Donderdag 23/01/2020

Trein-, Tram- en Busgebruikers klagen Antwerpen aan

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) heeft een klacht tegen het Antwerpse stadsbestuur ingediend bij Antwerps gouverneur Cathy Berx. De organisatie noemt de plannen van het schepencollege om het openbaar vervoer in de omgeving van het Koningin Astridplein af te bouwen schandalig. Verder klaagt BTTB aan dat er in de Ommeganckstraat 18 parkeerplaatsen blijven bestaan die het tramverkeer op lijn 11 hinderen. Door de omleiding die daar moet gevolgd worden, zouden reizigers in totaal al bijna 11.000 minuten vertraging hebben opgelopen.

BTTB baseert haar protest bij de gouverneur op drie collegebesluiten die in oktober genomen werden. In een van die besluiten staat dat de trambedding in de Carnotstraat richting Deurne wordt afgeschaft. Volgens de belangenorganisatie treft die maatregel dagelijks tienduizenden reizigers, die nu in de file terechtkomen. Alles bij elkaar genomen, verklaart de bond van tram- en busgebruikers zich geviseerd te voelen. Het stadsbestuur zou een fout mobiliteitsbeleid voeren.

Afbouwen
Cathy-Ann Van Volsem van het kabinet van schepen Ludo Van Campenhout bevestigt dat de stad het aantal bussen aan het Astridplein wil afbouwen, omdat ze erg veel plaats innemen. De stad wil volgens haar dat de reizigers meer gebruik maken van de trams, die er ook stoppen. Op lange termijn zal de metrokoker onder de Turnhoutsebaan, die een halte krijgt vlakbij het station, ervoor zorgen dat de reizigers niet meer op het plein zelf hoeven te wachten om hun tram te nemen. Volgens de stad Antwerpen wordt daardoor de verkeersdruk in de stationsbuurt verlaagd.

Wat betreft de situatie in de Ommeganckstraat kan Van Volsem de cijfers qua vertraging niet bevestigen. De parkeerplaatsen die door BTTB worden gelaakt, zijn essentieel voor de mensen die er wonen, luidt het. Alleen is het volgens de kabinetsexpert wel zo dat foutparkeerders er nu en dan voor zorgen dat de trams geblokkeerd raken.

Overleg
De Lijn bevestigt bij monde van woordvoerder Koen Peeters dat er overleg is geweest met de stad over de situatie aan het centraal station. Zolang er echter geen globaal probleem van doorstroming is, kan De Lijn zich niet tegen de plannen van de stad keren.

Gouverneur Cathy Berx zal de klacht van BTTB de komende dagen bekijken, en zegt dat indien blijkt dat hij gegrond is, er contact zal worden opgenomen met het stadsbestuur om de situatie te bespreken. (belga/jv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234