Vrijdag 01/07/2022

Terrorisme

Tot frustratie van Francken: België mag Syriëstrijder niet uitwijzen naar Marokko

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) Beeld BELGA
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)Beeld BELGA

Een rechter heeft de uitwijzing geschorst van een terreurveroordeelde, omdat hij in Marokko risico loopt op onmenselijke behandeling, een schending van artikel 3 van het EVRM. "Die gerechtelijke instanties maken het zo moeilijk om nog efficiënt beleid te voeren", zegt staatssecretaris Francken.

Bruno Struys

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft het arrest gepubliceerd van een 35-jarige Marokkaan die ons land wou uitwijzen naar Marokko. Bilal S. is geboren en getogen in België, getrouwd met een Belgische en heeft 5 Belgische kinderen. Zelf heeft hij altijd in ons land verbleven met een verblijfsvergunning die telkens werd vernieuwd.

In februari besliste de Dienst Vreemdelingenzaken om die verblijfsvergunning in te trekken en de man op te sluiten in een gesloten centrum om hem naar Marokko te kunnen sturen. DVZ baseerde zich voor die beslissing onder andere op informatie van het Orgaan voor Dreigingsanalyse OCAD. Die heeft vier categorieën en classificeert Bilal S. als categorie 3, een ernstige dreiging.

Bilal S. is in 2013, terwijl zijn echtgenote zwanger was van hun vijfde kind, enkele weken in Syrië geweest. Hij had zich er aangesloten bij de terreurgroep die later IS werd. In juli 2015 is hij daarvoor veroordeeld op het proces rond de Brusselse jihadronselaar Khalid Zerkani. Bilal S. kreeg er een straf van 5 jaar met uitstel, voor lidmaatschap van een terroristische groepering, en kwam vrij in juni 2017.

Veiligheidscontrole in de correctionele rechtbank van Brussel bij de zaak Zerkani Beeld Photo News
Veiligheidscontrole in de correctionele rechtbank van Brussel bij de zaak ZerkaniBeeld Photo News

Een half jaar later heeft DVZ dus zijn verblijfsvergunning ingetrokken, maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen schorst die beslissing. De man is intussen opnieuw vrij.

Wereldvreemde rechters

"Er is een arrest gevallen van een Syriestrijder die we niet mogen uitwijzen", zei Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in een video op zijn Facebook-pagina. "Moet je me maar eens uitleggen wat ik met die Syriëstrijders moet doen. Ik weet het op den duur niet meer. Die gerechtelijke instanties maken het zo moeilijk om nog een efficiënt beleid te voeren."

Zijn uitspraak brengt herinneringen boven bij de rechters van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Eind 2016 voerde N-VA campagne met de slogan "geen wereldvreemde rechters", na een beslissing van de Raad in de visumzaak van een Syrisch gezin.

In het arrest van Bilal S. oordeelt de Raad dat België niet kan garanderen dat de man bij uitwijzing naar Marokko geen risico loopt op onmenselijke behandeling of foltering. Dat zou een schending zijn van artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Marokko heeft al jarenlang een slechte reputatie als het gaat over terreurveroordeelden, zo staat in het arrest van de Raad, en DVZ kan onvoldoende aantonen dat die situatie verbeterd is.

Nicolas Cohen, de advocaat van Bilal S., verdedigt ook Ali Aarrass, een Belgische Marokkaan die al 8 jaar vastzit voor terrorisme in Marokko nadat hij bekentenissen aflegde na zware foltering.

Fouad Belkacem

De Raad baseert zich ook op een recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In januari oordeelde die dat Zweden een terreurverdachte niet mocht uitwijzen naar Marokko, omdat onvoldoende vaststond dat de man bij aankomst geen slechte behandeling zou ondergaan.

De uitspraak van de Raad is niet definitief. Ze schorst enkel het intrekken van de verblijfsvergunning in afwachting van een definitieve uitspraak. Misschien kan het kabinet Francken in tussentijd meer zekerheid geven dat de terreurveroordeelde geen risico's loopt in Marokko. "Bijvoorbeeld door diplomatieke garanties", zegt een gerechtelijke bron.

Het kabinet Francken onderzoekt hoe het gelijk kan halen. "Het is een belangrijke zaak van nationale veiligheid", zegt Francken.

De uiteindelijke beslissing kan gevolgen hebben voor andere terreurveroordeelden met Marokkaanse roots, niet in de laatste plaats voor Fouad Belkacem, de spil in het Sharia4Belgium-netwerk. Binnenkort moet het Hof van Beroep zich uitspreken over het intrekken van de Belgische nationaliteit van Belkacem. Belkacem heeft ook nog de Marokkaanse nationaliteit, maar het afnemen van zijn Belgische garandeert dus niet dat België hem kan uitwijzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234