Dinsdag 21/09/2021

Verkiezingen VS

Trevor Noah legt populaire Trump-aanhanger op de rooster: beklijvende tv

Tomi Lahren op bezoek bij Trevor Noah in 'The Daily Show'.  Beeld Screenshot
Tomi Lahren op bezoek bij Trevor Noah in 'The Daily Show'.Beeld Screenshot

Net zoals veel van zijn collega-talkshowhosts, zoekt Trevor Noah van The Daily Show sinds de verkiezing van Donald Trump op 8 november naar een gepaste manier om met die verbijsterende overwinning om te gaan. Na een periode van verstomming en ongeloof, kiest Noah nu voor een andere aanpak. En die heeft behoorlijk wat succes.

Sinds de VS Donald Trump tot hun nieuwe president-elect verkozen, zoeken verschillende prominente Amerikaanse televisiefiguren naar een manier om hun verbazing en ongenoegen over dat voorval op een zo passend mogelijke manier naar het kleine scherm te vertalen. Zo ook The Daily Show-host Trevor Noah. Terwijl oudgedienden John Oliver en Samantha Bee ervoor kozen openlijk hun woede te ventileren, koos Trevor de laatste maand voor een meer bescheiden, afstandelijke houding: met verstomming hield hij de eerste moves van de nieuwe president-elect nauwgezet in de gaten, knikte af en toe meewarig wanneer het kabinet-Trump weer een nieuwe, bedenkelijke medewerker koos, of maakte wat hilarisch amok rond de pathetische tweets die Trump en co de wereld instuurden.

Sinds kort lijkt Noah echter een nieuwe weg ingeslagen: "De beste manier om het gevecht met een peuter te winnen, is om de peuter gewoon zijn zeg te laten doen en hem zelf uit te nodigen om vooral uit te weiden over zijn bedoelingen. Want", zo beargumenteert Noah: "Logica en rede betekenen de ondergang van elk klein kind."

Een gedachtegoed dat Noah dan ook meteen in de praktijk omzette: hij nodigde Blaze-commentator – én verwoed Trump-aanhanger - Tomi Lahren uit voor een gesprek. Onderwerp van het gesprek? Zowat elk onderwerk dat de afgelopen verkiezingsrace het discours van Trump gedomineerd heeft: van Obamacare tot Black Lives Matter. Als snel werd duidelijk dat beide televisiepersoonlijkheden het over geen enkel onderwerp eens zouden worden, maar al even snel bleek dat dat ook helemaal niet tot de bedoelingen van Noah behoorde. Eerder dan de standpunten van Lahren te willen aanvallen, nodigde hij de 24-jarige vrouw uit om ze te onthullen. Of beter: om haar de motivatie achter haar uitspraken en visie uit de doeken te laten doen, en daarmee hopelijk ook meteen de nonsensicale gedachtegang daarachter bloot te leggen.

Tomi Lahren in een van haar populaire Blaze-video's.  Beeld kos
Tomi Lahren in een van haar populaire Blaze-video's.Beeld kos

Hoe Noah dat wilde bereiken: door Lahren eens ongebreideld haar zegje te laten doen, en haar herhaaldelijk uit te nodigen dieper in te gaan op de argumenten die ze zelf aanhaalde. Al snel bleek dat er achter de oppervlakte weinig diepgang lag en dat Lahren op de enkele kritische vraag die Noah toch bovenhaalde, eigenlijk geen enkel antwoord had.

Tomi Lahren is een 24-jarige vrouw uit South Dakota die bij het grote publiek vooral bekend staat als het gezicht van een aantal Blaze-video’s die inhakken op wat zij het gezeur van de "liberale sneeuwvlok" uit het Amerikaanse bevolkingssegment noemt. Gevraagd naar waarom ze zo boos is, en waarom ze noodzaak voelt haar woede zo fel uit te spreken, antwoordt Tomi dat ze helemaal niet kwaad is, “maar dat mensen soms gewoon op hun eigen shit gewezen moeten worden”.

"Outsider Trump"

Verder in het interview drukt Lahren haar opwinding uit over de verkiezing van “outsider” Trump. Volgens Lahren zou Trump de Amerikaanse politiek wel eens “helemaal omver kunnen slaan” en ervoor zorgen dat “de spinnenwebben van het droge Washington” eindelijk worden opgestoft. Volgens Lahren is Trump “attent” en “intelligent” en zou Black Lives Matter ernstige gelijkenissen met de Ku Klux Klan vertonen. Als reden voor die laatste vergelijking haalt Lahren de weinige keren aan dat een protest van Black Lives Matter uitmondde in geweld en plundering.

Tomi Lahren en Trevor Noah.  Beeld kos
Tomi Lahren en Trevor Noah.Beeld kos

Ook voor de vele zwarte atleten die - in navolging van footballspeler Colin Kaepernic - uit protest tegen het politiegeweld op zwarte Amerikaanse burgers, niet meer rechtstaan bij het nationale volkslied voor hun match, had Lahren niet veel positieve woorden over. En Noah? Die zat erbij en keek ernaar. Met niet meer dan een occasionele grinnik en een korte samenvatting van Lahrens woorden, wachtte hij geduldig tot zijn interviewee zichzelf de laan uitpraatte. Op de cruciale vraag hoe een zwarte persoon in Amerika dan de aandacht van de massa en elite moest zien te trekken, daarop moest Lahren hem uiteindelijk toch het antwoord schuldig blijven.

De bedoeling van Noah’s interview met Lahren was er volledig op gericht een zweem van rede in haar anti-liberale betoog te ontwaren. De tactiek die hij daarvoor aanwendde was dezelfde als de tactiek die de media volgens hem tegen Trump had moeten inzetten: blijf de visie van je tegenstander uitdagen, maar vraag hem ook gewoon om verduidelijking: probeer te achterhalen waarom de persoon in kwestie zo denkt of zich zo gedraagt. Of Noah er ook volledig in geslaagd is opheldering te brengen in de motieven van Lahren, blijft een beetje de vraag. Maar zijn tactiek ‘laat de kleuter zoveel mogelijk uitweiden en zichzelf zo de das maar omdoen’, die lijkt alvast geslaagd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234