Woensdag 20/10/2021

Topwerk van Van Mieghem wordt geveild

kunst

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Eric Rinckhout

'Een van de belangrijkste en mooiste werken die Van Mieghem ooit gemaakt heeft." Dat zegt conservator Erwin Joos van het Antwerpse Van Mieghem Museum over het schilderij Langs de Schelde, een topwerk dat op 29 april geveild wordt bij Campo Vlaamse Kaai.

Eugeen Van Mieghem maakte het schilderij in 1926 voor zijn jeugdvriend Lode Baekelmans naar aanleiding van diens 25-jarig schrijversjubileum. Het schilderij bleef bijna tachtig jaar lang in het bezit van de familie Baekelmans. Zij brengt het werk nu op de markt. De geschatte prijs van het gesigneerde schilderij (72 bij 82 centimeter) ligt tussen de 68.000 en 72.000 euro, maar vermoedelijk zal het gemakkelijk richting 100.000 euro gaan, inclusief kosten. "Het Van Mieghem Museum heeft niet de fondsen om zo'n werk aan te kopen", zegt Erwin Joos. "En ik vrees ook dat de Stad Antwerpen, gezien de recente politieke situatie, het werk niet kan kopen, hoewel het perfect op zijn plaats zou zijn in het geplande museum van de migratie in de oude gebouwen van de Red Star Line." Joos wil dan ook graag een oproep lanceren: "Ik vraag me af of er geen taak is weggelegd voor bijvoorbeeld de Koning Boudewijnstichting of een Antwerps privé-bedrijf om het schilderij te verwerven. Dit werk toont immers niet alleen de haven en de rede op een schitterende manier, het schilderij zelf is door zijn hele geschiedenis compleet met de stad verweven. Daarom zou het eigenlijk in Antwerpen moeten kunnen blijven."

Op het schilderij - zoals wel vaker bij Van Mieghem gaat het om olieverf op karton - is een stel havenarbeiders te zien. Op de achtergrond heeft Van Mieghem de brede rivier geschilderd en de rede van Antwerpen met de schepen van de Red Star Line die aan de Rijnkaai afgemeerd liggen. Op de Schelde zelf varen enkele slepers en vissersboten. Het schilderij zit nog altijd in zijn originele lijst met koperen plaatje dat getuigt van de schenking aan Lode Baekelmans. Van Mieghem en Baekelmans (1879-1965) kenden elkaar al van in het Antwerpse Atheneum, waar ze samen naar school gingen. Later bezochten ze, onder meer met Willem Elsschot, de vergaderingen van de anarchistische beweging De Kapel. In 1902 was Baekelmans getuige bij het huwelijk van Van Mieghem met Augustine Pautre en kort nadien ontwierp Van Mieghem omslagtekeningen voor enkele boeken van Baekelmans. In 1927 schreef Baekelmans nog een tekst over het oeuvre van Van Mieghem in De Vlaamse Elsevier en tussen 1927 en 1930, het sterfjaar van de schilder, voerden beiden nog een intense correspondentie die in het AMVC-Letterenhuis bewaard wordt.

Op de veiling bij Campo Vlaamse Kaai wordt op 29 april nog meer werk van Van Mieghem onder de hamer gebracht: het gaat hoofdzakelijk om kleine houtskooltekeningen afkomstig uit schetsboeken, die geschat worden tussen de 200 en 400 euro. Er worden ook enkele grotere tekeningen in houtskool, pastel en rood krijt geveild. Daarvan liggen de prijzen hoger: tussen 600 en 2.000 euro.

De veiling vindt plaats op 29 en 30 april (telkens om 14 uur) bij Campo, Vlaamse Kaai 30-31, 2000 Antwerpen. Inl. tel. 03/238.42.02 en www.campo.be. Tentoonstelling tot en met 27 april, van 10 tot 18 uur.

'Het schilderij zou in Antwerpen moeten kunnen blijven'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234