Zondag 24/01/2021

Tremelo hoopt dat Barack Obama heiligverklaring beroemde onderdaan komt vieren

Pater Damiaan wordt heilige

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar op 11 oktober wordt pater Damiaan door paus Benedictus XVI heilig verklaard. In Tremelo plannen ze een week eerder al een groots volksfeest ter ere van hun beroemdste onderdaan. De burgemeester hoopt op Obama, die een verleden op Hawaï gemeen heeft met Damiaan, als eregast.

door jeroen verelst

Tremelo l Kardinaal Godfried Danneels trekt op 11 oktober naar eigen zeggen 'bijzonder trots' richting Sint-Pietersplein in Rome. Pater Damiaan is immers nog maar de derde Belg die het volgens de strenge en drie eeuwen oude procedure tot heilige schopt.

Paus Benedictus zal pater Damiaan heilig verklaren in Rome. "Dat móét zo", legt Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels, uit. "De paus toont dat Damiaan een heilige is voor de hele kerk, niet alleen voor zijn eigen landgenoten. Dat is meteen het grote verschil met een zaligverklaring, die zich beperkt tot het eigen bisdom."

Dat de heiligverklaring gebeurt op het Sint-Pietersplein kan de pret in Tremelo niet drukken. Het geboortedorp van De Veuster zal pater Damiaan in stijl herdenken met een gigantisch volksfeest. De inwoners van Tremelo hebben aan de zaligverklaring van hun beroemdste dorpsgenoot een stevige kater overgehouden, en willen die nu doorspoelen. In 1994 zou de toenmalige paus Johannes Paulus II naar Tremelo afzakken om pater Damiaan zalig te verklaren. Maar de paus schoof uit in bad, brak zijn heup en zegde het bezoek in extremis af. Weg volksfeest. De zaligverklaring werd een jaartje uitgesteld en verhuisde naar Koekelberg, waar het feestgedruis ver zoek was.

Een eeuw wachten

Vital Van Dessel, burgemeester van Tremelo, is vastberaden de heiligverklaring van pater Damiaan de nodige luister bij te zetten. De paus mag dan misschien niet komen, Van Dessel mikt minstens even hoog. Hij hoopt de Amerikaanse president Barack Obama naar Tremelo te halen. Dat lijkt nogal hoog gegrepen. "Dat vond premier Herman Van Rompuy ook al, maar dat hoeft niet zo te zijn. Obama heeft een verleden op Hawaï, hij heeft dus een zekere verwantschap met pater Damiaan. Bovendien heeft Damiaan zowat als enige buitenlander een standbeeld in het Capitool, dat moet toch ook iets waard zijn."

Obama heeft nog niet laten weten of hij naar Tremelo afzakt, maar Van Dessel houdt de moed erin. "Ideaal zou zijn als de president naar het grote volksfeest op 4 oktober komt, maar ik besef dat hij een drukke agenda heeft. We zullen al gelukkig zijn als hij op een andere datum naar Tremelo reist om pater Damiaan te herdenken. We wachten al meer dan een eeuw op de heiligverklaring, op een dag zal het bezoek van Obama dus ook niet aankomen."

De heiligverklaring van pater Damiaan, geboren als Jozef De Veuster, komt er exact 120 jaar na zijn overlijden op het Hawaïaanse eiland Molokai. De pogingen om hem heilig te laten verklaren, zijn even oud. Onmiddellijk na zijn dood begonnen zijn volgelingen op Molokai zoveel mogelijk getuigenissen te verzamelen, met het doel Damiaan minstens al zalig te laten verklaren. Maar in Rome vonden die pleidooien amper gehoor, en de procedure raakte al snel in het slop.

Pas toen de stoffelijke resten van pater Damiaan in 1936 met de Mercator terug naar België kwamen, werd de procedure tot zaligverklaring nieuw leven ingeblazen. Toch duurde het nog ruim zeventig jaar vooraleer het Vaticaan toehapte.

"Om zalig en later ook heilig verklaard te worden, moet iemand aan twee voorwaarden voldoen", verduidelijkt Geybels. "Er wordt een uiterst grondig onderzoek verricht naar de deugden en het christelijk leven van de kandidaat-zalige en -heilige, en hij moet voor elk van beide processen minstens één mirakel verricht hebben."

Pater Damiaan doorstond het onderzoek met glans. Hij bracht zestien jaar, van 1873 tot zijn dood in 1889, door in de melaatsenkolonie op Molokai. Damiaan werkte er als priester, maar fungeerde tegelijkertijd als dokter. HIj kon op bitter weinig steun en begrip rekenen bij zijn oversten, maar na lofzangen van de koning en de prinses van Hawaï kreeg zijn inzet ook buiten het eiland weerklank. Tegen de tijd dat hij zelf ten prooi viel aan lepra kon hij rekenen op steeds meer hulp en gunsten, maar hij werd pas echt in ere hersteld na zijn overlijden.

De grootste hindernis op weg naar de zalig- en later heiligverklaring van pater Damiaan was het benodigde mirakel. De miraculeuze genezing van een kloosterzuster, die zich in 1895 tot Damiaan wendde, werd pas 100 jaar later als mirakel erkend. Niets stond de zaligverklaring nog in de weg. Nog eens veertien jaar later volgt ook de heiligverklaring. Een Hawaïaanse vrouw werd in 1999 genezen verklaard van kanker, de wetenschap stond voor een raadsel. De vrouw hield vol dat haar onverklaarbare genezing gebeurde op voorspraak van de zalige pater Damiaan. De genezing werd erkend als mirakel nummer twee door de theologische commissie van het Vaticaan, die zo het licht op groen zette voor de heiligverklaring.

Vital Van Dessel, burgemeester Tremelo:

Ideaal zou zijn als president Obama naar het grote volksfeest op 4 oktober komt

n Pater Damiaan zal op 11 oktober heilig worden verklaard door paus Benedictus XVI.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234