Dinsdag 02/03/2021

Tour van schandalen pas nu op volle snelheid

Brussel / Lyon / Cap d'Agde.

Jules Hanot

Beginnen we bij het begin. Donderdagavond mochten drie Festina-renners na bekentenissen het politiekantoor in Lyon verlaten. Wereldkampioen Laurent Brochard, de Zwitser Armin Maier en de Fransman Christophe Moreau konden, nadat ze bekend hadden doping te hebben gebruikt, naar huis. Maier verklaarde dat hij al twee jaar door de ploegleiding verplicht werd verboden producten te nemen. "Ik voel me gebruikt", verklaarde de Zwitser. "Het is net alsof iedereen aan 100 per uur rijdt waar slechts 90 is toegestaan, maar dat enkel de renners van Festina daarvoor worden gestraft." Maier gaf net als zijn collega's dopinggebruik toe nadat hij geconfronteerd werd met de resultaten van het onderzoek. "Ik voel me echt behandeld als een zware crimineel", aldus Maier.

Laurent Brochard stelde zich onmiddellijk burgerlijke partij omdat hij zich als het slachtoffer van de praktijken van de Festina-ploegleiding beschouwt.

De Franse wielerbond en de UCI lieten ondertussen weten dat renners die het gebruik van doping toegeven, een zware schorsing mogen verwachten. "Het uur van de waarheid is aangebroken en dat stemt me blij", verklaarde voorzitter Daniël Baal. "We voeren reeds geruime tijd strijd tegen de dopingplaag, maar beschikken niet over de mogelijkheid onderzoeksdaden te stellen zoals de justitie. Natuurlijk zijn dergelijke affaires schadelijk voor het imago van de wielersport, maar als dit ons toelaat het boeltje gezond te maken, dan nemen we dit erbij."

De voorzitter van de Franse wielerfederatie wees verder op de verpletterende verantwoordelijkheid van een gedeelte van het medisch korps. "De Tour de France is een verschrikkelijke wedstrijd, maar er bestaan voldoende natuurlijke recuperatiemiddelen die de renners moeten toelaten zonder averij Parijs te halen."

Gisterenmiddag werden ook Alex Zülle, Laurent Dufaux en Didier Rous op vrije voeten gesteld. De anderen, met Virenque, mochten een paar uur later het politiekantoor verlaten.

Zülle zou hebben laten verstaan dat hij er ernstig aan denkt om er als beroepsrenner mee op te houden. Kopman Richard Virenque daarentegen bleef erbij dat hij nooit doping heeft gebruikt. "Mijn cliënt houdt staande dat hij nooit doping heeft genomen", aldus advocaat Collard. "Er werd geen onderzoek tegen hem ingesteld, maar Virenque heeft zich wel burgerlijke partij gesteld bij de instructierechter."

Ook Willy Voet mocht naar huis omdat justitie van oordeel was dat de Vlaamse verzorger in opdracht had gehandeld en zelf geen persoonlijk voordeel heeft gehaald uit het indrukwekkende epotransport waarmee hij op 8 juli in de tour-Fiat op weg was naar de start.

Voet, die uitstekend met het gerecht heeft samengewerkt, werd gisteren geconfronteerd met zijn vermoedelijke opdrachtgevers, Bruno Roussel en Erik Rijckaert. Het gerecht geloofde Willy Voet. De twee anderen bleven op hun standpunt en blijven in de cel. Vooral Erik Rijckaert lijkt meer en meer de spin in het gigantische dopingweb te worden. Rijckaert, die eerst zei nergens van te weten en ongeveer nog nooit een epoampule te hebben gezien, verklaarde later dat hij enkel als vrijwilliger bij Festina aan het werk was om de renners te 'beschermen'. Goed, er werd bij Festina epo gebruikt, zei hij later, maar hij diende zelf geen injecties toe. Hij zorgde er enkel voor dat de renners het niet te bont maakten. Dat vrijwilligersstatuut moest Rijckaert gisteren opgegeven: kost en inwoon en een reisje met zijn vrouw, hem voor bewezen diensten door de Festina-leiding aangeboden. Dokter Rijckaert deed het voor de wielersport. Geld hoefde hij er niet mee te verdienen. Gisteren bekende de 'dokter' dat hij tijdens de Tour een dagelijkse vergoeding krijgt van 6.000 frank.

