Vrijdag 25/06/2021

Trabelsi uitgeleverd aan VS

Hoewel er nog een procedure bij het Europees Hof liep, is terrorist Nizar Trabelsi gisteren na een race tegen de klok in Melsbroek op een Gulfstream van de CIA gezet. 'België schendt de rechten van de mens', zegt Trabelsi's advocaat Alexandre Chateau.

Nogal wat advocaten willen vast een vlieg zijn als Nizar Trabelsi (43) straks ondervraagd wordt door de Amerikaanse politiemensen. "Zijn medebeklaagden noemden hem altijd Aboe Quaqu, de man die te veel tatert", zegt Mehdi Abbès, één van zijn vele ex-raadslieden. "In één bekentenis zei hij dat hij Osama Bin Laden zeven keer had ontmoet, in een andere twee. Hij is een man die de glamour van het profvoetbal miste en iets daarvan hoopte terug te vinden in het terrorisme. Ik zag vooral een fragiel kereltje. Hij is tot tien jaar cel veroordeeld voor het plannen van een aanslag tegen de militaire basis van Kleine Brogel. Hij bekende ook dat hij die ging plegen. Als je hem vroeg waar Kleine Brogel ligt, en hoe er dacht binnen te geraken, viel hij stil."

Niet geëxecuteerd

Met de verrassende uitwijzing van Nizar Trabelsi zette justitieminister Annemie Turtelboom gisteren een punt achter een kluwen van rechtszaken waarmee Trabelsi zich verzette tegen een gedwongen transatlantische vlucht. De Verenigde Staten vaardigden in 2007 een internationaal aanhoudingsbevel uit. Trabelsi had op 23 juni 2012 zijn straf al tot de laatste dag uitgezeten. Een rechtbank in Hasselt wou hem vorig jaar al eens vrijlaten, maar het parket tekende toen beroep aan.

Op 23 september oordeelde de Raad van State dat de door VS gegeven garanties konden volstaan. Trabelsi, zo is beloofd, zal worden berecht door een burgerlijke rechtbank en geen militaire. De maximale straf die hij riskeert is levenslang. Anders gesteld: hij zal niet worden gefolterd en ook niet geëxecuteerd. "Hij is een Tunesiër", zegt een regeringsbron. "Hij heeft geen dubbele nationaliteit. In de gevangenis blijft hij radicaliseren. Alle veiligheidsdiensten achten hem tot vandaag gevaarlijk."

De uitlevering verliep in een rotvaart. Nadat premier Di Rupo en Turtelboom de vicepremiers hadden ingelicht, haalden speciale eenheden van de federale politie de man op in de Brugse gevangenis. Ze reden aan een rotvaart naar de militaire luchthaven in Melsbroek.

Rond 11.30 uur werd Trabelsi in een Gulfstream met nummer N977GA van de CIA geduwd. Het vliegtuigje is één van de zes waarmee de CIA al jaren spookvluchten uitvoert. Het toestel vervoerde eerder ook terreurverdachten als Abu Hamza, Syed Ahsan en Babar Ahmad.

Nizar Trabelsi was ooit een beloftevolle voetballer. Hij testte in 1989 bij Standard en speelde later bij Fortuna Düsseldorf. Maar Trabelsi geraakte verslaafd aan cocaïne en zag zijn loopbaan de mist ingaan. Na een mislukte zelfmoordpoging kwam hij in contact met de Duitse moslimfundamentalist Djamel Beghal. Hij bekeerde zich tot de islam en woonde een tijdje in Afghanistan.Toen op 11 september 2001 de Twin Towers instortten werd hij in Brussel al een poosje geobserveerd door de federale politie. Hij zou er contact hebben gehad met Richard Reid, de latere 'shoe bomber'.

Grootsprakerigheid

Op 13 september 2001 werd hij opgepakt in een flat in Ukkel. De politie vond er valse paspoorten en een machinepistool. "Geen bom", zegt advocaat Abbès. "Zijn probleem was grootsprakerigheid. Hij schermde met contacten met Al Qaida, en voegde eraan toe dat hij zijn broeders nooit zal verraden. Of hij Bin Laden echt ooit heeft ontmoet? Ik denk het niet hoor."

Trabelsi's huidige advocaat is Alexandre Chateau. Hij reageert woedend: "Ik heb het nieuws net als zijn echtgenote via de media moeten vernemen. Ik heb onmiddellijk een procedure in eenzijdig verzoekschrift in kort geding ingespannen. Deze uitlevering is illegaal. Er liep nog een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. België schendt hier bewust de rechten van de mens. Voor de rechter kon oordelen, hing het toestel al boven de oceaan. Daarom moest het snel-snel: dit is een illegale daad."

Chateau is niet onder de indruk van de garanties die Turtelboom van de VS kreeg. "Wij weten hoe ondervragingen van terreurverdachten daar verlopen. Ik vrees dat als het ooit tot een proces komt, Nizar Trabelsi niet meer zal leven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234