Maandag 29/11/2021

Update

Trajectcontrole herkent geen gepersonaliseerde nummerplaten

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne. Beeld BELGA
Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne.Beeld BELGA

Wie met een gepersonaliseerde nummerplaat rondrijdt, hoeft niet op de rem te gaan staan wanneer hij of zij in Vlaanderen een trajectcontrole nadert. De speciale nummerplaten worden door de zogenaamde ANPR-camera's immers niet herkend, staat in de kranten van Mediahuis. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer kunnen wagens met gepersonaliseerde nummerplaten wel degelijk geflitst worden. Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne beschuldigt de overheid van "schuldig verzuim".

Op dit moment rijden er in ons land zo'n 10.000 ­wagens rond met een gepersonaliseerde nummerplaat. Sinds april vorig jaar kregen zij nauwelijks of geen boetes in de bus. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaf in de Kamer toe dat de camera's die worden ingezet op trajectcontroles of bij invalswegen in steden en gemeenten niet alle nummerplaten herkennen.

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) - dat eigenaar is van de camera's - bevestigt het probleem. "We gaan eerst een grondig onderzoek uitvoeren om hier een mouw aan te passen", zegt Peter Bruyninckx van het Agentschap. "De software voor deze camera's is voorgeprogrammeerd voor een aantal standaardvormen. Maar met die nieuwe gepersonaliseerde nummerplaten kan het alle kanten uit. Dit zorgt voor een technische uitdaging", zegt Bruyninckx. "We weten wat het probleem is, nu gaan we onderzoeken hoe we hier een mouw aan kunnen passen."

"Schuldig verzuim van overheid"

"Men weet dit al een jaar, maar het is pas wanneer er een vraag over wordt gesteld in de Kamer, dat het wordt onderzocht. Dat is schuldig verzuim van de overheid", reageert Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne scherp in 'De Ochtend' op Radio 1.

Dat minister Jambon lijkt te suggereren dat de eigenaars hun gepersonaliseerde nummerplaat dan maar moeten terugsturen, noemt hij "kafka". "Als de slimme camera's in Londen, Zweden en Singapore gepersonaliseerde nummerplaten kunnen herkennen, dan moet dat ook bij ons kunnen", stelt Van Quickenborne. "Dit moet snel worden aangepakt en opgelost. De overheid moet ervoor zorgen dat de technologie werkt."

Voorlopige stop op gepersonaliseerde nummerplaten

Volgens automobilistenorganisatie VAB kunnen er pas weer gepersonaliseerde nummerplaten worden uitgereikt, als het mogelijk is om die herkennen via de camera. "Zolang er geen zekerheid is dat de nummerplaten herkend worden, kunnen ze dus ook niet uitgereikt worden en moet men ermee stoppen", zegt Maarten Matienko, woorvoerder van automobilistenorganisatie VAB.

"In feite zijn er maar twee mogelijkheden", aldus de woordvoerder van VAB. "Ofwel zorgt men ervoor dat de ANPR-camera's de nummerplaten kunnen herkennen, ofwel wordt nummerplaat aangepast op zo een manier dat het systeem er in slaagt om de nummerplaten te herkennen. Maar zolang het technisch probleem aanhoudt, kunnen er geen gepersonaliseerde platen worden verdeeld."

Sp.a: "Zet nummerplaten on hold"

Ook oppositiepartij sp.a pleit ervoor om voorlopig geen gepersonaliseerde nummerplaten meer uit te reiken. "Zolang dat zulke nummerplaten niet herkend kunnen worden, moet de uitreiking ervan on hold worden gezet in het belang van de verkeersveiligheid", zegt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a).

"Daarvoor is met spoed overleg nodig tussen Vlaams minister van Mobiliteit Weyts en zijn federale collega Galant die bevoegd is voor de dienst die de nummerplaten uitreikt (DIV)", meent Vandenbroucke.

Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Beeld BELGA
Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a).Beeld BELGA

Ook problemen met politiecamera's

De federale politie meldde vanmiddag dat ook hun nummerplaatherkenningscamera's moeite hebben met gepersonaliseerde platen. Er zou al overleg geweest zijn met de firma die de software levert voor de camera's om een oplossing te zoeken voor het probleem.

De politie bevestigde ook dat er problemen zijn gesignaleerd met ANPR-camera's, gemonteerd op politievoertuigen die verbonden waren met een database met informatie over onbetaalde verkeersovertredingen.

Touring: "Gevolg van versnippering"

Volgens automobilistenorganisatie Touring ligt de oorzaak van het probleem bij de versnippering van het verkeersbeleid. "De problemen zijn al langer bekend, ook onze juridisch dienst heeft ze al eerder aangekaart", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van de Touring. "De slimme camera's vallen onder verantwoordelijkheid van de Gewesten, terwijl die nummerplaten worden uitgereikt door de federale overheid. Blijkbaar is er geen of onvoldoende overleg tussen die bestuursniveaus."

"De versnippering van het verkeersbeleid blijkt ook op andere niveaus, denk aan de discussie over het behoud van de BOB-campagnes onlangs", zegt Smagghe. "Wij hebben daarvoor al lang geleden gewaarschuwd, toen men begonnen is met het regionaliseren van het verkeersbeleid, of toch bepaalde delen ervan."

Voorts vindt Touring het niet kunnen dat nu de boodschap wordt gelanceerd, dat bepaalde automobilisten zouden kunnen ontsnappen aan bepaalde boetes, doordat hun nummerplaat onherkenbaar is voor de slimme camera's. "Dat zou een complet verkeerd signaal zijn", aldus Smagghe. "Dus moeten de softwarenproblemen van de slimmen camera's zo snel mogelijk worden aangepakt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234