Zondag 02/10/2022
Minister van Onderwijs Ben Weyts.

Onderwijs

Tot de allerlaatste dag lesgeven? Niet in de realiteit

Minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld Thomas Sweertvaegher

Ondanks de aanbevelingen van de minister om zolang mogelijk les te blijven geven, is het sinds gisteren zomervakantie voor veel Vlaamse leerlingen. Het bizarre schooljaar 2019-2020 zit er voor hen voorgoed op. Twee weken langer (online) onderwijzen bleek niet voor elke school haalbaar. ‘We hebben onze leerkrachten al zoveel gevraagd.’

FT

“Tot de allerlaatste dag lesgeven, lesgeven en nog eens lesgeven.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bleef de afgelopen twee maanden op dezelfde nagel kloppen: had het van hem afgehangen, dan zou het schooljaar langer mogen duren om de tijd die door het coronavirus verloren is gegaan, in te halen.

“Klassenraden, deliberaties en oudercontacten kunnen dan in juli plaatsvinden, zodat juni optimaal gebruikt kan worden voor lessen en examens”, zei hij midden april in Het Laatste Nieuws. De onderwijsvakbonden steigerden bij die woorden. Vandaag blijkt dat Weyts’ aanbeveling – alvast voor een deel van het onderwijslandschap – snel aan de kant is geschoven. Want gisteren al, vrijdag 19 juni, brak voor veel Vlaamse leerlingen de zomervakantie aan. Gedaan om naar school te komen. Gedaan onlinelessen, preteaching en examens. Tot ongenoegen van veel ouders, want wat is het voorbije schooljaar eigenlijk waard geweest?

“Mijn zoon van 12 heeft vanaf nu vakantie”, reageert Raf Liekens. “Hij is sinds maart nog geen dag naar school moeten gaan. Voor mijn kinderen zal de leerachterstand nog wel meevallen, en voor die van andere hooggeschoolde en/of gemotiveerde ouders ook. Maar voor vele anderen is dat niet zo. Ik had gedacht dat scholen die laatste twee weken alles op alles zouden zetten om leerstof in te halen. Helaas. Is het te veel gevraagd mensen die straks negen weken vakantie hebben twee weken langer les te laten geven? Ik ga mijn zoon de komende tijd zelf één of twee dagen per week een beetje Frans of Latijn laten herhalen.”

Leertijd maximaal benutten

Het Katholiek Onderwijs en het GO! hebben hun scholen geadviseerd “de leertijd maximaal te benutten en leerlingen maximaal naar school te laten komen”, zoals de minister had gevraagd. “Maar wij kunnen hen vanuit Brussel niet verplichten”, zegt woordvoerder van het Katholiek Onderwijs Pieter-Jan Crombez. “Geen twee scholen zijn hetzelfde. Scholen waar de leerlingen vandaag (gisteren, FT) hun laatste lesdag hadden, nemen extra veel tijd om grondig te delibereren en studieadvies te verlenen bijvoorbeeld.”

Bovendien hebben leerkrachten de voorbije maanden bergen verzet, zeggen de schooldirecteurs. “Het is voor onze leerkrachten geen evident jaar geweest. Ze hebben ook een moeilijke paasvakantie gehad”, zegt Veronique Van Ysendyck, adjunct-directeur van het Sint-Jozefinstituut in Wetteren. Sinds gisteren zijn haar leerlingen van het eerste tot het vijfde middelbaar hun vakantie gestart, de zesdes moeten maandag nog terug voor één examen. “Als je alle regels in acht neemt, hebben we als school het maximale gedaan. En met succes. Meer kon niet, het moet organisatorisch haalbaar zijn. Volgende week starten de deliberaties. Ik hoop dat de leerkrachten in september voldoende energie hebben om erin te vliegen, want ook dan belooft het moeilijk te worden.”

Eenzelfde verhaal in het Heilig-Hart & College in Halle waar de vijfdes gisteren voor het eerst – en meteen ook voor het laatst – door de poort stapten. “We hebben van de leerkrachten al veel inspanningen gevraagd. Er zijn nog 700 leerlingen te delibereren. Voor probleemgevallen vinden er wel nog remediëringslessen plaats”, zegt directeur derde graad Hilde Van Wielendaele.

Leerlingen al op reis

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) heeft er alvast geen problemen mee dat scholieren al op reis vertrekken nog voor het einde van het schooljaar. “Als de school beslist om leerlingen niet meer naar hun gebouwen te halen, kan op reis gaan voor ons perfect”, klinkt het. “Zolang de kinderen de voorziene onderwijsactiviteiten maar uitoefenen. De plaats waar ze dat doen, is voor ons niet belangrijk.” Het Katholiek Onderwijs is geen voorstander en ook de minister reageert fel: “Je zou als ouder echt heel kortzichtig moeten zijn om je kind nu ook maar één dag onderwijs af te nemen.”

In andere scholen loopt het schooljaar wél nog door. In het Koninklijk Atheneum in Aalst krijgen de leerlingen tot volgende week woensdag les en starten nadien de examens. Net als in het VTI in Torhout. “Met afstandsonderwijs bereik je niet hetzelfde leerrendement, hebben we de afgelopen weken ontdekt. Ik ben ervan overtuigd dat we tot het allerlaatste moment moeten doorzetten. In een ervaringsgerichte school zoals de onze is dat niet meer dan logisch”, reageert directeur Dirk Lamote. “De leerkrachten gingen onmiddellijk mee in dat verhaal.”

Minister Weyts zegt “bezorgd” te zijn. “We moeten maximaal vermijden dat kinderen op 1 september met een achterstand beginnen. Dat lukt het best als scholen aan leerkrachten maximaal ruimte geven om te doen waar ze zo goed in zijn: lesgeven. Ik hoop dat veel schoolbesturen die redenering kunnen volgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234