Dinsdag 20/10/2020

OnderwijsFinanciële stimulans

Tot 300 euro netto per maand méér voor wie privé inruilt voor onderwijs

Beeld Illias Teirlinck

Wie vanuit de privé kiest voor een job in het onderwijs, zal vanaf volgend schooljaar tot acht jaar nuttige ervaring kunnen meenemen. Concreet betekent het dat ‘zij-instromers’ tot 300 euro netto per maand extra kunnen verdienen. Bedoeling is om zo meer volk naar het onderwijs te lokken.

De Vlaamse regering heeft het plan van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) goedgekeurd om zij-instromers uit de privé tot acht jaar anciënniteit te laten meenemen. Daarvoor is 4 miljoen euro per jaar voorzien.

Zij-instromers zijn mensen die al elders werkervaring hebben opgedaan. Wie nu vanuit de privé naar het onderwijs wou, verloor doorgaans zijn anciënniteit. Enkel voor een aantal specifieke praktijkvakken in het technisch en beroepsonderwijs was er een uitzondering. Maar wie vanuit de privé de overstap maakte, zag zichzelf terugvallen op een beginnersloon.

Minister Weyts wil dat aantal zij-instromers omhoog krijgen om zo het nijpende lerarentekort aan te pakken. Tegen het einde van de regeerperiode in 2024 zouden er jaarlijks tussen de 5.000 en 7.000 extra leerkrachten nodig zijn.

Vanaf volgend schooljaar kan het behouden van maximaal acht jaar anciënniteit wél voor wie kiest voor een job als onderwijzer in het basisonderwijs of voor enkele knelpuntvakken in het secundair, zoals onder andere Nederlands, Frans en wiskunde. Niet alleen in het BSO en TSO, maar ook in het ASO waar dat voordien nog niet kon. “Voor een nieuwe onderwijzer met 8 jaar ervaring op de teller kan deze maatregel ongeveer 220 euro extra netto per maand betekenen”, klinkt het op het kabinet Weyts. “Voor een master in de wiskunde met 8 jaar ervaring kan het voordeel oplopen tot iets meer dan 300 euro extra netto per maand.”

Voor het lager onderwijs wordt gekeken naar mensen die nu bijvoorbeeld als kinderverzorger of jeugdcoördinator werken. In het secundair wordt de relevantie van de opgedane ervaring bepaald door de directeur van de school.

“Mensen kiezen voor het onderwijs omdat ze hun passie willen doorgeven aan jonge mensen: het gaat hen niet om het grote geld”, zegt Weyts. “Maar het schrikt natuurlijk wel af als je al je opgebouwde anciënniteit moet loslaten.” De minister maakt zich sterk dat in deze coronatijden er misschien wel extra veel mensen een carrièrewending overwegen. “Met deze maatregel willen we hen vooral verleiden om voor de klas te kiezen. Zo versterken we ook de onderwijskwaliteit.”

Minister Weyts, die 4 miljoen euro voorziet, wil zo het nijpende lerarentekort aanpakkenBeeld BELGA

Het is lang niet de eerste keer dat er pogingen worden gedaan om instroom uit de privé te stimuleren. Onder de onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) besloot de  toenmalige Vlaamse regering al om wie vanuit de privésector naar het onderwijs ging tot twintig jaar nuttige ervaring te laten meepakken. Maar bij de besparingsronde aan het begin van de vorige Vlaamse regering in 2014 sneuvelde het geld dat daarvoor voorzien was.

Wat toen ook meespeelde: vanuit nogal wat hoeken werd gevreesd voor een neveneffect. Zij-instromers uit de privé meer geld geven, zou voor jonge leerkrachten extra demotiverend kunnen werken. Waardoor de aanpak van het ene pijnpunt van het onderwijs vooral een ander, namelijk de uitstroom van jonge krachten, zou versterken. Om jonge leerkrachten aan boord te houden, wil Weyts hen graag sneller vast laten benoemen: na één jaar, in plaats van twee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234