Maandag 16/05/2022

Trek uw huur deels af van de belastingen

Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) pleit ervoor om huurgeld deels fiscaal aftrekbaar te maken. '1.500 euro huurbonus per jaar lijkt me rechtvaardig. Wie een huis koopt, krijgt toch ook een belastingvoordeel?' Minister Homans (N-VA) schiet het idee meteen af.

Van Volcems redenering is eenvoudig: als je als overheid belastingvoordeel geeft aan huiseigenaars, dan mogen ook huurders zo'n fiscale korting krijgen. "Dat lijkt mij maar rechtvaardig", aldus het Vlaams Parlementslid. Ze pleit ervoor om een huurbonus in te voeren, waarbij huurders een deel van hun huur fiscaal mogen aftrekken. "Bovendien is zo'n huuraftrek ook een goede stimulans om te werken. Nu geven we huurpremies aan mensen met een laag inkomen. Maar als hun inkomen stijgt, verliezen zij die premie en moeten ze weer meer huur betalen. Dat stimuleert niet echt om werk te zoeken."

Van Volcem vindt het nuttiger de premie te schrappen, en een algemene belastingaftrek in te voeren voor alle huurders. Concreet denkt de politica aan een huurbonus van zo'n 1.500 euro per persoon en dat gedurende 10 jaar.

Tweede verblijf

Fiscaal expert Michel Maus kan zich vinden in het principe. "Als je eigenaars een voordeel geeft, kan ik begrijpen dat je dat bij huurders ook wil doen. Temeer omdat je voor een tweede verblijf - een federale bevoegdheid - ook een fiscale aftrek krijgt, die soms zelf groter is dan die voor je eerste woning."

Maus twijfelt wel aan de financiële haalbaarheid van het idee. "Dit zal enorm veel kosten aan de Vlaamse begroting, en de vraag is of dat wordt gecompenseerd."

Volgens Van Volcem heeft zo'n maatregel een groot terugverdieneffect, omdat meer mensen zullen bijdragen en er minder geïnvesteerd moet worden in sociale woningen en huurpremies. Maus betwijfelt of dat voldoende zal zijn.

Wie helemaal niet twijfelt, is Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). "Van Volcem slaat de bal mis", reageert zij. "Dit is allesbehalve een sociaal voorstel. Ik ben er absoluut geen voorstander van om als overheid niet meer te investeren in sociale woningen of de huurpremie af te schaffen. En denken dat dit een budgetneutrale oefening is, is complete nonsens."

Ook CD&V is niet enthousiast. "We staan achter elk voorstel dat huurders gelijkstelt met eigenaars", zegt Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V). "Maar het probleem hier is dat een groot deel onder hen, de zwakke tot modale huurders, géén belastingen betaalt. Dan heeft een belastingkorting ook geen zin. Als je dan ook de huurpremie afschaft, blijven die mensen met niets over."

Debat op gang trekken

Van Volcem benadrukt dat het uiteindelijk wel de bedoeling is dat die mensen aan de slag gaan, en er proberen op vooruit te gaan. "Dan zullen ook zij belastingen betalen en van de huurbonus profiteren. Maar laat ons de barrières die mensen demotiveren om te gaan werken, wegnemen."

Haar partij is nu de kostprijs van zo'n voorstel aan het berekenen. "Hoe dan ook, als parlementslid vind ik dat we dat debat op gang moeten trekken."

Volgens het Kenniscentrum Vlaamse Steden is zo'n 70 procent van de woningen bewoond door de eigenaar. Dertig procent van de woningen huisvest een huurder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234