Zaterdag 16/01/2021

Trenchcoat Mafia was 'suburban legend'

Vijf maanden na de moorden in Columbine High School in Denver valt bijna elke tot nog toe geuite hypothese over de drijfveren van de daders in het water. De schietpartij was de bloedigste die ooit in een Amerikaanse school heeft plaatsgevonden. Maar nu het politieonderzoek zo goed als afgerond is, blijkt maar weinig van eerdere getuigenissen en details te kloppen.

Los Angeles.

ANDREW GUMBEL

Eric Harris en Dylan Klebold behoorden niet, zoals eerst werd bericht, tot de kliek van marginale scholieren die zich de de Trenchcoat Mafia, de regenjasmaffia, noemde. Ook hadden ze niet de minste affiniteit met door gothic geïnspireerde sekten of om het even welke andere satanische jongerengroepering. Als ze op de dag van de aanslag een regenjas aanhadden, was dat eerder om hun wapens te verbergen toen ze door het schoolpark wandelden. Dat is de stellige overtuiging van de onderzoekers.

Ook waren beide tieners geen neonazi's. Zelfs al planden ze hun aanval op de verjaardag van Hitler, 20 april, en legden ze een morbide interesse voor het neonazisme aan de dag. Uit de dagboekschrijfsels van beide tieners blijkt dat ze racisten evenzeer haatten als joden en zwarten.

De twee daders koesterden al evenmin een uitgesproken wrok tegen zogeheten jocks, de rijke en sportieve jongelui die er in het burgerlijke Denver nog steeds in slagen het ritme van het sociale gebeuren te bepalen. Bij het binnenstappen van de schoolbibliotheek, het decor voor het bloedigste deel van hun raid, zouden beide daders gekrijst hebben: "Alle jocks, nu rechtop staan!" Net na de moordaanslag werd dit getuigenis vaak geciteerd, maar nu blijkt het niet te kloppen.

Intrigerend is ook het verhaal van Cassie Bernall, een van de slachtoffers die door haar familie, vrienden en de plaatselijke kerkgemeenschap het etiket van martelares kreeg opgespeld. De moordenaars zouden haar gevraagd hebben of ze in God geloofde. Toen ze ja antwoordde, werd ze neergeschoten.

Dat verhaal nam de voorbije maanden haast mythische proporties aan, maar blijkt nu op een grove vergissing te zijn gebaseerd. Een vergissing die ook door de moeder van het meisje de wereld in werd gestuurd, in een recente bestseller over de aanslag in de Columbine High School. Volgens de onderzoekers vond het verhaal wel degelijk plaats, maar is de hoofdrolspeelster een ander meisje, Valeen Schnurr, die neergeschoten werd maar overleefde. En die persoonsverwisseling doet ernstige vragen rijzen over de eerlijkheid van de martelaarsmythe.

De speurders stellen dat Klebold en Harris het niet op christenen of een andere specifieke groep gemunt hadden. Ze wilden alleen zoveel mogelijk mensen vermoorden. "Ik haat deze verrekte wereld", zo opende Harris zijn - niet systematisch bijgehouden - dagboek, fragmenten waarvan recentelijk uitlekten in het online-tijdschrift Salon.

Later schreef hij: "Ik geef er geen moer om of ik nu leef of sterf. Maar eerst zal ik jullie bekakte kloterijkeluizen die denken dat ze God in persoon zijn als waardeloze stronthoeren met massa's tegelijkertijd neermaaien." In het dagboek gaat hij wel degelijk tekeer tegen "niggers en spicks", maar evengoed tegen blanke racisten, die Aziaten en Mexicanen minachten "omdat ze anders zijn".

Haast iedereen krijgt een veeg uit de pan. Harris fulmineert in zijn aantekeningen tegen fitnessfreaks, fans van Star Wars en kijkers van de televisieomroep van Warner Brothers. Harris en Klebold leken in hun blinde haat voor de wereld niemand uit te sluiten.

De tieners vermoordden twaalf van hun collega-scholieren en een leraar. Achteraf sloegen ze de hand aan zichzelf. Waarschijnlijk zouden er nog veel meer slachtoffers gevallen zijn als de twee propaanbommen waren ontploft die ze in het schoolrestaurant hadden achtergelaten.

De gebeurtenis was de sensationeelste schietpartij in een school van de laatste twee jaar, gekenmerkt door een sliert soortgelijke incidenten. Prompt togen zelfverklaarde experts in de media op zoek naar een verklaring, spuiden ze theorieën over de 'nationale ziel' en wat ervan geworden was. De hoop was dat er een eenduidige verklaring voor de waanzin gevonden zou worden. De liberalen vroegen om een striktere wapenwet, conservatieven eisten dat het door Hollywood geïnspireerde geweld zou stoppen. Tegelijkertijd maakten rechtse christenen gewag van religieuze vervolging, en vertegenwoordigers van minderheden hadden het over racistisch geweld omdat een van de slachtoffers zwart was.

President Bill Clinton verleende alvast zijn medewerking aan nieuwe wetten die dit soort door haat geïnspireerde misdaden strenger moeten gaan beteugele. Hij onderstreepte dat de natie misdaden in naam van een of andere verwerpelijke ideologie nooit zou pikken. Maar inmiddels blijkt dat er van ideologie geen sprake was. Of het moet de ideologie van nietsontziende haat zijn.

© The Independent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234