Donderdag 01/10/2020

NederlandUpdate

Tramschutter Utrecht bespuugt eigen advocaat en wordt schreeuwend afgevoerd uit rechtbank

Gökmen Tanis.Beeld DR

Gökmen Tanis (38), die vorig jaar het vuur opende op een tram in Utrecht, schoot gericht meerdere passagiers van dichtbij neer. Dat blijkt uit een videoreconstructie die tijdens de eerste zittingsdag werd getoond. Volgens een getuige speelde hij ‘iene miene mutte’ om te kiezen wie hij doodschoot. De schutter werd vanmiddag even uit de rechtszaal verwijderd na een incident waarbij hij zijn eigen advocaat bespuugde. 

Het incident gebeurde toen de voorzitter van de rechtbank de psychologische rapportages besprak die over Tanis zijn uitgebracht. Toen diens advocaat hem daarbij verzocht “wat langzamer te praten en de zaken te bespreken op het niveau van mijn cliënt, zodat hij begrijpt wat er wordt gezegd”, keerde de schutter zijn hoofd naar rechts en bespuugde hij zijn advocaat. 

Op last van de voorzitter van de rechtbank werd de geboeide Tanis meteen na het incident - schreeuwend - afgevoerd door de politiemannen die om hem heen zaten. Een tijdlang moest hij de zitting vanuit een aparte kamer volgen via een videoverbinding.

Inmiddels is hij opnieuw toegelaten tot de rechtszaal om het vervolg van zijn strafzaak bij te wonen. De rechtbank nam dat besluit mede nadat duidelijk was geworden dat slachtoffers en nabestaanden willen dat hij erbij is als zij over hun verdriet vertellen.

Eerder vandaag hoorde de verdachte de rechter stilzwijgend aan, met een glimlach op zijn gezicht. Op vragen van de rechter stak hij zijn middelvinger op. Ook kwam hij schreeuwend terug de zaal in na de pauze en keek daarbij de nabestaanden lachend aan. 

De 38-jarige Gökmen T. heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende op omstanders in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in het Nederlandse Utrecht. Er vielen vier doden en meerdere gewonden. Het Openbaar Ministerie vervolgt de man voor meervoudige moord of doodslag, pogingen daartoe en bedreigingen van meerdere personen, alles met een terroristisch oogmerk. Vandaag startte de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank in Utrecht.

Tanis kwam met zes politiemensen om hem heen de zaal in. Zijn armen zitten in een soort knevel, waardoor hij die niet kan bewegen. Na binnenkomst begon de verdachte te gapen. Op de vraag van de rechtbankvoorzitter of dat van de spanning kwam, gaf Tanis geen antwoord.

Daarna temperde de voorzitter ook meteen de verwachtingen voor wat betreft antwoorden op vragen die de nabestaanden hebben. “Iets zegt me dat meneer T. daar niet aan zal mee werken”, zei hij.

Verdachte Gökmen Tanis tijdens een eerdere zitting. Beeld ANP Graphics

Heftige reconstructie 

Even later werd een zeer heftige reconstructievideo getoond. Daarop is te zien hoe een soort ‘oranje-robot’, die de verdachte moet voorstellen, de mensen in de tram beschiet. Te zien is hoe een ruit wordt ingetrapt en mensen uit de tram vluchten. Ook wordt getoond hoe Tanis enkele keren heen en weer loopt in de tram, een aantal keren zijn vuurwapen herlaadt en dan opnieuw het vuur opent. Tijdens het afspelen van de animatie was het in de zittingszalen muisstil. 

De rechter las vervolgens verklaringen van slachtoffers voor. Hij beschreef de paniek en de wanhoop van de trampassagiers als Tanis het vuur opent. Hij vertelde hoe de dader de 19-jarige Roos Verschuur doodschoot. Zij was op dat moment aan het bellen met haar werkgever. “What the fuck, ik word gestoken”, riep Roos nog. Daarna werd de verbinding verbroken. Sommige getuigen vertelden dat Tanis zijn slachtoffers bewust uitkoos, en dus ook bewust mensen niet beschoot. Tanis zelf zat tijdens voorlezen van de getuigenverklaringen relatief rustig op zijn stoel. Hij keek zo nu en dan om zich heen de zaal in. 

Er werd ook gereconstrueerd wat er buiten de tram heeft plaatsgevonden. Tanis heeft ook daar op omstanders geschoten. Een getuige verklaarde dat Tanis ‘iene miene mutte’ speelde met twee automobilisten en zo bestuurder Willem Hoveling (74) doodde. Daarna ging hij er in de rode Clio vandoor. “Het leek wel een computerspel. Het was net alsof hij iemand aan het uitzoeken was. Iedereen rende weg, maar hij bleef heel kalm”, aldus een andere getuige.

Uitstel

Slachtoffer Mustafa Ercan en zijn juridisch adviseur Karim Aachboun willen dat de zaak uitgesteld zou worden. Ercan werd door Tanis onder schot genomen, maar raakte niet gewond. Hij wil dat Tanis in zijn geval wordt vervolgd voor poging moord, en niet voor bedreiging. 

De rechter vroeg aan Tanis of hij zelf vindt dat de zaak moet worden uitgesteld. De verdachte reageerde niet op de vraag en keek de rechtbankvoorzitter slechts lachend aan. Het verzoek werd door de rechtbank afwezen.

Voor de zaak tegen Tanis zijn deze week vier dagen uitgetrokken. De strafeis wordt donderdag verwacht. De uitspraak is voorzien op 20 maart. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234