet asielzoekers onderbrengen in hotels, omdat de opvangcentra vol zitten.

26 juni:Federaal minister Arena, bevoegd voor het opvangbeleid, heeft een plan klaar om asielzoekers onder te brengen in leegstaande kazernes en openbare gebouwen. Daar zouden de 384 asielzoekers die nu in Brusselse hotels verblijven een tijdelijk onderdak kunnen krijgen.

8 juli:De dienst dispatching van Fedasil, die asielzoekers doorverwijst naar een opvangcentrum, sluit de deuren uit protest tegen het gebrek aan plaatsen in de reguliere centra. De sluiting duurt voort “tot er een structurele oplossing is”.

18 juli: Wissel in de federale regering: Philippe Courard (PS) krijgt de zorg over Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding van Arena. Turtelboom krijgt Binnenlandse zaken. Wathelet wordt staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De regering bereikt een basisakkoord over de regularisatie én strengere migratieregels.

20 juli:Tussen 15 september en 15 december organiseert de federale regering een eenmalige regularisatiecampagne voor mensen zonder papieren. De operatie richt zich op mensen met een “duurzame lokale verankering” in België.

10 september:Meer dan duizend asielzoekers zitten in de hoofdstad op hotel, vaak zonder enige begeleiding. Op het begrotingsconclaaf weet staatssecretaris Courard, verantwoordelijk voor het opvangbeleid, bijna 10 miljoen euro los te peuteren voor 800 extra opvangplaatsen in 2009.

23 oktober:Vluchtelingenwerk Vlaanderen slaagt erin om via de rechtbank voor 51 asielzoekers opvang af te dwingen van de overheid op straffe van een dwangsom. Intussen heeft Fedasil al voor 330.000 euro aan dwangsommen uitbetaald.

19 november: Courard is niet te spreken over het tentenkamp dat Artsen zonder Grenzen, Caritas en Vluchtelingenwerk Vlaanderen hebben opgezet in de schaduw van het Brusselse Noordstation.

9 december: De regering garandeert juridische zekerheid aan alle asielzoekers die de voorbije maanden een aanvraag tot regularisatie hebben ingediend. De auditeur van de Raad van State oordeelde twee dagen eerder nog dat de hele regularisatieprocedure onwettig is.

18 december:Het koninklijk paleis zal twee appartementen in Wallonië ter beschikking stellen van Fedasil om asielzoekers zonder verblijf in onder te brengen.

31 december:“Het hoogtepunt van de asielcrisis”, zo bezweert staatssecretaris Philippe Courard (PS), “is voorbij.” Nieuwe asielzoekers belanden niet meer op straat, de overheid vindt voor hen moeiteloos onderdak. Niks van, zeggen vluchtelingenorganisaties.

22 februari 2010:Brussels PS-schepen Yvan Mayeur dagvaardt zes ministers uit de federale regering, waaronder twee partijgenoten, omdat ze niets ondernemen tegen de instroom van asielzoekers bij het hoofdstedelijke OCMW.

26 februari: Premier Yves Leterme (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (cdH) trekken begin maart naar de Balkan om er het probleem van de enorme instroom van etnische Albanezen aan te kaarten.

9 april: Het ontslag van Isabelle Küntziger, de topvrouw van Fedasil, bewijst de moedeloosheid en malaise binnen het agentschap, dat al achttien maanden worstelt met een gigantisch tekort aan opvang voor asielzoekers.

19 mei:In de nasleep van de asielcrisis heeft de Antwerpse OCMW-raad Fedasil gedagvaard voor twee openstaande rekeningen ter waarde van 12.500 euro: kosten die gemaakt werden door asielzoekers noodgedwongen onder te brengen in hotels.

1 juli:Fedasil maakt jaarcijfers bekend. 1.306 plaatsen kwamen er vorig jaar bij, terwijl er 2.700 mensen op straat werden gezet. Staatssecretaris Courard stelde zich tot doel om tegen eind dit jaar 5.000 opvangplaatsen bij te bouwen om de crisis te beteugelen.

20 augustus:Het gebrek aan opvangplaatsen in ons land noopt Fedasil ertoe om bij momenten minderjarigen die onbegeleid op de vlucht zijn, alleen in hotels onder te brengen.

26 oktober:De opvangcrisis slaat over naar de arbeidsrechtbanken. Het meest schrijnend is de situatie in Brussel. Nog nooit liepen er in de arbeidsrechtbanken zoveel procedures tegen Fedasil.

28 oktober:Het kernkabinet heeft de militaire sites geselecteerd waar dit jaar nog 2.000 opvangplaatsen voor asielzoekers gecreëerd zullen worden. Het gaat om de domeinen van Weelde, Houthalen-Helchteren, Bastenaken en Bierset. Twee burgemeesters reageren furieus.

16 november:Malaise bij Fedasil leidt tot een 24-urenstaking.

30 november:Dakloze asielzoekers dolen door de winterkou. De geplande opvang in kazernes is niet beschikbaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234