Dinsdag 15/06/2021

Molenbeek

Traditieclub RWDM uit Molenbeek kan op haar manier jongeren kansen geven

Bestuurder Danny Vander Eeckt in het Edmond Machtens-stadion:
Bestuurder Danny Vander Eeckt in het Edmond Machtens-stadion: "Ik ben nooit bang geweest in Molenbeek."Beeld Marcel Van den Bergh

RWDM, de roemruchte voetbalclub uit Molenbeek, bestaat nog. Kan zij een voortrekkersrol spelen om een wijk op de dool een nieuw elan te geven?

Eigenlijk had er nu, zondagmiddag drie uur, gevoetbald moeten worden in het Edmond Machtensstadion, thuishaven van Racing White Daring Molenbeek, kortweg RWDM. Het zou de eerste keer na 'Parijs' zijn geweest. Het plan was dat de spelers als eerbetoon aan de slachtoffers speciale shirts zouden dragen tegen Tournai en dat vooraf de Marseillaise uit de luidsprekers zou klinken.

Maar toen bestuurder Danny Vander Eeckt zaterdagmorgen op de radio over dreigingsniveau 4 hoorde, vreesde hij al het ergste. Een paar minuten later werd hij gebeld door de burgermeester van Molenbeek. Inderdaad: wedstrijd afgelast. Alle begrip overigens, zegt hij. "In deze omstandigheden had niemand zin om te spelen."

Inmiddels is het meer dan een etmaal later en maakt hij samen met conciërge Irene Boisschout grapjes over de dreiging van een aanslag in Molenbeek, waar terreurverdachte Salah Abdeslam zich mogelijk ophoudt. "Geloof me, Molenbeek is nu de veiligste plaats op aarde", zegt ze.

Vander Eeckt wijst ons op zijn spierwitte Mercedes op de parkeerplaats van het stadion. "Kom, stap in", spoort hij aan. "Dan laat ik je Molenbeek zien. Vertel ik ondertussen over onze club."

Vergeet Anderlecht, vergeet Club Brugge. Racing White Daring Molenbeek, dát was halverwege de jaren zeventig de club van België. In 1975 werd RWDM landskampioen. Twee jaar later haalde de ploeg de halve finale van de UEFA Cup.

Maar zo snel als de club omhoogschoot, zo snel raakte ze ook weer in verval. In 2002 was de schuldenlast zo hoog dat het faillissement werd aangevraagd.

Gelijk met de teloorgang van de club begon ook de aftakeling van de wijk. Migranten kregen de overhand. De overheid liet de zaken op hun beloop. Molenbeek groeide uit tot een broeinest van radicaliserende moslims. Bij vrijwel elke terroristische aanslag in Europa de laatste jaren was er wel een link met de Brusselse gemeente.

Sociale rol

Toch is Molenbeek niet het getto dat de media ervan maakt, meent Van der Eeckt, terwijl hij richting 'Laag Molenbeek' rijdt, het gedeelte dat door veel inwoners als 'Klein Marokko' wordt aangeduid. Wat opvalt, is de bedrijvigheid op straat. Ondanks de hoogste alarmfase wordt er volop gewinkeld, gejogd en koffie gedronken in Molenbeek.

Vander Eeckt, in het dagelijkse leven eigenaar van een carwashketen, wijst op het gemeentehuis van de gemeente. "We hebben daar vorig jaar veel vergaderingen gehad. Dan reed ik 's avonds laat in mijn eentje terug naar huis. Ik ben nog nooit bang geweest."

Deze zomer werd RWDM heropgericht. Vermogende supporters kochten de licentie van Standaard Wetteren. De club komt nu uit in vierde klasse. De missie is om zo snel mogelijk naar de eerste klasse op te stomen. Daarbij kan de club rekenen op een vaste schare fans. Gemiddeld komen er zo'n 3.000 veelal blanke toeschouwers naar het stadion.

Natuurlijk, de club denkt ook aan haar sociale rol, zegt Vander Eeckt. Volgens de bestuurder ligt de oplossing van het probleem met radicaliserende moslimjongeren in het bieden van kansen. "In ons geval: de kans om profvoetballer te worden. Zodra ze sjotten, kunnen ze in elk geval geen andere dingen doen."

Er zijn plannen voor een voetbalschool. En met zijn voetballers wil de club de wijk in, clinics geven, flyers uitdelen om de inwoners naar het stadion te krijgen. "Maar de buitenlandse gemeenschap hier is erg op zichzelf. We komen er moeilijk tussen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234