Woensdag 24/07/2019

NMBS

Treinbegeleiders krijgen een nummer op hun badge in plaats van hun naam

Treinbegeleiders moeten kunnen worden geïdentificeerd op het moment dat ze administratieve boetes uitschrijven. Beeld Wouter Van Vooren

De NMBS is tevreden dat treinbegeleiders niet langer naambadges moeten dragen, maar voortaan een nummer op hun badge dragen. De Kamer heeft daarvoor gisteren een wetswijziging goedgekeurd.

Sinds november 2018 zijn de treinbegeleiders en het perronpersoneel verplicht een naambadge zichtbaar te dragen opdat ze geïdentificeerd kunnen worden op het moment dat ze administratieve boetes uitschrijven. 

De vakbonden vreesden echter van bij de start voor mogelijke wraakacties, bijvoorbeeld op sociale media. Ook het spoorbedrijf zelf gaf aan de bescherming van de privacy van zijn medewerkers hoog in het vaandel te hebben.

“Evenwicht verzekerd”

De Kamer keurde gisteren in de late uurtjes een wetswijziging goed die tegemoet komt aan die verzuchtingen. De ‘vaststellende ambtenaren’ zullen niet langer via hun naam, maar via een nummer kunnen worden geïdentificeerd. 

De NMBS juicht die aanpassing toe. “Het verzekert een beter evenwicht tussen de belangen van eenieder: de belangen van de burger die de ambtenaar die hem beboet, moet kunnen identificeren, maar ook de belangen van de ambtenaar van wie de privacy en de veiligheid moeten worden beschermd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden