Dinsdag 06/12/2022

Touroperator met noorderzon verdwenen

Stefaan Pelgrims, gedelegeerd bestuurder van touroperator Interservice-Tours, is met de noorderzon verdwenen. De man, die bestuurder was van een viertal vennootschappen en naast een touroperatingbedrijf ook een agentschap van Anhyp en een hotel uitbaatte, zou een financiële put van tientallen miljoenen achterlaten. Momenteel verblijven er ongeveer 300 klanten van Interservice op Kreta en Ibiza. Zij zouden worden gerepatrieerd op kosten van het Garantiefonds Reizen.

Hoegaarden / Brussel

eigen Berichtgeving

Pelgrims werd voor het laatst opgemerkt op vrijdagavond. Sindsdien is er geen spoor meer te bekennen van de man die in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden touroperator Interservice Tours, een agentschap van Anhyp, het ziekenfonds/verzekeringsbedrijf Euromut en een hotel leidt. Hij zou wel aan een vriendin hebben laten weten dat hij "zware fouten maakte en maandenlang niet meer zal opduiken". Volgens de eerste berichten zou de 44-jarige Pelgrims er vandoor zijn met flink wat geld van zijn vennootschappen. De jaarrekeningen zien er alvast erg schimmig uit en wijzen op een hoge schuldenlast en slechte betaling.

Het parket van Leuven is een onderzoek begonnen en de overgebleven bestuurders besloten gisterennamiddag faillissement aan te vragen. "Waarschijnlijk komt er een internationaal aanhoudingsbevel", zegt woordvoerder en substituut Theo Jacobs. "We onderzoeken of het om een frauduleus failissement gaat." Ook de controledienst van Anhyp heeft een fraudeonderzoek geopend maar de bank benadrukt dat haar cliëntèle geen schade zal ondervinden van de zaak. De banken hebben ondertussen alle kredietlijnen afgesloten zodat de overgebleven bestuurders en vennoten van het touroperatingbedrijf gisteren niet anders konden dan faillissement aanvragen. Het personeel - een twintigtal vaste werknemers en een aantal tijdelijken - staat op straat. Opmerkelijk: bij Interservice werkten heel wat mensen die tot vorig jaar actief waren bij de failliet verklaarde touroperator Toppair. Onduidelijkheid was er gisteravond nog over de toekomst van het Brusselse reiskantoor CIC, het grootste van de hoofdstad. Pelgrims is voorzitter van dit bureau maar volgens een van de bestuurders zou hij (nog) geen eigenaar zijn en zou CIC bijgevolg gevrijwaard blijven.

Het touroperatingbedrijf van Pelgrims specialiseerde zich in charterreizen naar de Griekse eilanden en het Spaanse Ibiza. Dit jaar stevende het verlieslatende bedrijf af op een omzet van ongeveer 600 miljoen. Vorige week vertrokken met Interservice nog 148 vakantiegangers naar Kreta en 140 naar Ibiza. Het merendeel van hen verblijft in hotels die al maanden wachten op betalingen van Interservice. Het Garantiefonds Reizen, waarbij Interservice verzekerd was tegen financieel onvermogen, zorgt er volgens directeur Mark De Vriendt voor dat deze mensen hun reis kunnen voortzetten en weer in België zullen geraken. Ook de luchtvaartmaatschappijen Sobelair en Constellation spannen zich in om de vakantiegangers terug naar België te brengen. Wie de volgende weken nog had moeten afreizen met Interservice - naar schatting 500 tot 800 mensen - zal niet meer kunnen vertrekken. Het Garantiefonds Reizen zou de betaalde voorschotten terugstorten op de rekening van deze klanten. Hoe groot de kosten van deze operatie voor het fonds zullen zijn kon De Vriendt gisteravond nog niet zeggen. Maar het gaat in ieder geval om ettelijke miljoenen.

Pelgrims hield een flamboyante levensstijl aan. Begin juni organiseerde hij nog een persconferentie waarop hij een uitgebreide samenwerking met de zogenaamde 'P-diva's' (Veronique De Cock, Kelly Pfaff, Stéphanie Meire, Phaedra Hoste, Deborah Ostrega) bekendmaakte. Hij was van plan om met de P-diva's grootse shows te geven op Ibiza en zou er 350 feestvierders heen vliegen. Zover is het niet kunnen komen. Ook met de Leuvense regionale tv-zender ROB werkte hij samen. Op kosten van Interservice maakte ROB wekelijks opnames op Kreta en de zender schonk ook vakanties weg. Velen in de reiswereld, ondermeer de Vereniging van Reisbureaus, hadden al een tijdje gewaarschuwd voor 'cowboy Pelgrims'.

Geert Sciot

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234