Zaterdag 27/02/2021

'Tot de dood ons scheidt' is passé

Niet alleen midlifers scheiden, maar ook tachtigplussers zoeken vaker het geluk buiten het huwelijk. Redenen: een langer leven en minder invloed van de kerk.

Tweeëntachtig jaar? Geen dag te oud om nog te scheiden, zo oordeelt mediamagnaat Rupert Murdoch. Hij is niet de enige die zo redeneert. Ook in ons land scheiden vijftig- en zelfs tachtigplussers opmerkelijk meer dan enkele jaren geleden (zie grafiek). "Dat het aantal scheidingen in sommige hogere leeftijdscategorieën zelfs bijna verdubbelde, is natuurlijk ook zo omdat de cijfers uit 2000 nog redelijk laag waren. Maar het klopt, er is een groeiende groep mensen die op latere leeftijd scheidt", zegt Dimitri Mortelmans (UA), hoofd van het onderzoeksproject Scheiding in Vlaanderen. En dat is volgens de socioloog niet zo vreemd.

Net zoals Murdoch is een deel van de Belgen boven vijftig al toe aan hun tweede of zelfs derde huwelijk. Zo'n huwelijk is vaak minder stabiel dan een eerste. "Mensen leren namelijk niet uit een scheiding", stelt Mortelmans. Al zijn er ook mensen die na dertig jaar huwelijk of meer nog beslissen ermee op te houden.

"Dat zijn de meer dramatische scheidingen", zegt Mortelmans. "Meestal ziet een van de twee partners de breuk niet aankomen, zelfs al is de liefde al even op. Als je al dertig jaar je leven deelt met een partner, ben je weinig geneigd om dat patroon te doorbreken. Dat doe je dan meestal pas als er een nieuwe liefde in het spel is."

Borstamputatie

Toch zijn er ook andere redenen waarom meer koppels met veel ervaring hun trouwboekje inleveren. Zo hebben ook huisvrouwen tegenwoordig na een scheiding recht op een pensioen, waardoor ze meer middelen hebben als ze hun partner verlaten. Daarnaast vermindert stilaan de invloed van het christendom, dat het huwelijk ziet als heilig sacrament.

Maar er is ook een simpelere verklaring: mensen worden tegenwoordig veel ouder. Wie op zijn zestigste ongelukkig is met zijn partner heeft geen zin om dat misschien nog vijftien jaar of langer te zijn. "Zeker omdat tijd kostbaarder wordt zodra je ouder wordt", merkt advocaat Elfri De Neve op. Hij vertelt het verhaal van een dame die na een borstamputatie scheidde. "Ik dacht eerst dat haar man haar verliet", geeft De Neve toe,"terwijl de vrouw zelf besefte dat haar leven zou veranderen. Ze wilde uit haar overige tijd meer voldoening halen."

Kleinkinderen

De reden voor een huwelijkseinde bij vijftigplussers hoeft niet altijd zo extreem te zijn. Net zoals het feit dat de kinderen het huis uit zijn aanleiding kan geven tot een scheiding, kan ook het afnemen van de zorg voor kleinkinderen een relatiebreuk als gevolg hebben. Ook het spreekwoordelijke zwarte gat dat mensen aantreffen na hun pensioen zorgt soms voor barsten.

"(Klein)kinderen doen vaak dienst als bliksemafleiders: ze zijn een dankbaar gespreksonderwerp. Een baan zorgt ervoor dat het evenwicht tussen ruimte voor jezelf en tijd met je partner doorbrengen in evenwicht blijft", analyseert ouderenpsycholoog Luc Van de Ven. "Als die factoren wegvallen, worden koppels opnieuw met elkaar geconfronteerd. Dat loopt niet altijd goed af."

Zelfs de hoogbejaarden die Van de Ven begeleidt, kiezen de voorbije tien jaar vaker voor een leven zonder de man of vrouw die ze lange tijd geleden trouw zwoeren. "Ik zie het ook regelmatig gebeuren bij koppels waarvan hun kinderen me vertellen dat ze voorheen altijd zo mooi bij elkaar pasten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234