Zondag 21/07/2019

Culinair

Tougou in Brugge heeft alles om een van je favoriete lunchplekken te worden

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Tougou in Brugge.

Beeld rv

Staying in is the new going out, verkondigen trendwatchers. Als het van bedrijven als Deliveroo, Ubereats, HelloFresh en Smartmat afhangt, zullen we ons eten steeds vaker aan huis laten leveren. Slimme horecaondernemers beseffen dat ze trend en tegentrend kunnen combineren. In Tougou, het lunchrestaurant van Thibault en Jade, stap je net zo goed binnen voor een glas wijn en een hapje. Voor wie liever afhaalt, is de vitrine gevuld met allerlei lekkers als wortelsoep, zuiderse koolvis en chorizotortilla.

Wanneer ik er op zaterdagmiddag afspreek, zijn nagenoeg alle tafeltjes bezet. In de drukte moet ik even zoeken naar mijn vriendin. Zij heeft haar drankje al, dus zet ik de achtervolging in met een fris huisaperitief op basis van gin en crémant. Blame it on the boogie, maar het duurt even voor ik begrijp hoe ik moet bestellen. Aan de marmeren comptoir ligt de charcuterie te blinken, op een bordje bij onze tafel worden seizoenssuggesties vermeld en daarbij overhandigt Jade ons twee kaarten: een tapaskaart met de dranken én een kaart met ‘plats’ gevolgd door ‘douceurs’.

Beeld rv

Bij de hoofdgerechten schommelen de prijzen tussen 19 euro (gemari­neerde zalm met papajasalade) en 31 euro (Argentijnse entrecote met truffel­puree). Mijn vriendin zwicht voor open ravioli van krab in een emulsie van sambal (20 euro); ik heb meer zin in skrei met kreeftenjus (24 euro).

Van de tapaskaart met ‘fijnproevertjes’ delen we eerst drie hapjes: gekruide samosa met kip (8,5 euro), mi-cuit van tonijn (14 euro) en krokante ravioli van eend (10 euro). We krijgen drie verzorgde bordjes met verse producten, telkens met een fris gekruide dip erbij: lekker hoor!

Ondertussen leeft kok Thibault zich uit in de open keuken, van waaruit hij de reacties van zijn gasten perfect in de gaten kan houden.

Als onze borden arriveren, worden we bedwelmd door de aroma’s van krab en kreeft. De ravioli van mijn tafelgenote krijgt een Aziatische toets door de kokosmelk. Mijn skrei is perfect gegaard en de kreeftenjus maakt mijn couscous heerlijk smeuïg. Plots besef ik dat ik al in tijden niet meer zo complexloos gegeten heb. Hier kom ik terug. Al is het maar om de dessertkaart te ontdekken. Nu houden we het bij vijf pralines van Daphne De Bock, een lokale chocolatier. Omdat de keuken open blijft tot 17 uur laten we onze koffie­klets nog wat uitlopen.

Bij het afrekenen zie ik twee tienjarigen aan de bar smullen van parelhoen. Dat Thibault wel degelijk op tous les goûts inspeelt, kon niet beter geïllustreerd worden dan door twee smikkelende kindermonden.

Smedenstraat 47, Brugge, zondag en maandag gesloten (op vrijdag open tot 22 uur), tougou.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden