Vrijdag 02/12/2022

Trambestuurders willen respect van de Brusselse politie

Een aantal trambestuurders van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB legde gisterochtend het werk voor enkele uren neer. Ze protesteerden daarmee tegen de volgens hen onheuse behandeling van een collega op het politiebureau van Elsene. Een conducteur werd daar afgelopen maandag langdurig verhoord, nadat twee vrouwen verklaarden dat ze door hem waren bedreigd en geslagen. De vakbonden willen nu een gedragscode die bepaalt hoe de politie in dergelijke gevallen moet optreden.

brussel.

eigen berichtgeving

Maandagmiddag, twintig over drie. Twee dames stappen op de tram, lijn 90 aan de Buyllaan in de Brusselse gemeente Elsene. Ze vragen de bestuurder om een inlichting. Maar er ontstaat een discussie en plots wordt er over en weer gescholden. De conducteur, een allochtoon, verklaart later dat de ruzie begon omdat de vrouwen racistische opmerkingen maakten. "Een beetje vreemd", zegt MIVB-woordvoerster Annemie Genbrugge. "Want de twee vrouwen waren zelf van Marokkaanse afkomst. Maar het fijne van dit verhaal zullen we waarschijnlijk niet te weten komen. Het is woord tegen woord."

Een lijnchef die opstapt, probeert de twee vrouwen te bedaren. Dat lukt en even later stapt het tweetal af. De conducteur denkt dat het incident daarmee afgelopen is, maar als hij drie kwartier later in de tegengestelde richting rijdt, stappen de twee vrouwen terug op. Het schelden en roepen begint opnieuw. De jongste van de twee vrouwen, die in verwachting is, krijgt plots buikkrampen. 'Omdat de conducteur in mijn buik heeft gestompt', verklaart ze later. Ze zegt ook dat de man dronken leek of onder de invloed van drugs.

De jonge vrouw moet met spoed naar het ziekenhuis vervoerd worden. De conducteur wordt voor verhoor meegenomen naar de politie van Elsene. Hij ontkent dat hij de vrouw geslagen heeft. De man wordt grondig gefouilleerd en moet zich helemaal uitkleden. De ondervraging zelf verloopt volgens de conducteur in een extreem negatieve sfeer. Hij stapt naar zijn vakbond, die prompt beslist om de volgende dag - gisterochtend - te staken, ook al omdat de gebeurtenissen van twee jaar geleden de conducteurs nog steeds dwarszitten. Toen werd, na een ongeval tussen een auto en een bus, de chauffeur ter plaatse geboeid en afgevoerd naar het politiecommissariaat van Sint-Gillis. "Als een misdadiger", zegt Robert Zimmerman van de christelijke vakbond CSC. "Toen werd ons beloofd dat zulke dingen niet meer zouden voorkomen. Maar er is sindsdien niets veranderd."

De staking duurde tot tien uur 's morgens. De conducteurs hervatten het werk nadat de directie een aantal beloftes deed. Zo zullen personeelsleden van de MIVB in de toekomst assistentie krijgen zodra ze in aanraking komen met de politie, het gerecht of andere instanties. Ook zal er vanaf september een plenaire zitting komen met de verschillende Brusselse politiekorpsen. In eerste instantie met Elsene, maar later wordt dat uitgebreid tot alle negentien Brusselse gemeenten. Bedoeling is een gedragscode te ontwikkelen die moet worden nageleefd door zowel politie als MIVB-personeel. "We willen dat onze conducteurs, die toch ook in uniform werken, gerespecteerd worden", zegt Zimmerman. "Ook door de politie."

Volgens de politie van Elsene gebeurde er niets verkeerd op het kantoor. Ze heeft toegezegd om de resultaten van het verslag dat werd opgemaakt tijdens het verhoor, vóór volgende week woensdag bekend te maken. Annemie Genbrugge: "Als dat niet gebeurt, vrees ik dat er nog acties zullen volgen. Deze morgen waren de gemoederen behoorlijk opgehitst."(AE)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234