Maandag 30/03/2020

schietpartij Munchen

Totale paniek in München

► Agenten bewaken de ingang van het Olympia-winkelcentrum en maken jacht op de daders van de schietpartij.Beeld Getty Images

Het enige wat gisteravond laat na de dodelijke schietpartij in München zeker was, is dat minstens negen mensen om het leven kwamen. Urenlang verkeerde de stad in totale paniek nadat wellicht drie schutters het vuur openden in een winkelcentrum en de daders vrij rondliepen. De politie vroeg niet te speculeren over daders en motieven.

"Twee uur geleden kwamen mensen schreeuwend het winkelcentrum binnen. Ze riepen dat er buiten een schietpartij aan de gang was en dus sloot de bewakingsdienst hier het winkelcentrum af. We zijn naar de vijfde verdieping gevlucht om ons te verschansen", zo getuigde Dominic Faust, inwoner van München, rond kwart na acht gisteravond op de BBC.

Hij bevond zich in een winkelcentrum in centraal München, waar zware paniek uitbrak nadat twee uur eerder berichten binnenliepen over een zware schietpartij in en rond het Olympia-winkelcentrum in de wijk Moosach. Later zou blijken dat geruchten over schietpartijen op nog andere plekken niet klopten, maar de getuigenis van Faust illustreert de intense chaos en angst die de hele Beierse hoofdstad in haar greep kreeg.

Rond zes uur rukte een zware politiemacht uit naar het enormeOlympia-winkelcentrum omdat daar in het rond was geschoten. In totaal zou er sprake zijn van drie daders en er zijn minstens negen doden gevallen.

De Moosach-wijk werd meteen afgesloten. Het openbaar verkeer in de hele stad werd stilgelegd, waardoor talloze mensen op een plek strandden waar ze niet moesten zijn. Tegelijkertijd vroeg de politie alle inwoners van München met aandrang binnen te blijven. Spontaan openden bewoners, horeca en ministeries de deuren om anderen op te vangen.

Iemand die met het persagentschap Reuters wist te bellen vanuit het getroffen winkelcentrum getuigde: "Er zijn heel veel schoten afgevuurd. Iedereen kwam van buiten de winkel binnenlopen en ik zag één persoon die zo zwaar gewond was dat die het zeker niet heeft overleefd. De politie is hier nog niet, we blijven ons verschuilen in de stockageruimte."

Een uur later was er nog geen zicht op de daders en kwam de politie met de boodschap: "We weten niet waar de daders zijn. Pas op jezelf en vermijd publieke plaatsen." Taxichauffeurs werd gevraagd geen passagiers mee te nemen. Alle beschikbare hulpdiensten, special forces, de federale politie en agenten van naburige gemeenten schoten in actie. Ook politieagenten uit het naburige Oostenrijk werden opgetrommeld.

Aanslagen verijdeld

Bij het ter perse gaan van de krant was de klopjacht na meer dan vijf uur nog altijd aan de gang en had de politie het over "een acute terreursituatie". Minstens negen mensen kwamen om, onder wie één vermoedelijke dader. Volgens het weekblad Focus zou een schutter zelfmoord hebben gepleegd. Zwaarbewapende agenten controleerden iedere auto die langs de afgezette ringwegen passeerde. Buurland Tsjechië versterkte zijn grensbewaking om te vermijden dat de daders de grens over zouden vluchten.

De politie riep ook op om "niet te speculeren". "Dat zou ons werk makkelijker maken", luidde het in een tweet. Later meldde de politie "dat er geen aanwijzingen zijn voor islamtereur", maar echte duidelijkheid kwam er niet meteen.Experts houden alle opties open, van islamistische zelfmoordkamikazes die zich inspireerden op IS-aanslagen zoals in Parijs, tot extreemrechtse schutter(s) die zich inspireerden op neonazi Anders Breivik, die gisteren precies vijf jaar geleden 77 mensen vermoordde in de Noorse hoofdstad Oslo en het eiland Utoya.

Tot nu toe was er geen grote IS-aanslag in Duitsland, maar de veiligheidsdiensten staan er al een tijdje extra op scherp nadat maandag een Afghaanse vluchteling treinreizigers aanviel met een bijl in het eveneens Beierse Würzburg. Vijf mensen raakten daarbij gewond, van wie twee kritiek. Niet lang daarna eistte IS die aanslag op.

Eind juni is ook een zelfmoordaanslag verijdeld in Düsseldorf, waar drie mannen een aanslag wilden plegen op de oude binnenstad. Het plan werd gestopt toen een terreurverdachte die uitgeleverd werd aan Frankrijk tijdens een ondervraging daar de plannen opbiechtte.

Commentatoren wijzen erop dat het niet 'onlogisch' zou zijn dat ook Duitsland getroffen zou worden door IS-tereur, aangezien ook Duitsland tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak vecht. IS heeft een diepgeworteld netwerk van Duitse Syrië-strijders en sympathisanten. In de voorbije twee jaar raakten de namen van ruim 200 IS-strijders bekend. De Duitse inlichtingendiensten kregen de voorbije maanden ook meerdere waarschuwingen dat er grootschalige aanslagen in Duitsland op til waren. Een van de dreigementen was te zien in een video, met de Belgische IS-strijder Hicham Chaib.

'Buitenlanders buiten'

Maar voorlopig wordt ook gedacht aan extreemrechtse daders. Er circuleerden geruchten dat een van de daders "buitenlanders buiten" en "ik ben een Duitser" zou hebben geroepen. Sommigen suggereerden een mogelijk verband met de extreemrechtse Anders Breivik.

Ook het Amerikaanse Terrorism Research Analysis Consortium stelt dat "het te vroeg is om te zeggen of dit IS is of dat er een racistische of extreemrechtse motivatie speelt. Sinds de treinaanval van 18 juli namen in Duitsland ook de uiterst rechtse sentimenten toe."

Dat laatste blijkt ook uit de reacties op sociale media, waar in een mum van tijd bondskanselier Angela Merkel kop van Jut was omdat zij een mild vluchtelingenopvangplan lanceerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234