Woensdag 19/01/2022

'Tot meerdere glorie van mijn stad'

publieke kunst

gent verrijkt publieke ruimte met tien glas-in-loodramen van wim delvoye

Gent / Van onze medewerker

Ben Bleys

Maar liefst tien glas-in-loodramen van Wim Delvoye komen er in de Drongenhofkapel in Gent. De stad Gent bestelde bij de bekende kunstenaar de lading glas-in-loodramen voor de luttele som van 250.000 euro. "Ik doe het niet het voor het geld, maar tot meerdere glorie van mijn stad", aldus Delvoye. Volgens schepen van Cultuur Sas Van Rouveroij (SP.A) kadert de aankoop in een strategie om de Gentse publieke ruimtes te verrijken met tijdloze kunst. 'Tegelijkertijd grijpt Gent daarmee terug naar zijn verleden. Bij de inwijding van het Drongenhof, in 1608, was de kapel rijkelijk versierd met figuratieve glas-in-loodramen."

Tot nu toe hing er in de Drongenhofkapel, de kleine kapel aan de rand van het Gentse Patershol, één werk van Wim Delvoye. In het kader van het artistieke evenement Over the Edges in 2000 creëerde de bekende kunstenaar een glas-in-loodraam dat in het asvenster van de apsis werd geplaatst. Nu heeft de stad Gent tien glas-in-loodramen besteld, negen kleinere exemplaren van 5 vierkante meter en één groter raam van 12 vierkante meter. De stad betaalde daarvoor de luttele som van 250.000 euro. De lading glas-in-loodramen wordt in 2003 geplaatst, maar eerst wordt werk gemaakt van de restauratie van de Drongenhofkapel.

Volgens schepen Van Rouveroij kadert de aankoop in een strategie van de stad om haar publieke ruimtes op te waarderen. Zij kocht daartoe al de Grote AVL-man van het Nederlandse Atelier Van Lieshout. Die reus ligt momenteel in het Keizerspark in Ledeberg, maar het is de bedoeling dat hij gaat rondreizen van park naar park. Verder kocht Gent nog een Over the Edges-kunstwerk van de Amerikaan Brian Tolle, met name de gestileerde nepgevel waarin het water weerspiegeld werd tijdens de prestigieuze openluchttentoonstelling.

Midden 2000 werd in Gent de werkgroep Kunst in de Publieke Ruimte opgericht, met de bedoeling zowel de stadskern als de wijken buiten de kuip van Gent te verrijken met tijdloze kunst. "De kunstwerken moeten potentiële monumenten voor de dag van morgen zijn", verklaart Van Rouveroij, "maar met deze aankoop grijpen we ook terug naar het verleden. Bij de inwijding van het Drongenhof, in 1608, was de kapel immers rijkelijk versierd met twaalf figuratieve glas-in-loodramen, maar kort nadien werden die onherstelbaar beschadigd door een zware hagelstorm."

"Een nieuw Lam Gods", zo omschrijft Wim Delvoye de tien glas-in-loodramen in zijn meest megalomane fantasie. "Het Drongenhof is alvast een prachtige locatie. Dat ik er zo weinig geld voor vraag, is ook ter meerdere glorie van Gent. Als het op kunst aankomt is Gent immers een kleine, maar niettemin kosmopolitische stad die moet opboksen tegen Antwerpen en Brussel. Er komt dus zeker een stukje chauvinisme bij kijken", aldus Delvoye. De kunstenaar noemt dit nieuwe project overigens een grappig vervolg op Cloaca. "Nadat ik me in de stront gewerkt heb, zal ik nu in een eerder religieuze omgeving kunnen werken."

De werkgroep Kunst in de Publieke Ruimte stelt momenteel een artistieke adviescel samen. Tot nu toe trad die werkgroep op als actor en steunpunt waarin verschillende stadsdiensten en kunstkenners zetelden, maar ze wil zich in de toekomst ook laten bijstaan door deskundigen op het vlak van hedendaagse beeldende kunst, architectuur en stedelijk landschap. "We blijven ondertussen op zoek naar voorbeeldprojecten die het beeld, het imago en de sfeer van deze stad kunnen versterken, maar in het geval van Delvoye ben ik er alvast van overtuigd dat we een voltreffer in huis hebben", aldus schepen Van Rouveroij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234