Donderdag 28/01/2021

Gemeenteraadsverkiezingen

Tranen, schouderklopjes en Siegfried Bracke. Wat is er gebeurd bij N-VA Gent?

Elke Sleurs wordt emotioneel bij de aankondiging dat ze zich terugtrekt.Beeld Florian Van Eenoo photonews

Coup de théâtre bij de Gentse N-VA: niet Elke Sleurs maar de nobele onbekende Anneleen Van Bossuyt wordt lijsttrekker voor de verkiezingen. Kan zij de hoge ambities waarmaken?

"Ik ben een partijvrouw. Ik ben dat altijd geweest en zal dat altijd blijven." Elke Sleurs krijgt de woorden nog amper uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gentse N-VA in het NH Hotel aan het belfort.

De tranen springen in haar ogen, het gezicht loopt rood aan. Ze haalt even diep adem en zegt wat iedereen – de aanwezige Wetstraatpers incluis – verbaast. "Ik heb beslist wat het beste is voor de partij en voor Gent. Ik zet een stap opzij als lijsttrekker, ten voordele van Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt."

Ook Van Bossuyt is bevangen door emoties wanneer ze het podium opstapt. "Ik sta zelf nog te trillen", geeft ze wat schuchter toe, waarna ze hulde brengt aan Sleurs die "altijd onbaatzuchtig aan de kar heeft getrokken".

Verbazing

De gezichtsuitdrukking van de sympathisanten in de zaal staat op pure verbazing: dit zagen ze niet aankomen. Dé vraag waarmee ze naar de nieuwjaarsreceptie waren afgezakt, was vooral wat er met Siegfried Bracke zou gebeuren. De kwestie-Bracke houdt de Gentse afdeling al even in haar greep. Sinds de Kamervoorzitter in februari vorig jaar het lijsttrekkerschap aan Sleurs moest laten, na de Telenet-saga, was het de vraag welke plek hij nog zou krijgen op de lijst.

Sleurs bood hem de voorlaatste plaats aan, terwijl de nationale partijtop ervan overtuigd was dat de lijst het sterkst zou zijn met de bekende kop van Bracke in een prominentere rol, bijvoorbeeld als lijstduwer. Sleurs bleef echter bij haar standpunt, wat voor een patstelling zorgde. "Ze kwamen al lang niet overeen", zegt een nationale partijtopper. "Het zijn twee moeilijke mensen, caractériels, en het ging van kwaad naar erger." Ook binnen de Gentse afdeling wist iedereen: het is op. "Voor Elke was alle miserie in de wereld Brackes schuld", zucht een lid.

Siegfried Bracke tijdens de aankondiging van Elke Sleurs.Beeld vrt

Verhuizen

De afgelopen weken werd achter de schermen bemiddeld tussen Sleurs en Bracke door het nationale partijhoofdkwartier. Onder meer Vlaams fractieleider Matthias Diependaele, ook Oost-Vlaming, werd uitgestuurd om een oplossing te vinden. Nog voor de kerstvakantie kwam het scenario waarbij Van Bossuyt de lijst zou trekken voor het eerst op tafel. Sleurs: "Ik besefte dat de verkiezingen alsmaar dichterbij komen en dat er echt iets moest gebeuren." N-VA-voorzitter Bart De Wever ontkent dat hij de wissel hardhandig doorduwde, maar hij geeft wel toe dat hij de wissel suggereerde. "De Gentse afdeling heeft dit beslist, maar we hebben het natuurlijk wel voorgesteld."

"Ik heb even getwijfeld", bekent Van Bossuyt. "In de eerste plaats naar Elke toe. Ze heeft hier hard gewerkt." Het praktische speelde ook mee. Van Bossuyt woont nu net buiten Gent, in buurgemeente Melle. Al scheelt het amper 100 meter, om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen zal ze toch moeten verhuizen. "Ik moet nog beginnen te zoeken naar een nieuw huis", vertelt ze.

De oude en de nieuwe lijsttrekker van de Gentse N-VA, Elke Sleurs en Anneleen Van Bossuyt.Beeld BELGA

De keuze voor Van Bossuyt was pas zaterdagavond officieel, toen het Gentse afdelingsbestuur op de hoogte werd gebracht. Daar probeerden meerdere aanwezigen Sleurs nog te overtuigen om op post te blijven. Immers: ook bij de Gentenaars zelf was Van Bossuyt een nobele onbekende. Bovendien is Sleurs als stamboeknationalist graag gezien binnen de eigen afdeling. Na een stevige discussie besliste die om de rangen te sluiten en Van Bossuyt als lijsttrekker te aanvaarden.

De nationale partijtop is tevreden met de oplossing die uit de bus is gekomen. Ze begonnen de afgelopen weken steeds meer te vrezen voor hun kansen op bestuursdeelname in de tweede stad van Vlaanderen. "Het siert Sleurs dat ze inzag dat een escalatie alleen slachtoffers zou opleveren", klinkt het binnen de partijtop. "We willen lokale afdelingen nooit dwingen, maar anders was het slecht afgelopen."

Op de receptie zijn heel wat partijgenoten merkbaar aangedaan door de onverwachte wending. Sleurs krijgt schouderklopjes en knuffels. "Ik heb veel respect voor Elke. Ze heeft een groot hart, dat heeft ze nu nog eens bewezen", zegt Roeland, flamingant van het eerste uur. Welke plek Sleurs en Bracke krijgen op de hertimmerde lijst blijft tot nader order onbeslist. Dat is nu aan Van Bossuyt.

Die beslissing wordt meteen haar eerste vuurproef, want het onderliggende conflict tussen Sleurs en Bracke sluimert gewoon verder. Toeval of niet: Bracke verliet gisteren snel de nieuwjaarsreceptie.

Schone lei

Draai het of keer het: N-VA Gent kijkt aan tegen een puinhoop. De afdeling en de nationale partijtop geloven echter in een ommekeer. Het is nog 9 maanden tot de verkiezingen. Van Bossuyt - die maar een keer campagne voerde, als opvolger bij de Europese verkiezingen - moet er nu proberen het beste van te maken. 

Dat Van Bossuyt een electoraal lichtgewicht is, kan uiteindelijk nog in haar voordeel spelen. Voor haar zal het immers geen blamage zijn om tijdens de verkiezingsnacht de sjerp aan te bieden aan Open Vld-kopman Mathias De Clercq. Als Open Vld straks niet meer linksom richting sp.a/Groen draait, maar rechtsom richting N-VA, dan zien de krachtsverhoudingen er plots helemaal anders uit in Gent.

Of hoe Van Bossuyt de aanlokkelijke bruid kan worden van De Clercq en centrumrechts. Haar ambitie is alvast zonneklaar: "Ik wil de meerderheid breken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234