Donderdag 20/01/2022

Wegblokkade

Transportbonden versperren grensovergang met Frankrijk in Rekkem

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De transportbonden hebben maandagochtend aan de grensovergang in Rekkem de volledige E17-snelweg richting Frankrijk versperd. Kort na 8 uur vertraagde een karavaan vanuit Kortrijk om tot volledige stilstand te komen in Rekkem.

Redactie

Sinds 7.30 uur laten de transportbonden er van zich horen. Eerst met een kleine actie op de parking, gevolgd door een volledige wegblokkade. Niemand kwam er aanvankelijk door, maar al snel werden enkelingen doorgelaten. Rond 9 uur kwam er een einde aan de actie in Rekkem.

Het was in eerste instantie de bedoeling enkel de vrachtwagens af te leiden via de parking om hen te sensibiliseren en te informeren met pamfletten maar ook personenwagens moesten mee aanschuiven. Gaandeweg werd de blokkade een filterblokkade. Vrachtwagenchauffeurs werden nog getrakteerd op een frisdrankje en een snack.Automobilisten hadden het vaak moeilijk met de vertraging, de truckchauffeurs daarentegen waren wel tevreden met de actie, omdat het hun beroep aanbelangt.

De bonden voeren maandagochtend actie aan verscheidene grensovergangen tegen plannen van Europa om te morrelen aan de rij- en rusttijden van vrachtwagen- en buschauffeurs. “Er ligt een pakket maatregelen klaar die onaanvaardbaar is voor de transportbonden”, aldus Birger Victor van ABVV-BTB.

“De verkorte rusttijden verhogen de onveiligheid in het verkeer, enerzijds voor onze chauffeurs, anderzijds voor de andere weggebruikers. Daarenboven willen we dat de rusttijd na twee weken niet op de weg gebeurt, wat nog al te vaak het geval is. Bovendien maakt het pakket geen werk om sociale dumping in de sector tegen te gaan, integendeel. Met dit pakket wordt sociale dumping gelegaliseerd. Maar er is meer. We vragen goede infrastructuur met onder meer propere sanitaire voorzieningen voor onze chauffeurs. Reizende automobilisten zullen het ook al vastgesteld hebben, vaak leven de chauffeurs in onmenselijke omstandigheden”, besluit Victor.

Weinig hinder in Meer

Aan de grensovergang op de E19 in Meer heeft de actie weinig hinder opgeleverd. Tussen 7 en 9 uur stonden er een veertigtal actievoerders van de transportbonden BTB-ABVV en ACV Transcom. Ze deelden pamfletten uit over het ‘mobility package’, een wetswijziging over onder andere de rusttijden van bus- en vrachtwagenchauffeurs waarover het Europees Parlement in januari stemt.

“We willen met onze actie informeren, niet blokkeren”, zegt John Reynaert van BTB-ABVV. “Als er al vertragingen ontstaan, is het omdat de vrachtwagenchauffeurs zelf een praatje willen maken.”

“We hebben vooraf over de actie overlegd met de lokale politie en verkeerspolitie”, zegt secretaris Floor Baleci van ACV Transcom. “Een blokkering van het verkeer werd ons verboden.”

Bij de actie waren ook Europees parlementsleden Kathleen Van Brempt (sp.a) en haar Nederlandse collega Agnes Jongerius aanwezig. Zij steunen de actie van de vakbonden. “We zitten aan een cruciale fase in het Europees parlement,” zegt Van Brempt. “Zonder druk van buitenaf zal het niet lukken om een goed compromis te halen. Het kan niet dat de rij- en rusttijden van onze chauffeurs in de hele Europese Unie in het gedrang komen.”

Ook op andere plaatsen in ons land werd actie gevoerd. De socialistische deelde pamfletten uit aan vrachtwagen- en buschauffeurs in beide richtingen van de E314 op de snelwegparking in Zonhoven. Ook in Maasmechelen werd aan de grensovergang van de E314 actie gevoerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234