Woensdag 23/06/2021

Trierweiler neemt wraak op Hollande: "29 sms'jes per dag"

Februari 2013: Trierweiler en Hollande op een officieel bezoek aan India. Beeld BELGA
Februari 2013: Trierweiler en Hollande op een officieel bezoek aan India.Beeld BELGA

Valérie Trierweiler, voormalige première dame van Frankrijk, heeft een boek geschreven waarin ze afrekent met president Hollande. Ze onthult geen staatsgeheimen en vertelt nauwelijks nieuwe dingen, maar Frankrijk staat in rep en roer door de saillante details over het privéleven van de president. 'Merci pour ce moment' is dan ook allereerst een wraakoefening met een centrale boodschap: François Hollande is een kille, harteloze man.

Trierweiler werkte in het diepste geheim aan het boek, op een computer die niet met internet verbonden was. Om lekken te voorkomen werd het in Duitsland gedrukt.

Achttien ijzige maanden verbleef Valérie Trierweiler in het Elysée, een periode waarin Hollande dingen tegen haar zei als: "Van jou wordt niets anders verwacht dan dat je mooi bent." Toen ze het gerucht hoorde dat hij een affaire had, zwoer hij op het hoofd van zijn zoon dat het niet waar was. Als de verhouding aan het licht komt, stort ze in. "Ik haast me naar de badkamer. Ik grijp het plastic zakje met slaappillen. François is me gevolgd. Hij probeert de zak af te pakken. Ik ren de slaapkamer in. Hij pakt de zak, die scheurt. De pillen verspreiden zich over het bed en de vloer. Ik slaag erin ze te pakken. Ik slik zo veel ik kan. Ik wil slapen. Ik wil niet leven in de uren die gaan komen. Ik wil vluchten. Ik verlies het bewustzijn."

Na de breuk probeert Hollande haar vergeefs "terug te veroveren alsof ik een verkiezing ben", met sms'jes - tot 29 op een dag - en uitnodigingen voor etentjes.

null Beeld AP
Beeld AP

Geen politieke schade
Zulke passages komen het sacrale karakter van het presidentschap niet ten goede, maar daarvan was toch al weinig over na de affaire-Gayet. Volgens Jerôme Dabi van opiniepeiler Ifop zal het boek Hollande in politiek opzicht niet schaden, evenmin als de affaire-Gayet dat heeft gedaan. De Fransen geloven nog steeds in de scheiding tussen politiek en privéleven, al smullen ze van de schuinsmarcheerderij van hun leiders. 'Merci pour ce moment' verschijnt morgen in een ongekende eerste druk van 200.000 exemplaren, een aantal dat normaliter slechts is voorbehouden aan onverbiddelijke bestsellerauteurs als Amélie Nothomb.

De schade zal ook beperkt blijven, omdat Trierweiler zo impopulair is. Door veel Fransen wordt ze gezien als een jaloerse heks, een indruk die ze niet geheel weet weg te nemen. Openlijk schrijft ze over haar "hysterie" ten opzichte van Hollandes ex-partner Ségolène Royal. Als Hollande en Royal op een socialistisch congres hand in hand op het podium staan, voelt Trierweiler "letterlijk een emotionele overreactie: het is fysiek onmogelijk om ze zo samen te zien."

Minachting voor de armen
Het enige politieke gif zit in een passage waarin Trierweiler de socialistische president een minachting voor de minder bedeelden toeschrijft. "Hij presenteert zich als een man die niet van de rijken houdt. In werkelijkheid houdt de president niet van de armen. Deze man van links spreekt in privékring over de sans-dents, de 'tandelozen'."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234