Zondag 26/09/2021

Opinie

Tous ensemble (behalve N-VA)

Op het Beursplein moest een vreedzame wake plaatsvinden. Toen arriveerden de hooligans. Beeld Stefaan Temmerman
Op het Beursplein moest een vreedzame wake plaatsvinden. Toen arriveerden de hooligans.Beeld Stefaan Temmerman

Marc Van Ranst is viroloog en activist.

Op paaszaterdag verzochten binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) de burgers dringend en dwingend om hun 'Mars tegen de angst' wegens angst voor de veiligheid een paar weken uit te stellen. Want alle agenten waren nodig om loslopende terroristen te vangen. Dat klonk redelijk, en de geplande manifestatie werd afgelast tot na de paasvakantie.

Op dat moment wist Binnenlandse Zaken al dat op paaszondag een betoging zou plaatsvinden van hooligans van eersteklasseclubs. In plaats van elkaar de kop in te slaan, zouden zij graag 'tous ensemble' vreedzaam hun afkeer van terrorisme en geweld uiten. De overheid besliste dat de hooliganmanifestatie, in tegenstelling tot de 'Mars tegen de angst', wel gedoogd zou worden. Wat zou er in hemelsnaam mis kunnen lopen met een betoging van een breiclubje vredelievende hooligans?

Op zondagmiddag verzamelden 450 hooligans met zwarte jekkers, zwarte bivakmutsen en zwartleren handschoenen in Vilvoorde. Vanuit Vilvoorde ging de korte treinrit naar Brussel-Noord, en dan was het slechts een met Cara-pils overgoten en door de politie geescorteerd wandelingetje van 20 minuutjes naar het Beursplein. Onder dekking van een salvo racistische leuzen, bierblikjes en voetzoekers chargeerden de hooligans de trappen van het Beursgebouw, en duwden ze de vredelievende multiculturele kaarsjesbranders weg. Enkele hooligans bleken de zwaartekrachtrekening voor hun rechterarm niet betaald te hebben, en deze leek dan ook 'automatisch' Hitlergroet-gewijs de lucht in te gaan. Pas daarna arriveerde de oproerpolitie, en werden de huilende heethoofden met het waterkanon teruggespoeld naar het Noord-station.

Marc Van Ranst. Beeld rv
Marc Van Ranst.Beeld rv

Burgemeester Mayeur reageerde verontwaardigd: "Ik stel vast dat dit crapuul onze rouwende mensen komt provoceren. Hoewel we gisteren al gewaarschuwd werden, ondernamen de burgemeester van Vilvoorde en Jambon niets om hun komst naar Brussel te voorkomen. Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering!"

Premier Charles Michel (MR) keurde de ontsporingen met klem af. De partijvoorzitters veroordeelden zondagnamiddag unisono de rellen op het Beursplein. Alle Belgische partijen dus, behalve Vlaams Belang en N-VA. Bij Vlaams Belang hoorde men niets van voorzitter Tom Van Grieken. N-VA 'zag de meerwaarde niet' om een gezamenlijke mededeling te onderschrijven. N-VA vond het 'een fout perspectief' en 'verkoos de hooligans geen aandacht te schenken', en daardoor zelf de aandacht te trekken. Een vintage BDW-trucje, die aldus een bot gooide naar zijn extreemrechts electoraat.

De houding van N-VA is merkwaardig. Een paar dagen geleden vond Geert Bourgeois nog dat de media de flessen gooiende jongeren in Molenbeek op tv hadden moeten brengen. Waarom vindt Bart De Wever dan nu dat de hooligans in Brussel niet te veel aandacht moeten krijgen? Als links soms te voorzichtig is om kritiek te geven op islamextremisme, is (extreem)rechts evenzeer te voorzichtig met kritiek op racisme en haat.

The Financial Times kopte gisteren: "Brussels peace rally disrupted by the far right". Le Monde stelde: "Hommage troublé par les hooligans à Bruxelles". CNN bracht live verslaggeving vanop het Beursplein onder de titel "Nazi salutes disrupt Brussels memorial". De Vlaamse kijker wist op dat moment nog van niets. Die kon ondertussen op VRT enkel kijken naar de benen van Koeznetsov in Gent-Wevelgem...

De internationale reputatieschade loopt alweer op, en België wordt nog maar eens 'a failed state' genoemd. Deze regering had voldoende verantwoordelijkheidszin of gezond verstand moeten hebben om de hooliganmanifestatie niet te faciliteren. N-VA gaat hier niet vrijuit. Ook al denken zij momenteel nog van wel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234