Zaterdag 10/04/2021

Bosbehoud

Transportbedrijf Essers mag niet uitbreiden ten koste van bos

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van de Essers-site in Genk geschorst. Het transportbedrijf wil zijn industriële site vergroten ten koste van 12 hectare bos, maar die plannen oogsten al lang fel protest bij natuurorganisaties.

Volgens de Raad van State wordt in de ruimtelijke plannen onvoldoende rekening gehouden met de impact van de eerdere uitbreiding van het bedrijf en met eerder gemaakte afspraken rond natuurbescherming. De uitspraak betekent meteen dat Essers de geplande logistieke hal voorlopig niet kan bouwen.

Transportbedrijf Essers wil 72.000 vierkante meter aan bedrijfsgebouwen bijbouwen naast de bestaande infrastructuur op het bedrijventerrein Genk-Noord. Maar het dossiers is erg omstreden, omdat voor de uitbreiding zo'n 12 hectare bos moet verdwijnen. Onlangs heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de milieuvergunning voor de uitbreiding bevestigd.

Lees meer: Essersbos blijft (voorlopig) staan

Geen aandacht

Maar de natuurverenigingen waren eerder al naar de Raad van State gestapt tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat de regering in maart 2016 had vastgelegd. Dat rechtscollege geeft de natuurorganisaties nu gelijk en schorst meteen het GRUP. Het volgt daarmee ook het advies van de auditeur van eind mei. Die had toen ook al een negatief advies afgeleverd.

De Raad van State verwijst naar de eerdere uitbreiding van Essers in 2009. Die gebeurde in natuurgebied dat ook Europees beschermd is als habitatrichtlijngebied. De uitbreiding was toen gekoppeld aan de voorwaarde dat het bedrijf aan natuurontwikkeling zou doen in een een naastgelegen 'herstelzone'.

Maar door de nieuwe uitbreiding wordt die compenserende herstelzone omgezet in bedrijfsterrein. "De Raad van State oordeelt dat het Vlaamse Gewest bij het onderzoek van de milieueffecten geen aandacht lijkt te hebben geschonken aan de cumulatie met het milieueffect van de eerste uitbreiding en niet het gepaste gevolg lijkt te hebben verbonden aan het feit dat binnen de 'herstelzone' bestaand leefgebied van een prioritaire diersoort van communautair belang teniet wordt gedaan."

1 september

Omdat Essers van plan is op 1 september te starten met het rooien van het bos neemt de Raad van State ook aan dat de zaak "spoedeisend" is.

In ieder geval heeft het arrest van de Raad van State tot gevolg dat er voorlopig geen bestemmingswijziging kan zijn, dat de bouwvergunning (die ook juridisch wordt aangevochten) voorlopig niet kan afgeleverd worden en dat Essers dus ook minstens voorlopig niet kan starten met de bouw van de geplande logistieke hal.

Reacties

De beslissing roept veel teleurstelling op bij Essers. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het gaat nu op zoek naar een "noodoplossing om de marktpositie te behouden en te versterken".

Volgens Natuurpunt ziet de toekomst er weer rooskleurig uit. "We zitten nu een stap dichter bij de redding van het bos", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "De plannen zijn nog niet vernietigd, maar Essers kan voorlopig het bos niet kappen." Natuurpunt benadrukt wel te hopen dat Essers een oplossing vindt. "Dat hebben ze al deels kunnen doen door zich te vestigen op de voormalige Ford-site in Genk."

Voka Limburg wil dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt en Essers in Limburg houdt. "In onze provincie leven er niet alleen vlinders, spinnen en paddenstoelen. Er leven, wonen en werken ook mensen", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234