Zondag 25/10/2020

Interview

"Transgender is geen trend"

Maxim Magnus: 'Transgenders zijn zich eindelijk aan het emanciperen.'Beeld Maxim Magnus

Eigenlijk wil de Antwerpse transvrouw Maxim Magnus (19) maar één ding: geluk vinden. Maar dat wordt haar door een groot deel van de samenleving niet gegund. Met een YouTube-video zet ze de puntjes op de i: "Neen, trans zijn is geen keuze."

"Enig idee hoe beangstigend het is om je lichaam iedere morgen in de spiegel te moeten aanschouwen en te denken: ik wil een ander." Tegen een wit doek kijkt Maxim Magnus indringend naar de camera. "Enig idee hoe deprimerend het is om naar buiten te gaan en uitgelachen, beschimpt te worden. 'Ik wil verdwijnen', begin je te denken, want het doet pijn. Trans zijn doet zoveel pijn."

In Vlaanderen zijn er minstens 130.000 transgenders, mensen die zich niet helemaal of helemaal niet thuis voelen in het hokje van hun geboortegeslacht. Ondanks mediagenieke coming-outs als die van de Amerikaanse societyfiguur Caitlyn Jenner en de berichtgeving errond bestaan er nog zoveel misvattingen over hen. In een beklijvend YouTube-betoog hoopt Magnus, die voor haar studie modecommunicatie in Londen woont, er komaf mee te maken.

Ze speelde al lang met het idee om zo'n video te maken. "Dankzij Jenner maar ook actrices als Hari Nef en Laverne Cox (bekend van de Netflix-serie 'Orange Is the New Black') weten mensen meer over transgenders, maar nog altijd niet genoeg. De druppel was een schoolopdracht. Het ging over subculturen en de leerkracht had er de lgbt-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) ook tussen geplaatst. Dat heeft me pijn gedaan", zegt Magnus. "Heel veel mensen denken dat trans iets fashionable is. Het zou een trend zijn, een keuze, maar je wordt echt niet wakker en denkt 'o, vandaag ga ik eens mijn geslacht veranderen'. Het feit dat we nu meer over transgenders spreken, wijst niet op een trend. Het bewijst gewoon dat we ons eindelijk aan het emanciperen zijn."

Op een dag tijd is Magnus' video al meer dan duizend keer bekeken. Via al haar socialemediakanalen stromen berichten binnen: "De reacties zijn heel positief. Transjongeren sturen me: thanks for being visible for those who can’t. Er zijn zoveel lotgenoten die niet veilig zijn, niet kunnen laten zien wie ze zijn. Toen ik 15 was en per toeval enkele YouTube-filmpjes met getuigenissen van transgenders zag, vielen de puzzelstukken voor mij in elkaar. Ik herkende mezelf. Ik heb rolmodellen dan ook nooit gemist in België. Ik zit veel op sociale media en heb mijn eigen voorbeelden gecreëerd. Nu hetzelfde doen voor anderen geeft een fantastisch gevoel."

Noem haar gerust een rolmodel, activist. "Want als ik het niet ben, wie dan wel? Ik heb het zelfvertrouwen, en de steun van familie en vrienden. Ik ben het aan de transgemeenschap verplicht."

Maxim Magnus: 'Ik wil graag een vriend, maar dat is niet evident.'Beeld Maxim Magnus

Rolmodellen zijn nodig, want uit cijfers van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), dat onderzoek deed naar het psychisch welzijn van de Vlaamse lgbt-gemeenschap, blijkt dat 38,7 procent van de transgenders zich één of meerdere keren van het leven probeert te beroven; liefst 80 procent heeft het al overwogen. "Transgenders worden verweten een anomalie te zijn", zegt Magnus. "Families beslissen plots dat hun zoon, dochter, moeder, vader niets meer voor hen betekenen. Sommigen verlaten de wereld met de gedachte dat niemand hen liefheeft, en dat ook nooit zou kunnen. Mijn omgeving heeft mij gelukkig wel geaccepteerd."

Dat neemt niet weg dat de Antwerpse het vaak ook moeilijk heeft. "Ik volg een zware hormonenkuur die stelselmatig moet worden verhoogd, maar mijn lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen waardoor ik moodswings heb. Enkel mijn beste vrienden tonen daar begrip voor. Mensen denken al te vaak: de operatie is gedaan, alle leed is voorbij. Maar dat is quatsch. Er komt zoveel meer bij kijken."

Het feit dat Magnus zo moeilijk een lief kan vinden, weegt waarschijnlijk nog het meest op haar. "Ik wil graag een vriend, maar dat is niet evident", zegt ze. "Het is al een paar keer gebeurd dat iemand geïnteresseerd is, maar uiteindelijk afhaakt. Ze vinden mijn trans zijn gewoon niet oké. Ook voelen mensen zich beledigd wanneer ik het hen niet meteen vertel. Maar als ik met iemand op date ga, vind ik niet dat dat het eerste is wat ik moet openbaren. Ik wil die persoon eerst beter leren kennen. Als ze mij zo niet kunnen nemen, hoeft het niet."

"Transgenders staan iedere ochtend op met de idee dat we onszelf aan de samenleving moeten bewijzen, maar eigenlijk moet het andersom zijn: de maatschappij zou aan ons moeten tonen dat onze levens het waard zijn om voor te vechten", zegt Magnus nog. "Onze levens zijn in geen geval meer waard dan die van een ander, maar zeker ook niet minder."

Herlees: in de unieke bijlage 'De genderrevolutie' breekt De Morgen een lans voor meer genderdiversiteit en wordt er komaf gemaakt met het stereotiepe hokjesdenken over mannen en vrouwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234