Dinsdag 15/10/2019

Torengebouw van deSingel in Antwerpen wellicht nog hoger

Kunstencentrum wil ook een zelfbedruipende culturele nachtwinkel, die voor en na de voorstellingen open is

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

De plannen voor een torengebouw, uitbreiding van het cultureel complex deSingel in Antwerpen, moeten worden bijgesteld. Het masterplan uit 1996 van toparchitect Stéphane Beel voldoet niet meer aan enkele recentelijk ontstane behoeften. Zo wil het kunstencentrum nu ook een culturele nachtwinkel. Bovendien werd in juni van dit jaar duidelijk dat het Hoger Instituut voor Dans uit Lier bij deSingel wordt gevoegd. Die extra bouwprogramma's zullen wellicht leiden tot een nog hogere toren aan de Jan Van Rijswijcklaan. "Hoger, en anders breder", glimlacht Paul Vermeir, technisch directeur van deSingel. "Dat zijn we aan het onderzoeken."

Het architectenbureau van Beel maakte in 1995 een haalbaarheidsstudie voor het gebouwencomplex deSingel, dat gebruikt wordt door het kunstencentrum, het conservatorium, Radio 2 en sinds een tijd ook het nieuwe Vlaams Architectuurinstituut (VAi). De eerste fase van Beels masterplan (een laagbouw met technische ruimten, bureaus en een klas, achter de Rode en de Blauwe Zaal) is inmiddels gerealiseerd. Sinds mei sleutelt het architectenbureau uit Gent aan het definitieve ontwerp van de tweede uitbreidingsfase: een ongeveer veertig meter hoge toren met zalen, bureaus, klassen en een café-restaurant. "Maar we hebben Beel nog even on hold gezet. De toren wordt wellicht nog een verdieping hoger of anders wat breder, afhankelijk van tal van technische zaken. Doordat de afdeling dans naar hier verkast - die optie werd pas in juni bevestigd -, moeten er in het bouwvolume een klein zaaltje en vijf dansstudio's bijkomen. Door die afdeling bij het hier al gehuisveste conservatorium en de Studio Herman Teirlinck te voegen, komt het departement woord, kunst en muziek van de Hogeschool Antwerpen onder één dak."

Wil de ene bouwheer, de Hogeschool Antwerpen, een dansafdeling integreren, het kunstencentrum streeft naar een "zelfbedruipende culturele nachtwinkel", die voor en na de voorstellingen open is. "Bezoekers zullen er cd's, boeken en partituren kunnen kopen, kortom alles wat met de culturele programmering te maken heeft", aldus de technisch directeur van deSingel. Vermeir gelooft voorts in langetermijnplanning. "We moeten nu aan later denken en de resterende open ruimte bekijken met het oog op bijkomende volumes. Een voorbeeld: het VAi palmt momenteel een bescheiden 140 vierkante meter in. In het gebouw van Beel komt daar straks 300 vierkante meter bij. Maar stel dat het architectuurinstituut over enkele jaren naar Nederlands voorbeeld een hoge vlucht neemt, dan moet je mogelijkheden openlaten om naar behoren te kunnen uitbreiden."

Voor de wat de meer nabije toekomst is Vermeir "99 procent zeker" dat de uitbreiding (met een kostprijs van 25 miljoen euro) er komt. De Hogeschool Antwerpen, die 35 procent van de kosten zal betalen, heeft de contracten voor een reeks technische studies onlangs getekend. "De Vlaamse Gemeenschap, die de overige 65 procent voor haar rekening neemt, zal dat binnenkort ongetwijfeld ook doen", meent Vermeir. Als de vereiste parafen verzameld zijn en een reeks technische studies (onder meer inzake akoestiek en energiebeheer) afgerond is, kan Beel het definitieve voorontwerp uit- en afwerken. Als alles dan volgens plan verloopt, moet de toren eind volgend jaar in de steigers staan. "Het plaatsgebrek is nijpend en de uitbreiding dus onafwendbaar. Wat timing betreft hou ik dit in mijn achterhoofd: architect Léon Stynen tekende in 1958 voor de opdracht van dit culturele complex. Kunstencentrum deSingel ging pas 22 jaar later open. Als we in dat licht bedenken dat Stéphane Beel zijn studie in 1995 begon en in 2004 kan bouwen, zijn we goed bezig", aldus nog Vermeir.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234