Tot 80 procent van winkeliers zou beschermingsgeld betalen
Kleine winkels betalen 500 tot 1.000 euro per kwartaal, grote winkels hoesten 5.000 euro op
Siciliaanse maffia houdt er een afpersboekhouding op na
De Siciliaanse politie heeft een boekhouding in handen gekregen die voor het eerst een duidelijk beeld geeft van de regels over wie pizzo, beschermingsgeld, moet betalen aan de maffia, hoeveel er wordt betaald en wie vrijgesteld is.
Rome
The Independent
Peter Popham
Het grootboek, met details over illegale protectiegelden voor de wijk Vucciria in Palermo, schetst een gedetailleerd beeld van de manier waarop de maffia de commerciële activiteiten in de Siciliaanse hoofdstad blijft controleren, meer dan tien jaar nadat de organisatie er officieel de wapens heeft neergelegd.
De ontdekking komt op het moment dat de controverse over de macht en het belang van de maffia opnieuw opgelaaid is na een televisiedocumentaire waarin beweerd wordt dat 80 procent van de Siciliaanse bedrijven pizzo betaalt.
Tegen Salvatore Cuffaro, de gouverneur van het eiland, loopt een onderzoek naar zijn veronderstelde banden met de maffia. Cuffaro haalde in een brief aan het Italiaanse staatshoofd Carlo Azeglio Ciampi uit naar het programma. In de brief vraagt hij een speciale bijeenkomst van het 'waakzaamheidscomité' van de Rai, de Italiaanse staatszender.
"Het is bedrieglijk om te beweren dat vandaag 80 procent van de zakenlui pizzo moet betalen in Sicilië, en dat diegenen die weigeren te betalen verplicht zijn een gewapende lijfwacht te nemen", zegt hij. "Dit brengt grote schade toe aan ons imago, precies op een moment waarop tien grote ondernemers uit het noorden zullen investeren in ons eiland. Slechts 5 tot 10 procent (van de winkeliers) betaalt pizzo. Als de magistraten iets anders zeggen, dan geloof ik hen niet."
Maar Cuffaro zal het wellicht moeilijker hebben om de bewijzen van afpersing door de maffia te weerleggen die regel voor regel, straat voor straat genoemd worden in het grootboek dat bij een kleine maffiagarnaal uit Palermo in beslag genomen werd.
De inhoud van het boek kwam via een lek bij de krant La Repubblica terecht en onthult dat de maffia gebruikmaakt van verschillende tarieven. Kleine winkels betalen 500 tot 1.000 euro per kwartaal, duurdere winkels, zoals juweliers, 2.500 tot 3.000 euro en grote winkels betalen 5.000 euro.
Winkeliers met familieleden die in de gevangenis zitten, zijn vrijgesteld, net als personen met verwanten bij de politie. Mensen die te maken krijgen met een overlijden komen ervan af met een eenmalige kwartaalbijdrage. Nieuwe winkels die zich in de regio vestigen, worden verplicht tot een forse contante betaling. Maffiosi die zich in de regio vestigen, geven 3 procent van hun opbrengsten af aan hun plaatselijke bazen.
Maurizio De Lucia, een magistraat uit Palermo, zegt: "Pizzo is altijd de belangrijkste activiteit van de Cosa Nostra geweest, en het is ook de manier waarop de Cosa Nostra haar bestaan bekendmaakt."
De kwartaalbijdragen worden opgehaald door jonge bendeleden met goede manieren die meestal geen crimineel verleden hebben. Volgens La Repubblica betalen de meeste winkeliers maar al te graag.