Woensdag 29/03/2023

kilometerheffing

Transport over snelweg dendert richting kassa

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Technische problemen of niet, vanaf morgen moeten vrachtwagens in ons land betalen per kilometer. Transport- en werkgeversfederaties blijven zich verzetten tegen de kilometerheffing. Tevergeefs.

ROEL WAUTERS

1.

Hoe werkt het?

Alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die over onze autosnelwegen razen, moeten daarvoor vanaf 1 april ook een bijdrage voor betalen. Ze moeten een gps-'bakje' aan boord hebben dat de afgelegde weg registreert. Het bedrag per kilometer varieert tussen 7,4 cent en 29,2 cent per kilometer. Hoeveel dat juist is, hangt af van de vrachtwagen, zijn uitstoot en de weg waarop hij rijdt.

Vaste camera's boven de autosnelwegen - u heeft de witte constructies allicht al opgemerkt - moeten controleren of de chauffeurs wel een bakje aan boord hebben en of het correct wordt gebruikt. Daarnaast zijn er ook mobiele camera's. Per overtreding betaalt de chauffeur 1.000 euro.

Intussen zijn er zijn al 350.000 van die bakjes verdeeld, tegen het einde van het jaar zullen dat er 600.000 zijn. In totaal zijn er 800.000 beschikbaar. Alleen zijn er de laatste weken technische problemen opgedoken.

null Beeld

2.

Technische problemen?

Wanneer een vrachtwagen op een weg parallel met de autosnelweg rijdt, kan dat tot een foute registratie leiden. Ook zijn de voorbije weken bij tests bepaalde bakjes uitgevallen tijdens het rijden. TLV, een transportfederatie, dreigt met juridische acties voor elke foutief toegekende boete.

Beheerder Satellic erkent dat er inderdaad een software-aanpassing uitgevoerd moest worden. Van de 2.000 satellietbakjes die stuk waren, is intussen 90 procent hersteld. Maar dan nog blijven er de foute registraties op parallelwegen. "Die problemen zijn er inderdaad", geeft Johan Schoups toe, topman bij Viapass, de overheidsdienst die het systeem coördineert. "Gebruikers kunnen dat soort foute aanrekeningen altijd signaleren. We zullen dat dan controleren en als het klopt, zal de gebruiker vergoed worden."

3.

Wat brengt het op?

De kilometerheffing moet jaarlijks zo'n 750 miljoen euro opbrengen. Het totale bedrag wordt verdeeld over de drie gewesten. De transporteurs zullen daarom bij een ritje dwars door België drie facturen in de bus krijgen: eentje uit Vlaanderen, een ander uit Brussel en een derde uit Wallonië. De netto-opbrengst voor Vlaanderen bedraagt 320 miljoen euro. Ongeveer 100 miljoen gaat naar onderhoud en aanleg van de weginfrastructuur.

Er komen ook compensaties voor de transport- en distributiesector. Er is onder meer afgesproken dat binnenlandse bedrijven de kilometerheffing volledig mogen aftrekken in de vennootschapsbelasting en dat ze minder verkeersbelasting moeten betalen. Ook moet het verkeer van en naar de haven van Antwerpen minder betalen.

Belangrijk: deze maatregel zal niet helpen om de files weg te werken. Het systeem werkt niet sturend. Het is niet zo dat wanneer vrachtwagens buiten de spits rijden, ze minder moeten betalen.

4.

Gaat u zelf ook iets merken?

Jammer genoeg wel. Comeos, de sectorfederatie van handel en diensten, zegt onomwonden dat de heffing automatisch een effect zal hebben op de winkelprijzen. Ook Bouwunie, de organisatie achter kleinere bouwondernemingen, waarschuwt dat bouwen en verbouwen heel wat duurder zal worden.

Of dat echter ook echt zal gebeuren, valt nog af te wachten. Heel wat sectororganisaties gingen van bij het begin in het verweer tegen de kilometerheffing. Een van de argumenten die telkens terugkeerden, waren de hogere prijzen voor de consument. Maar, zoals gezegd, de Vlaamse regering werkte ook compensaties uit.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234