Vrijdag 18/10/2019

Rode Duivels

Tous ensemble (voor even): Voetbalbond sluit de rangen

Als één front zitten de leden van de voetbalbond samen op de persconferentie. Beeld Bas Bogaerts

Na een lange en woelige vergadering kwam de raad van de bestuur van de Belgische Voetbalbond (KBVB) naar buiten met een boodschap van eenheid. Marc Wilmots krijgt zijn zin met Enzo Scifo als beloftecoach. Scifo moet wel een taalbad volgen en de kosten drukken. Frank De Bleeckere blijft ontslagen, Paul Allaerts neemt zijn taken over.

Het was een drukke dag op de voetbalbond. Voor de middag was er al een voorbereidende vergadering, op het middaguur zat Marc Wilmots samen met het profgedeelte van de raad van bestuur. Vanaf 14.00 uur volgde een zitting van de volledige raad van bestuur, die ruim vier en een half uur duurde. Daarbij werd flink gediscussieerd en uiteindelijk ook over elk punt gestemd. De leden van de raad van bestuur verschenen achteraf als teken van eenheid allemaal samen op het spreekgestoelte, maar alleen bondsvoorzitter De Keersmaecker mocht spreken.

Wilmots haalt slag thuis

Marc Wilmots krijgt alvast zijn zin, want Enzo Scifo wordt aangesteld als beloftecoach. Guy Craybex, vertegenwoordiger van tweede klasse in de raad van bestuur en vaste begeleider van de belofteploeg, had de eentaligheid van Scifo aan de kaak gesteld, maar daar worden mouwen aan gepast. "De raad van bestuur heeft beslist Enzo Scifo aan te stellen als bondscoach van de beloften tot het EK in Polen, dat van 16 tot 30 juni 2017 wordt betwist." Die termijn is niet onbelangrijk, want het is ook de periode waarin Scifo de tijd krijgt om het Nederlands wat machtig te worden.

"De taalproblemen worden voorlopig opgelost binnen de staf van de beloften", wist bondsvoorzitter François De Keersmaecker. "Assistent Jean-François Remy is ook Franstalig, keepertrainer Filip De Wilde is tweetalig. Zowel in de individuele als de groepsgesprekken zal erop worden toegezien dat spelers in hun taal worden aangesproken. Scifo heeft zich bovendien geëngageerd om Nederlandse lessen te volgen. En ja, die lessen zullen betaald worden door de voetbalbond.

"Wilmots wou Scifo er heel graag bij. Scifo is gelijkgezind over het systeem van voetballen en zal het met zijn internationale ervaring mogelijk maken dat de beloften progressie maken. Scifo begint eraan op 4 september met een EK-kwalificatiematch in Estland."

Voor de goede orde: dan gaat Scifo op pad met Guy Craybex, die zijn gebrek aan Nederlands- taligheid aan de kaak stelde.

Enzo Scifo. Beeld PHOTO_NEWS

De aanstelling van Scifo was niet het enige heikele punt op de agenda. Ook het ontslag van Frank De Bleeckere als hoofd van het scheidsrechtersdepartement stond ter discussie. François De Keersmaecker en CEO ad interim Gérard Linard zouden die beslissing eenzijdig hebben doorgedrukt. Ook de functie van sportief directeur Paul Allaerts stond als gevolg van een interne audit ter discussie, maar de gewezen topref redde zijn vel met een uiteenzetting over zijn visie.

Dat liet de raad van bestuur toe om de dossiers De Bleeckere en Allaerts aan mekaar te koppelen. "Er is gediscussieerd over de manier waarop De Bleeckere ontslagen is, maar dat is uitgepraat", zegt De Keersmaecker. "In het kader van een herstructurering blijft het ontslag van De Bleeckere behouden. Het scheidsrechtersdepartement valt voortaan rechtstreeks onder de hoede van Paul Allaerts, die zijn functies op het vlak van het sporttechnische en de arbitrage behoudt."

In de interne audit was nochtans gezegd dat Allaerts een van beide functies zou moeten laten vallen, met een inlevering erbovenop. Allaerts had evenwel ook het competitiedepartement en de omkadering van de nationale A-ploeg onder zijn bevoegdheid en die twee elementen van zijn job moet hij laten vallen. Allaerts blijft overigens werken aan dezelfde financiële voorwaarden.

Ook de exuberante onkosten van leden van de technische staf van de Rode Duivels kwamen op tafel. "Er werd voor de situatie van de facturen een oplossing gevonden, waardoor dergelijke uitgaven niet meer zullen plaatsvinden", zegt De Keersmaecker. Concreet: de omkadering van de nationale A-ploeg, die Paul Allaerts moet laten vallen, wordt overgenomen door CEO ad interim Gérard Linard en financieel directeur Tom Borgions, die zullen toezien op de onkosten.

François De Keersmaecker. Beeld Bas Bogaerts

Pro League

De conclusie van de bondsvoorzitter: "We hebben de rangen gesloten en komen als een eenheid naar buiten. We verschijnen symbolisch ook allemaal samen op het spreekgestoelte. Ook de voorafgaande vergadering met de technische commissie en Marc Wilmots werd door de bondscoach als positief ervaren. Het is ook de wens van de bondscoach om allemaal samen op één lijn te werken, ook rond de nationale ploeg."

De vraag is hoelang De Keersmaecker dat positieve gevoel zal kunnen aanhouden. Vrijdag staat er alweer een vergadering van de Pro League op het programma. "Ik weet niet hoe de profclubs tegenover mij staan", zegt De Keersmaecker. "Ik weet alleen dat ik bij de voorzittersverkiezing voor twee jaar herverkozen ben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234