Ook het onderzoek in Gent wijst steeds beschuldigender in de richting van Rijckaert. De dopingprogramma's die bij hem thuis werden gevonden, worden verder ontleed en er komen steeds meer aanwijzingen dat de man die nergens weet van had, de spil was in een uitermate lucratieve handel in epo.

Om het Festina-luik af te sluiten geven we u nog het verhaal Pascal Hervé mee, dat te lezen stond in de krant France Soir.

In februari van dit jaar werd uit een ziekenhuis in Poitiers een grote hoeveelheid epo ontvreemd. Een apothekersassistent werd aangehouden en die duidde een restauranthouder als opdrachtgever aan. Die gaf na een lange ondervraging toe dat de uiteindelijk bestemming voor de dopinglading Festina-renner Pascal Hervé was.

Tijdens de Tour, net na het uitbreken van de Festina-zaak, werd de telefoon van Pascal Hervé afgetapt. In een gesprek tussen de renner en een vriend vroeg Hervé om zo snel mogelijk een aantal dopingproducten die zich in zijn woning bevonden te laten verdwijnen.

Uit een ander gerechtelijk onderzoek is gebleken dat in Franse amateurwedstrijden een dopingcocktail erg in de mode was. Men noemde hem Le Pot Belge, een mengsel van amfetamines, heroïne, cocaïne en nog een paar andere substanties. De cocktail werd rechtstreeks in de ader ingespoten en zorgde in sommige gevallen voor spectaculaire resultaten. Tweedeplansrenners wonnen ineens zware wedstrijden, anderen werden op een onverklaarbare wijze ziek...

Van Festina over naar TVM. Ook hier lijkt het gerecht niet te zullen rusten voor de onderste steen boven is. Bij een onderzoek in La Rocade, het hotel van de door Cees Priem geleide ploeg, werd een aantal verboden producten gevonden. Dat verklaarde de openbare aanklager van Reims, Philippe Laumone. "We hebben doping gevonden en middelen die het gebruik daarvan maskeren", verklaarde Laumone, die de affaire-TVM vergeleek met die van Festina. "Ik ga er dus ook van uit dat TVM uit de Tour de France wordt gezet."

Afgezien van het feit dat het niet echt verstandig genoemd kan worden om middenin een 'doping-Tour' als deze dergelijke goedjes in hotelkamers te laten slingeren, moet worden geconstateerd dat TVM er stilaan gloeiend bij is en dat, als het al niet is gebeurd, het verwijderen van het team uit de Ronde een kwestie van uren is. TVM-woordvoerder Guido Van Calster sprak de dopingvondst tegen. "Bij ons is niets gevonden", aldus de oud-renner. "Verder willen we nergens op reageren."

En dan is er de staking bij de start in Tarascon-sur-Ariège. De renners toonden hun ongenoegen over de heksenjacht die volgens hen wordt gevoerd. "Er wordt enkel maar over doping gepraat", aldus woordvoerder Laurent Jalabert. "Wij worden als beesten behandeld en dit kan zo niet langer. Daarom weigeren we van start te gaan."

Tourbaas Jean-Marie Leblanc onderhandelde meer dan een uur met een rennersvertegenwoordiging en uiteindelijk ging het peloton toch aan het fietsen, met de belofte op zak dat na de etappe een nieuwe afspraak zou worden gemaakt. Stakingsleider Jalabert verklaarde dat pas na dat onderhoud beslist zou worden of het peloton vandaag zou vertrekken.

"Deze rit moest gewoon worden gereden", aldus tourbaas Leblanc. "Uit respect voor het publiek dat ondanks alle affaires trouw op post blijft en uit respect voor de politie die alles in het werk heeft gesteld om de veiligheid van renners, karavaan en toeschouwers te waarborgen."

Voorzitter Franse wielerbond: 'Het uur van de waarheid is aangebroken en dat stemt me blij'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234