Update
Treinbegeleiders leggen werk neer na agressie in Moeskroen
Door een spontane actie van de treinbegeleiders in Doornik, Aat, Bergen, Saint-Ghislain en La Louvière-Sud is vanochtend een veertigtal treinen afgeschaft. Dat meldt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. De impact in Vlaanderen blijft momenteel beperkt tot de treinen die van Binche via Brussel naar Turnhout rijden.
De treinbegeleiders, zonder wie de treinen niet kunnen vertrekken, legden vanochtend spontaan het werk neer na een geval van agressie, zaterdag, tegen vier van hun collega's in Moeskroen. De vier werden met uiteenlopende letsels in het ziekenhuis opgenomen.
"De actie heeft vooral een impact op de treinen in Wallonië en op de treinen tussen Wallonië en Brussel", aldus Crols. Het gaat dan vooral over de lijnen Doornik-Brussel, Doornik-Bergen, Quévy-Bergen-Brussel en de treinen naar de luchthaven. De NMBS raadt haar reizigers aan de website www.railtime.be in het oog te houden of de situatie via Twitter op te volgen.
Het is nog niet duidelijk hoe lang de actie zal duren. "Er zijn momenteel gesprekken bezig", aldus Crols. "We hebben begrip voor de actie en veroordelen de agressie met klem, maar we hopen ook wel dat de situatie voor de reizigers zo snel mogelijk weer normaal zal zijn."
De spoorwegmaatschappij roept de reizigers op om zich via de website railtime.be of de sociaalnetwerksite Twitter te informeren over eventuele vertragingen en afschaffingen.
Cornu geschokt over zware agressie
Jo Cornu, gedelegeerd bestuurder van spoorwegmaatschappij NMBS, is geschokt dat afgelopen weekend treinbegeleiders het slachtoffer zijn geworden van een geval van zware agressie. In een persbericht veroordeelde ook minister van Mobiliteit Jacqueline Galant de geweldpleging. De NMBS en de vakbonden riepen vandaag een paritaire werkgroep anti-agressie samen, waarbij de feiten door de verschillende betrokken diensten werden belicht. Zij kwamen onder meer overeen om de bevoegde procureur des konings te contacteren en de aanwezigheid van Securail op de betrokken lijnen te verhogen.
"Ik ben geschokt dat medewerkers en specifiek de treinbegeleiders, die nochtans uit alle tevredenheidsenquêtes gewaardeerd blijken, het slachtoffer zijn geworden van een zware agressie bij een normale controle van het vervoersbewijs", aldus Cornu. "Het is een evidentie dat elke reiziger over een vervoersbewijs moet beschikken en dat de treinbegeleiders deze kunnen controleren zonder het slachtoffer te worden van agressie."
"Het controleren van de vervoersbewijzen behoort tot de opdracht van die personeelsleden", reageerde Galant. "Het is de normaalste zaak dat elke klant in het bezit moet zijn van een geldig vervoersbewijs."
In een persbericht verklaarde de groep Spoor van de vakbond VSOA de politieke autoriteiten en de NMBS-verantwoordelijken over het geweld te zullen aanspreken, "om concrete maatregelen, proportioneel volgens de ernst van de feiten te eisen, alsook een concreet engagement te vragen aan justitie zodat zij deze zaken met de grootst mogelijke vastberadenheid moeten behandelen".