Dinsdag 25/02/2020

Tot 270 euro om boterhammen op school te mogen opeten

Beeld THINKSTOCK

Vlaamse basisscholen voeren vanaf september massaal een "boterhammentaks" in óf verhogen de bijdrage. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. De maatregel is een gevolg van de krappe budgettaire toestand van de gemeenten. Vele ouders reageren misnoegd.

In Hasselt bijvoorbeeld moeten kinderen die 's middags hun boterhammen in de gemeenteschool willen opeten daar vanaf september 25 cent per dag voor betalen. Dat heeft het stadsbestuur eerder deze week beslist. Eerder voerden onder meer Mechelen en Lanaken al zo'n bijdrage in. Sommige scholen, zoals Sint-Leo in het West-Vlaamse Sint-Pieters, zien zich zelfs genoodzaakt om het bedrag al te verhogen van 1,10 euro per dag naar wellicht 1,50 euro per dag.

"De taak van de onderwijzer is lesgeven"
Voor heel wat ouders betekent dat toch een extra kost van gauw 60 tot 270 euro per jaar pér kind. "Het is een wijdverspreid fenomeen", zegt Marc Van den Brande, secretaris-generaal van het katholiek basisonderwijs in de krant. "Ouders reageren teleurgesteld. Begrijpelijk, want zij vermoeden nog steeds dat een leerkracht 's middags toezicht moét houden. Maar dat is onder druk van de vakbonden enkele jaren geleden uit hun takenpakket geschrapt. Daardoor is het een zogeheten buitenschoolse opvang geworden." Maar volgens het Christelijk Onderwijsverbond (COV) behoort middagopvang en toezicht niet tot het takenpakket van leerkrachten. "De taak van de onderwijzer is lesgeven", reageert Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV.

"Tarieven van boterhammentaks zijn redelijk"
"De heffing van een boterhammentaks in scholen is het zoveelste symptoom van de moeilijke financiële situatie waarin de lokale besturen zich bevinden." Dat zegt Jan Leroy, stafmedewerker Financiën van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente (VVSG). "Ze moeten een budgettair evenwicht halen. Dan dringen zich keuzes op." "Tot nog toe hebben de scholen altijd hun plan getrokken", zegt Marianne Coopman van het COV. "Soms via het inschakelen van vrijwilligers, of doordat gemeenten de kosten op zich namen. Maar nu gemeenten steeds meer moeten besparen op hun uitgaven, wordt gezocht naar een reftervergoeding. Dat is normaal, het is een taak die moet uitgevoerd worden, en die moet vergoed worden. Niemand werkt gratis." De ingrepen hebben een directe invloed op de burger, maar de inkomsten zijn broodnodig volgens Leroy. "Als ik de tarieven zie, die gevraagd worden voor de boterhammentaks, vind ik dat die toch op een redelijk niveau blijven", besluit Leroy.

LEES MEER VANDAAG IN ONZE KRANT, OOK DIGITAAL VERKRIJGBAAR.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234