Maandag 27/05/2019

Video

Toxicoloog Tytgat heeft bedenkingen bij cijfers FAVV, dat aanpak én communicatie verdedigt

Beeld photo_news

Volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) is er geen reden tot paniek in verband met de fipronilcrisis in ons land. Het FAVV heeft vanmiddag de resultaten bekendgemaakt van de tests op de aanwezigheid van de insecticide in Belgische eieren. In 21 bedrijven werd fipronil in zeer lage concentraties van maximum 0,092 mg/kg vastgesteld. Dat blijft ruim onder de Europese norm van 0,72 mg/kg. Toxicoloog Jan Tytgat - die er dit weekend op aangedrongen had de cijfers bekend te maken - is niet bepaald gerustgesteld door de cijfers van het FAVV.

Er blijven in ons land nog altijd 51 pluimveebedrijven geblokkeerd, waaronder 22 legkipbedrijven. Sinds gisteren zijn er wel weer zes ondernemingen vrijgegeven. Oorspronkelijk waren 86 bedrijven geblokkeerd. De absolute prioriteit waren de legbedrijven omdat de productie van die eieren aan de consument geleverd wordt.

Er zijn nu nog twee legbedrijven waarvan niet alle analyse-uitslagen gekend zijn. Het FAVV doet er alles aan om deze resultaten zo snel mogelijk te bekomen en zo een volledig globaal beeld te kunnen geven. "Maar we zijn daarvoor afhankelijk van externe laboratoria", klinkt het.

"Verantwoordelijke bedrijf moet opdraaien voor schade"

De omvang van de financiële schade door de fipronil-besmetting is op dit moment nog niet meteen duidelijk. De komende dagen zit de sector intern wel samen om de zaak en de kwestie van een schadevergoeding te bekijken. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege stelt alvast duidelijk dat het verantwoordelijke bedrijf ervoor moet opdraaien. Een compensatie door de overheid wijst de minister af.

"Indien landbouwmiddelen moeten worden vrijgemaakt, worden boeren dubbel gestraft. In dat geval moet er immers bespaard worden op andere steunuitgaven. Ik ben daar dus geen voorstander van", klinkt het. "Wie deze schade heeft veroorzaakt, moet er maar voor opdraaien."

Joke Schauvliege Beeld photo_news

Belgische leverancier

De zaak draait alvast rond Chickfriend -het Nederlandse bedrijf dat het product met fipronil heeft ingekocht om bloedluizen te bestrijden- en zijn Belgische leverancier Poultry-Vision.

De omvang van die schade hangt ook af van wat er met de eieren gebeurt van de geblokkeerde bedrijven, legt Boerenbond-woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe uit. Die eieren worden gestockeerd bij de kweker: indien ze volgens het onderzoek goed zijn voor consumptie kan de boer ze later alsnog verkopen. In het andere geval worden ze vernietigd.

Beeld anp

"De prijs? We rekenen op gezond verstand"

Producenten van kippeneieren verwachten intussen niet dat de eierprijs zwaar zal lijden onder de problematiek. Morgen bepalen producenten en handelaren op de veiling in het Oost-Vlaamse Kruishoutem de wekelijkse nationale richtprijs voor eieren. "Maar we rekenen op het gezond verstand van de handelaars", klinkt het bij vertegenwoordiger Louis Pyfferoen.

"Producenten moeten een correcte prijs krijgen voor de eieren. Dat is de taak van de commissie. België is op het vlak van voedselveiligheid koploper in Europa. Ik denk niet dat het moeilijk zal zijn handel te drijven."

Ondanks enkele geblokkeerde bedrijven lijkt er ook geen groot tekort op de Belgische markt, wat de prijzen zou doen stijgen. "In de ons omringende landen zien we de prijs wél omhoog schieten door een tekort, zoals in Duitsland", aldus Pyfferoen.

Beeld anp

"Situatie is beter dan vorige week"

De supermarkten laten weten dat ze nog voldoende eieren in voorraad hebben. "De situatie is beter dan vorige week", aldus Sally Herygers van Albert Heijn België. "Omwille van de recall was er toen maar een beperkt aantal eieren in de winkels beschikbaar. Dus er waren inderdaad lege schappen in onze winkels, en er was ook een daling van de verkoop."

Uit een rondvraag van de openbare omroep VRT bij Delhaize en Carrefour bleek dat de fipronilcrisis voorlopig weinig weerslag heeft op de verkoop van eieren in de supermarkten. Alleen de prijsbreker Lidl meldde een daling de afgelopen dagen. Bij de groothandels liepen wel meer vragen binnen van ongeruste klanten.

Bedenkingen van toxicoloog Tytgat

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) heeft zijn bedenkingen bij de cijfers, zegt hij in Het Journaal. Hij ging ervan uit dat de communicatie over "zeer lage concentraties fipronil" het zogenaamde maximale residulevel betrof, de Europese norm van 0,005 milligram per kilogram eieren. Het persbericht spreekt echter van een Europese grenswaarde die zelfs meer dan honderd keer hoger ligt.

"Als we nu het slechtste staal in België nemen, dat 0,092 milligram fipronil per kilogram eieren bedraagt", legt hij uit. "Dat zijn ongeveer 15 eieren. Voor een volwassen persoon van 50 kg betekent dat dat die eigenlijk maar 4 eieren van dat bewust lot mag eten om absoluut veilig te zijn. Maar als we kijken naar kinderen die maar 25 kg wegen, dan zijn dat maar twee eieren. Het veiligheidsvenster is dus al heel wat enger geworden dat bij de informatie die eerder werd vrijgegeven", besluit nog Tytgat.

Beeld belga

FAVV: "We hebben de juiste weg gevolgd"

"We hebben de juiste weg gevolgd." Met die bewoordingen heeft Herman Diricks, de gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), vanavond in de studio van Terzake de houding van zijn instelling verdedigd in het fipronil-dossier tussen 2 juni, toen de eerste melding van de aanwezigheid van het giftig product in de voedselketen, en vandaag. Zowel inzake de procedures bij de aanpak van het probleem als inzake de communicatie over het probleem naar het grote publiek bleef Diricks volhouden dat het FAVV zich niets te verwijten heeft.

De baas van het FAVV werd geconfronteerd met een uitspraak van toxicoloog prof. Jan Tytgat die eerder op de avond gesteld had dat de norm voor het 'maximum residu level' 0,05 mg/kg is en niet 0,72 mg/kg wat het FAVV als de Europees grenswaarde hanteert. Diricks hield vol dat het FAVV de Europese norm gebruikt "die door de Europese Commissie is gevalideerd en die door alle EU-lidstaten wordt gebruikt". Diricks zei dat hij bereid was de nodige bijkomende informatie aan de toxicoloog van de KU Leuven te bezorgen, omdat er volgens hem mogelijk sprake is van een misverstand.

Alles uitleggen

Diricks zei ook dat het FAVV werkt aan een lijvig dossier voor de ministers van de federale regering om alle stappen uit te leggen die door het FAVV genomen zijn in de fipronilcrisis sinds begin juni. "We zullen alles uitleggen wat we gedaan hebben", zei Diricks, die benadrukte dat het FAVV "niets heeft willen verstoppen, maar enkel naar buiten kwam me 'correcte en relevante' informatie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.