Donderdag 17/10/2019

Tragedie

l Podium

Het theater als een systeem van metaforen: de Italiaanse beeldend kunstenaar annex theaterregisseur Romeo Castellucci keert terug naar de roots van de tragedie maar gaat daarbij een stapje verder dan wie ook. Zijn theatercyclus Tragedia Endogonidia betekent zoveel als de oneindigheid van het einde. De bedoeling van die cyclus, die bestaat uit elf episodes die elk een rangnummer hebben en de naam dragen van de stad waar ze gecreëerd werden, is de tragedie te herdenken. Episode B. # 03 Berlin draait rond een 'vrouw zonder naam': haar aangezicht wordt aan het zicht onttrokken. Castellucci, die dit jaar ook op het gerenommeerde theaterfestival in Avignon staat, is daarmee voor het eerst in België te zien.

Van 13 tot 16 april in deSingel, Antwerpen. 03/248.28.28 of www.desingel.be

Zelfmoord

Toneelschrijfster Sarah Kane pleegde zelfmoord op haar 28ste, maar liet wel een erfenis van onschatbare waarde na: vijf toneelstukken waarin de postmoderne westerse mens zichzelf vindt en ten grave draagt. 4.48 Psychose was Kanes laatste en zwartste blik op de maatschappij. Aan het woord is een vrouw die het geweld en het lijden van de samenleving op zich heeft genomen. Via de taal zoekt zij de toeschouwer en vertelt over haar hunkering en vervreemding. Het jonge talent Olivier Provily regisseert Kanes 'afscheidsbrief' sober en met een nadruk op de pure woorden.

Op 15 en 16 april in de Monty, Antwerpen. 03/238.91.81 of www.monty.be. Op 19 en 20 april in STUK, Leuven. 016/32.03.20 of www.stuk.be. Info: www.zthollandia.nl

Terug naar de natuur

Een vliegtuig crasht op een onbewoond eiland: een vrouw en haar zoon zijn de enige overlevenden. Eerst eten ze lippenstift, dan hun medepassagiers. Daarna zijn ze op elkaar aangewezen. Vijf jaar later worden ze gered en proberen zich weer in de maatschappij te passen. Sam Bogaerts regisseert deze Dikke mannen in rokjes, een gitzwarte komedie van Nicky Silver.

Van 13 tot 16 april in Theater Zuidpool, Antwerpen. Daarna op tournee in Vlaanderen en Nederland. 03/231.57.58 of www.zuidpool.be

Zelfmoord 2

Norway.today, het instantsuccesstuk van Igor Bauersima uit 2001, werd ook in Vlaanderen al meermaals opgevoerd. Onder andere Theater Zuidpool en Het Gevolg waagden zich aan een versie. Nu speelt het Mechelse 't Arsenaal dit stuk over twee jongeren die elkaar ontmoeten via de chat en beslissen samen op de Prekestolen, een klif in Noorwegen, zelfmoord te plegen. Michaël De Cock regisseert Tom Ternest (De Tijd) en Nathalie Meskens (Kaat & co).

Van 13 april tot 15 mei in 't Arsenaal, Mechelen. 015/42.25.44 of ww.tarsenaal.be

Terug naar de natuur 2

Als de lente komt, vluchten De Roovers naar het bos: het theatercollectief De Roovers speelt The Woods van David Mamet over twee eenzame zielen die weggaan uit de grootstad en hopen in de vrije natuur rust te vinden. Sofie Sente en Wouter Hendrickx spelen dit stuk op locatie: de Franchise Unit van het Atelier van Lieshout in het Openluchtmuseum Middelheim is een gebouw/kunstwerk waar alle faciliteiten voor een 'zelfvoorzienend bestaan' aanwezig zijn, een soort ideale berghut.

Van 13 april tot 7 mei in het Openluchtmuseum Middelheim, Antwerpen. 03/229.18.80 of tickets@antwerpenopen.be

Claus met castagnetten

Yasmina Reza is bij ons vooral bekend door haar stuk Drie versies van het leven. Haar nieuwste werk Une pièce espagnole ging begin 2004 in première in Parijs. Het Antwerpse Raamtheater vroeg Hugo Claus een Nederlandstalige vertaling te maken van deze voorstelling-in-de-voorstelling met vijf personages, vijf acteurs en veel terzijdes. Guy Van Sande regisseert onder meer Janine Bisschops, Francesca Vanthielen en Bert André.

Van 15 april tot 29 mei in Raamtheater op 't Zuid, Antwerpen. 03/233.91.48 of www.raamtheater.be

Ten aanval

ATTACK! is een nieuw festival dat vooruitblikt op de geboorte van het Kortrijkse BUDA-kunstencentrum (waartoe Beeldenstorm, Dans in Kortrijk, Limelight en later ook Happy New Ears zullen behoren). Zo multidisciplinair als zijn partners, zo kruisen en bestuiven de disciplines elkaar gedurende dit driedaagse festival met dans, theater, film, muziek en installatie. Crew koppelt met Crash virtual reality aan theaterervaring. In Kortrijk residerende choreografen als Milli Bitterli, Anne Juren, Kaja Kann tonen hun werk en ook theatermakers als Wayn Traub, Piet Arfeuille en Inne Goris zijn op het appèl.

Van 13 tot 16 april op diverse locaties in Kortrijk. www.limelight-kortrijk.be of 056/22.10.01

(LiLa)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234