Maandag 08/03/2021

Betoging

Traangas en waterkanon ingezet tegen woedende ambtenaren, 1 agent gewond

De politie moest traangas inzetten. Beeld Marc Baert
De politie moest traangas inzetten.Beeld Marc Baert

Tijdens de ambtenarenbetoging is het aan het begin van de Wetstraat tot schermutselingen gekomen tussen brandweermannen en politieagenten. Een vriendelijk gebaar om elkaar de hand te gaan schudden ontaardde toen de oproerpolitie aankwam. Bij de schermutselingen raakte een agent gewond aan het hoofd. Ongeveer 10.000 manifestanten waren sinds 11.30 uur op de been om de nieuwe regeling van de ziektedagen aan te klagen.

De politie telde goed 10.000 ambtenaren. "Ik had niet verwacht dat de opkomst zo massaal zou zijn, want het was kort dag", zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. "Dit is een duidelijk signaal dat het zwaar op de maag ligt. We gaan aan de ministers duidelijk maken dat er andere prioriteiten zijn dan raken aan het statuut van brandweermannen, politieagenten en militairen die elke dag hun leven op het spel zetten, zeker omdat ze amper misbruik maken van de ziektedagen."

Aan het begin van de Wetstraat kwam het tot schermutselingen tussen brandweermannen en politieagenten. Een vriendelijk gebaar om elkaar de hand te gaan schudden ontaardde toen de oproerpolitie aankwam en de brandweermannen besloten om de prikkeldraadhekken even op te pakken en te verplaatsen. De politie zette traangas en het waterkanon in. Verschillende brandweermannen, maar ook persfotografen, werden getroffen door het traangas.

Een agent raakte gewond aan het hoofd, bevestigt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. "Meer details over hoe dat gebeurde, heb ik nu nog niet. De agent is nu naar het ziekenhuis."

De ambtenarenbetoging staat in het teken van de aanpassing van het ziekteverlof bij de ambtenaren. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden tegen 1 januari volgend jaar afschaffen.

null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert
null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert

Afspraken

Het parcours van de manifestatie liep onder meer via de Albert II-laan, de kleine Brusselse ring van Rogier tot aan de Naamsepoort, de Naamsestraat, het Koningsplein en de Kunstberg. 

De vakbondsafgevaardigden hadden ook ontmoetingen op de kabinetten van ministers Steven Vandeput (N-VA, Ambtenarenzaken) en Jan Jambon (N-VA, Binnenlandse Zaken), maar de ministers waren zelf niet aanwezig. 

De bonden kwamen met het kabinet overeen om dinsdag om 14 uur samen te zitten met minister Vandeput. De afgevaardigden die de brandweerdiensten vertegenwoordigen, ontmoeten minister Jambon op 17 oktober; de politiebonden op een andere, nog te bevestigen datum.

"Voor ons is dit (minister Vandeput, red.) een minister die zeer moeilijk tot niet bereikbaar is, nooit deelneemt aan vergaderingen en alles afschuift op medewerkers en administratie", zegt Jos Mermans, nationaal voorzitter van de liberale VSOA-FGGA. "Daardoor is er geen enkel overleg met de vakbonden. Er worden maatregelen getroffen in een beleid dat wij niet begrijpen en het is aan hem om dat uit te leggen. Vandaag zijn we hier vooral voor een asociale maatregel, de wijziging in de ziektedagen die vooral de ouderen en langdurige zieken treft. De minister wil ons daar niet over spreken, en dankzij de 10.000 mensen die hier vandaag zijn, heeft hij eindelijk toegezegd om ons dinsdag te ontmoeten."

Voor de vakbonden is dat echter niet het enige dat fout loopt. "Wij hebben voor de brandweer zeer duidelijk op tafel gelegd dat er andere prioriteiten zijn, zoals de kankerproblematiek en een hervorming die zeer moeilijk verteerd wordt", zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. "Het was belangrijk om onze grieven op tafel te leggen. Met de betoging hebben ze begrepen dat we dat niet als enigen voelen, maar dat 10.000 mensen samen met ons staan."

De politiediensten willen ook nog heel wat andere onderwerpen bespreken met minister Jambon, zoals de aanwervingsproblematiek, de premies en het pensioendossier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234