Maandag 25/01/2021

Trein eerder in Den Helder dan 'Air Crembo'

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) trok gisteren samen met de commissieleden naar het Nederlandse Den Helder. Met het vliegtuig. Een schande volgens Ecolo en Groen, die met de trein gingen en eerder ter plaatse waren. 'Het vliegtuig was groen geschilderd', repliceert De Crem laconiek.

Afspraak om 7 uur in Melsbroek. Anderhalf uur later staat het vertrek naar de Admiraliteit Benelux in het uiterste noorden van Nederland gepland om er het concept van 'Pooling and Sharing' voor te stellen, het delen van middelen en het bundelen van capaciteiten. Nu al is er een verregaande samenwerking tussen beide marines, maar in de toekomst zal ook de lucht- en landcomponent in het plan opgenomen worden.

Al snel loopt de vertraging op. In Den Helder, een plaats die zijn naam ontleent aan de heldere lucht, ligt een dikke mist. Ruim twee uur later kunnen de genodigden de Duitse C-160 op. Juliette Boulet (Ecolo) en Ludovic Bol, de medewerker van Wouter Devriendt (Groen), zitten op dat moment al een tijdje op de trein. "Het is toch onzinnig om met het vliegtuig naar Nederland te gaan", zegt Devriendt, die zelf verstek gaf voor de trip. "De regering zou het goede voorbeeld moeten geven. Dit is ecologisch onverantwoord." De treinrit duurt 3 uur 36 minuten. Toch komt Boulet totaal onverwacht als eerste aan in Den Helder en kan zij de de Nederlandse minister van Defensie Hans Dillen begroeten.

Een kwakkel, maar een die bij het gezelschap in Nederland voor de nodige wrevel zorgt. "Het blijkt eens te meer dat er een manifeste desinteresse voor Defensie is bij Groen. Dat er in dit geval misbruik gemaakt wordt van weersomstandigheden om bij de achterban electoraal te scoren is onaanvaardbaar", zegt minister De Crem. "We konden toch moeilijk met een marineboot naar hier komen? We hebben bovendien een Duits vliegtuig gebruikt, wat meteen een voorbeeld was van Pooling and Sharing. We zijn slechts 50 minuten onderweg geweest." Waarna hij er nog fijntjes aan toevoegt: "Dat vliegtuig was zelfs in het groen geschilderd."

Bakfietsfundamentalisme

Dat Ecolo-parlementslid Boulet en Ludovic Bol het spoor kozen, schoot Defensie duidelijk in het verkeerde keelgat. Hun vraag om de reiskosten door de Kamer te laten vergoeden, stoot op een luide 'njet'. En ook de taxi die Defensie moest inleggen van het station in Den Helder naar de marinebasis, was duidelijk niet van harte.

Ook Bert Maertens (N-VA) is allerminst opgezet over de uitlatingen van Devriendt. "Dit is puur bakfietsfundamentalisme. Ik betreur dat hierdoor de kern van de boodschap van dit bezoek ondergesneeuwd raakt." Dat de trein een meer milieubewuste transportkeuze was, geeft Maertens toe. "In dit geval was vliegen de beste keuze. Met de trein ben je in totaal meer dan zeven uur onderweg, dan kun je nooit zo'n druk programma uitvoeren."

Toch loopt het gezelschap dat voor het vliegtuig koos 's avonds opnieuw vertraging op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234