Zondag 26/01/2020

Tragisch overlijden leidt tot debat over stakingsrecht

De dood van een Deense toeriste als gevolg van de stakingsacties begin deze week blijft de gemoederen verhitten. 'De vrijheid om te staken eindigt waar de vrijheid begint van mensen die naar het werk, naar het ziekenhuis en naar school willen gaan', zei premier Charles Michel in de Kamer.

Een 74-jarige Deense toeriste overleed maandag in een Luiks ziekenhuis. De chirurg die haar moest opereren, werd opgehouden door een stakerspost van de Waalse socialistische vakbond FGTB op de autosnelweg E42. Het ziekenhuis kondigde dinsdag aan een klacht in te dienen tegen onbekenden.

Het verhaal krijgt mogelijk ook nog een politiek staartje. Gisteren kwamen tijdens het plenaire debat in de Kamer enkele parlementsleden terug op de staking en het tragische overlijden.

Zo riep premier Charles Michel (MR) iedereen op om de regels in onze rechtsstaat te respecteren. "Er zijn duidelijke regels. Het blokkeren van een autoweg kan niet volgens de wet", sprak Michel.

Onaanvaardbaar

De premier betuigde zijn medeleven met de familie van de Deense vrouw, en laakte de "ernstige incidenten" die maandag en dinsdag tijdens de stakingsacties plaatsvonden. Hij benadrukte dat het in ons land iedereen vrij staat om kritiek te uiten op de regering en het beleid dat zij voert.

"Niemand betwist het stakingsrecht, maar niemand mag het recht om vrij te gaan werken, vrij naar het ziekenhuis te gaan of vrij naar school te gaan betwisten", zei Michel.

Ook de Raad van Europa maakt een duidelijk onderscheid tussen een stakerspost waar men mensen informeert "of zelfs probeert te overtuigen, en een piket waar men niemand doorlaat", benadrukte de premier.

Ook Kamerleden toonden zich scherp voor de acties. Er waren immers nog heel wat andere incidenten, onder meer in Luik, Namen en Luxemburg, waar brandende fakkels op de sporen werden gegooid.

Catherine Fonck (cdH) noemde het gedrag van sommige stakers "onverantwoord en onaanvaardbaar", en herhaalde Michels woorden dat het stakingsrecht niet absoluut is.

Jan Vercammen (N-VA), zelf cardioloog, herinnerde de Kamer eraan dat er naast een recht op staken ook een plicht bestaat om iemand in nood te helpen.

Herenakkoord herzien

Er is dringend nood aan een wettelijk kader rond het recht op staken, vindt Open Vld'er Egbert Lachaert. Het recht op staken staat ook voor Lachaert niet ter discussie, maar de regels erover liggen eigenlijk nergens vast.

"Als ik daar vragen over stel, verwijst men altijd naar een akkoord uit 2002 tussen de sociale partners, maar er zijn geen hefbomen om dat af te dwingen. Als je dan ziet dat de openbare weg bezet wordt, en dat dergelijk incident gebeurt zonder dat er instrumenten zijn om daar tegen op te treden, dan blijf ik op mijn honger zitten."

Lachaert roept de sociale partners dan ook op om het zogenoemde 'herenakkoord' uit 2002 aan te passen. "Ik wil het stakingsrecht niet inperken, maar wel duidelijk stellen waar het recht op staken eindigt en het recht op werken begint."

De vakbond leek de schuld voor de tragische dood van de Deense vrouw aanvankelijk in de schoenen van het Luikse ziekenhuis te schuiven. "Als dat ziekenhuis niet in staat is om een chirurg van wacht te vervangen, dan heeft dat ziekenhuis een probleem met functioneren", reageerde de FGTB woensdag nadat bekend raakte dat het ziekenhuis klacht had ingediend. Nadat het verontwaardigde reacties uit alle hoeken regende, stelde de vakbond zijn communicatie wat bij.

"Het is heel erg wat er gebeurd is, maar we wachten het gerechtelijk onderzoek af, ook uit respect voor de familie van het slachtoffer", zei ABVV-woordvoerster Gina Heyrman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234