Zondag 05/02/2023

Torfs: 'Minister Onkelinx laat Vlamingen links liggen'

Het plan van minister Onkelinx (PS) om de beperking op het aantal nieuwe huisartsen en specialisten af te schaffen, zet Nederlands- en Franstaligen tegen elkaar op. De grote mutualiteiten steunen haar, maar de Vlaamse universiteiten verzetten zich. Rik Torfs (rector KU Leuven) reageert scherp.

In Vlaanderen is er, dankzij het universitaire ingangsexamen, geen overschot aan artsen. Franstalig België telt in 2018 evenwel duizend artsen te veel. Zij zouden geen Riziv-nummer krijgen en dus niet aan de slag kunnen gaan. Maar minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil dat oplossen door de toegang tot enkele knelpuntberoepen (bijvoorbeeld kinderpsychiatrie, huisartsgeneeskunde en geriatrie) ongelimiteerd te maken. Haar ontwerp van Koninklijk Besluit werd op 6 december door de ministerraad goedgekeurd.

Aan Vlaamse kant broeit sindsdien het ongenoegen. Een petitie tegen de opheffing van de beperking is de afgelopen twee dagen meer dan 7.000 keer ondertekend. De vijf Vlaamse universiteiten, bijna alle Vlaamse artsensyndicaten en studentenverenigingen plaatsten hun handtekening, ook omdat zij menen dat hierdoor het ingangsexamen geneeskunde afgeschaft zal moeten worden.

Vijf minuten

In regeringskringen klinkt dat zij geen recht van klagen hebben. Op 12 november bracht de planningscommissie medisch aanbod, waarin onder meer vertegenwoordigers van de mutualiteiten en de universiteiten zetelen, namelijk een gunstig advies uit met betrekking tot het KB van Onkelinx. Vijf Franstaligen waren aanwezig, vier Nederlandstaligen. In totaal stemden, dankzij volmachten, zeven personen voor en onthielden er zich vier. Niemand stemde tegen, zo blijkt uit het vergaderingsverslag dat De Morgen kon inkijken.

"Wij zijn er niet om Onkelinx te verdedigen", zegt een Vlaamse bron in de federale regering, "maar ze heeft niets misdaan." KU Leuven-professor Bernard Himpens, als voorzitter van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde lid van de commissie, meent van wel. "We hebben de documenten pas ter plekke gekregen. Bovendien worden zulke belangrijke maatregelen eerst in een werkgroep besproken, een proces dat zes maanden duurt. Dat is ook niet gebeurd. In totaal kregen wij vijf minuten om een oordeel te vellen op basis van zeer technische teksten."

Himpens onthield zich, net als een van zijn collega-professoren. Aan Vlaamse kant stemden de CM en de Socialistische Mutualiteit wel voor. "Dat anderen stellen dat ze niet op de hoogte waren, is dikke flauwekul", zegt SocMut-voorzitter Guy Peeters. Zijn christelijke evenknie Marc Justaert reageert genuanceerder. "De vrees dat het ingangsexamen op de tocht komt te staan, is volgens mij ongegrond. Als dat wel zo zou zijn, dan teken ik ook de petitie. Wel schijnt het te kloppen dat de leden weinig tijd hadden om de teksten te bestuderen."

'Voorstel herzien'

Katleen Sottiaux, woordvoerster van Onkelinx, stelt dat alles correct is verlopen en dat de commissie de teksten een week op voorhand kreeg. Op dit moment ligt het KB voor bij de Raad van State, waarna volgende week een overleg gepland staat met de gemeenschappen. Ten slotte moet de ministerraad zich nog eens over het plan buigen.

"Onkelinx is een bedreven politica en is een aantal mensen te vlug af geweest", zegt Rik Torfs, rector van de KU Leuven. "Maar zij moet haar voorstel herzien, want nu neemt ze een volledig communautaire houding aan in een federaal dossier. Ze kiest duidelijk voor haar eigen gemeenschap en dat kan niet. Ik kan me niet voorstellen dat haar Vlaamse regeringspartners dit accepteren. Als dit mogelijk is in de federale regering, dan betekent het dat de Vlamingen niet meetellen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234