Donderdag 13/05/2021

Tot 500 euro voor een diner met Peeters

Voor een bedrag tussen 250 en 500 euro kon u woensdagavond aanwezig zijn op een diner van Antwerps kandidaat-burgemeester Kris Peeters (CD&V). Een manier om de campagnekas te spekken. Maar is zoiets wel verstandig anno 2017?

Zo'n 140 ondernemers zakten woensdagavond af naar het Grand Café Horta in de Antwerpse theaterbuurt. In de statige art nouveau-zaal konden ze luisteren naar Studio 100-baas Hans Bourlon, onder het toeziend oog van de gastheer, CD&V-vicepremier Kris Peeters. Bij een verzorgd diner konden de aanwezigen verder keuvelen over politiek en ondernemerschap.

Het doel? Netwerken, maar vooral geld ophalen. Wie aanwezig wilde zijn, legde 250 euro neer. Wie in een vrijgevige bui was, kon de donatie optrekken tot 500 euro. De giften gaan naar de Antwerpse afdeling die daarmee de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar financiert.

Onder de aanwezigen vooral zakenlui van kleine en middelgrote bedrijven, vaak mensen die Peeters kent uit zijn Unizo-verleden: een paar bouwondernemers, de baas van een farmabedrijfje, iemand die in kantoormeubels handelt. De slager om de hoek kwam niet langs, grote havenbonzen of CEO's van multinationals evenmin.

De uitnodiging werd niet aan de grote klok gehangen en is niet te vinden op de site van de partij of Grand Café Horta. Peeters' woordvoerster is aanvankelijk erg karig met commentaar. "Dat evenement wordt ieder jaar georganiseerd door de vrienden van Kris Peeters", zegt Miet Deckers. "Veel meer kan ik er niet over zeggen." Of we zelf even mogen langskomen? "Neen, we moeten rekening houden met de de privacy van de aanwezigen." Andere Antwerpse CD&V'ers geven weinig meer uitleg of bellen niet terug.

Van waar die geheimzinnigheid? Want, voor alle duidelijkheid: wettelijk is er niets mis mee. Schenkingen door privépersonen zijn sinds eind jaren 90 gelimiteerd tot 500 euro aan één politicus per jaar. Vanaf 125 euro moeten die bedragen worden aangegeven. Peeters blijft netjes binnen de lijntjes, in tegenstelling tot de Gentse Open Vld'er Geert Versnick, die vorig jaar tot 6.000 euro liet betalen.

"Ik begrijp niet dat ze geen open kaart spelen", zucht iemand die er al ieder jaar bij was. "Zo krijg je alleen gedoe." Een andere habitué: "Kris is dan nog eerder braaf. Hij wil meer doen dan louter etentjes verpatsen. Hij wil dat ondernemers er ook iets aan hebben. Een aantal jaar geleden kwam de Chinese ambassadeur spreken, nu was er Bourlon."

Maar is dit soort evenementen nog van deze tijd? Politici doen steeds minder beroep op giften, zo blijkt uit een paper van de politicologen Bart Maddens en Jef Smulders (beiden KU Leuven) uit 2016. De partijdotatie is immers royaal genoeg om ook zonder ruimschoots rond te komen. Het zijn vooral ministers en... CD&V'ers die nog op donaties rekenen, zo blijkt uit zijn analyse van cijfers van de laatste 15 jaar. De nuance is dat Maddens alle soorten giften in rekening bracht, niet enkel die die binnenkomen via dure etentjes.

"Ministers staan vaak boven aan de lijst en mogen daarom meer uitgeven in verkiezingstijd", legt Maddens uit. En de CD&V'ers? "De dotatie van de partij ging de laatste jaren achteruit omdat ze zetels verloor. Mogelijk zijn die giften een manier om de teruggelopen inkomsten te compenseren."

Wafelenbak

Maddens ziet weinig morele bezwaren voor zulke fundraisings. "De sommen zijn te laag om te spreken van beïnvloeding." Toch zou hij in het huidige klimaat drie keer nadenken voor hij zo'n evenement organiseert. "Er hangt een sfeertje rond van oude politiek. Het helpt ook niet dat er zo geheimzinnig over wordt gedaan." Bovendien worden de namen van de donateurs niet publiek gemaakt, wegens privacyredenen. "Totale transparantie is er dus niet."

Met andere woorden: waarom organiseert Peeters geen bal of een wafelenbak om geld in het laatje te krijgen? De vicepremier ziet zelf het probleem niet. "Beïnvloeding? Er zijn 140 mensen aanwezig! Dit is een traditie binnen de partij, we doen alles perfect volgens de regels. Het is wat het is: een gezellige avond met een interessante babbel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234