Zondag 17/10/2021

Trage start voor technisch proces

Het proces trok zich moeizaam op gang. Het 40.000 pagina’s tellende strafdossier is dan ook voer voor techneuten. De eerste beschuldigden probeerden voorzichtig hun aandeel in de zaak te minimaliseren, al besefte iedereen dat de ramp niet gebeurd zou zijn zonder de opeenstapeling van een reeks fouten.Onder een druilerige hemel verzamelden de protagonisten van het proces-Gellingen gisterochtend opnieuw in de grijze blokken van Tournai Expo. Het majestueuze gerechtsgebouw van Doornik bleek een maatje te klein om de zeshonderd burgerlijke partijen, publiek, pers en een peloton advocaten te kunnen herbergen. Die hadden nauwelijks plaatsgenomen toen Laurent Kennes, raadsman van oud-burgemeester van Aat Bruno Van Grootenbrulle (PS) en zijn toenmalige gemeentesecretaris Marc Duvivier, een opmerkelijke demarche lanceerde. De advocaat vroeg om zes bijkomende getuigen, onder wie ex-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open Vld). “Ik wil nagaan”, aldus meester Kennes, “wat andere burgemeesters van gelijkaardige gemeenten beslist zouden hebben in dezelfde situatie. Herman De Croo is burgemeester van het naburige Brakel, waar ook een gasleiding van Fluxys ligt. Hij is bovendien van een andere politieke familie en heeft veel ervaring.”De rechtbank besloot (nog) niet in te gaan op de kwestie. Pas dan kon het uiterst technische proces van start gaan. Met de regelmaat van een klok verdwenen groepjes mensen uit de zaal wegens te saai of te moeilijk, maar de rechtbank bleef dapper doorgaan, zij het soms tergend traag.Bij afwezigheid van de top van Diamant Boart (sindsdien Husqvarna) beet beschuldigde Erwin Persoons de spits af. De architect van bureau A&I, dat de plannen tekende voor de fabriek van Diamant Boart op de site in Gellingen, gaf toe dat hij pas op de dag van de feiten zag dat de plannen veranderd waren. “Het terrein moest eerst worden uitgevlakt. Onder meer om financiële redenen heeft men enkele technische aanpassingen gedaan aan de plannen, waar ik niet over ingelicht ben. In theorie is mijn handtekening daar niet voor nodig. Pas na de explosie zag ik dat de afstand tussen de pijpleiding en de weg zeer klein was”, verklaarde Persoons. Dat zou kunnen verklaren hoe de graafmachine de gasleiding heeft kunnen raken.

Niets abnormaals opgemerkt

Ook de twee volgende beschuldigden, projectcoördinator Karin Vijverman en haar vader Kamiel Vijverman van bvba CAD&V, verantwoordelijk voor de veiligheid, hebben naar eigen zeggen nooit iets abnormaals opgemerkt. “Het veiligheids- en gezondheidsplan was volledig volgens de regels ingevuld”, getuigde Karin Vijverman. “Het is altijd op de werf gebleven en werd voortdurend aangepast.” De rechters lieten noteren dat “beschuldigde bepaalde tenlasteleggingen betwist”.De slachtoffers trokken niet zelden de wenkbrauwen op, maar het overheersende gevoel in hun hoofden was toch vooral opluchting. “We hebben er vijf jaar op moeten wachten, maar nu zal eindelijk uitgemaakt worden wie schuldig is en wie moet betalen”, stelde Filipo Michel, destijds arbeider bij Diamant Boart. “Ik heb het volste vertrouwen in justitie. Er spelen zoveel belangen mee, maar gerechtigheid moet en zal geschieden. Daarom vond ik het belangrijk om hier aanwezig te zijn. Ik wilde de gezichten van de beschuldigden zien, en ik wilde ook dat zij mijn gezicht zagen (wijst op zijn verschroeide aangezicht, de joekels van littekens die van op zijn schedel tot diep in zijn nek lopen, MJ). Telkens als ik een knal hoor of een gasreuk waarneem, slaat de angst toe. Ik ben opgelucht dat het einde in zicht is van de hele juridische kruistocht, maar onze echte lijdensweg eindigt nooit”, besloot Michel.Rechter Renaud Moulart hoopt in december dit jaar een uitspraak te kunnen doen, ten laatste in januari 2010. Daarna volgen nog lange procedures om de schadevergoedingen voor elke burgerlijke partij te bepalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234