Zondag 20/06/2021

Toptransfer aan de Tour-tafel

Het EK voetbal kwam er, tot onvrede van veel wielerfans, even tussen fietsen, maar vanaf morgenavond mag Maarten Vangramberen alsnog op handtekeningenjacht voor het koersprogramma Vive le vélo. Voorganger Lieven Van Gils volgt de Tour dan voor het eerst vanuit zijn zetel. 'Als ik voel dat ik jaloers word, schenk ik mijn glas wijn nog wel eens vol.'

Tien jaar lang trok Lieven Van Gils tijdens de Tour met zijn tafel van rennershotel naar rennershotel. Op zoek naar een interview met en een handtekening van de renner die die dag de etappe kleurde. Dit jaar duwt hij zijn Tour-tafel in de handen van Maarten Vangramberen. De ideale man voor de job, vertelt Van Gils. "Maarten is een koerskenner, hij weet hoe hij moet interviewen en is veel jonger en knapper dan ikzelf. Alleen maar winst voor de kijker dus."

Van Gils maakt er zich met een grap van af, maar de beslissing om de Tour dit jaar links te laten liggen, was niet makkelijk. "Het was een afvallingskoers. Elk jaar knijp je er iets van af omdat het anders allemaal te veel wordt. Vroeger deed ik alle voorjaarskoersen, later bleven alleen Gent-Wevelgem en de Ronde over. Tegenwoordig is zelfs daar geen tijd meer voor. En het was ook gewoon tijd om aan de kant te gaan staan."

Al is het dan met pijn in het hart. Want de Tour is voor Van Gils nog steeds iets magisch. "De verwondering wanneer we een renner aan onze tafel krijgen, is er nog steeds. Het blijft ongelooflijk dat die gasten aan ons programma willen meewerken. Zo'n renner heeft interviews gedaan aan de start, zit daarna een hele dag op de fiets en doet dan nog eens interviews aan de finish. In het hotel moet er gedoucht, gemasseerd en gegeten worden. En helemaal aan het eind van zo'n dag komen wij nog een kwartier tijd pikken. Dan moeten ze stipt, want we gaan live, aan onze tafel komen zitten. Meestal dan nog in een uithoek van de hoteltuin omdat daar een of ander vijvertje ligt dat perfect als decor kan dienen."

Niet alleen voor de renners, maar ook voor de man die de vragen moet stellen, is zo'n Tour hard werken. Zeker omdat er van die man steeds meer wordt verwacht. Vangramberen: "Twintig jaar geleden vertrokken sportjournalisten 's morgens en kwamen ze 's avonds met één stukje terug. Nu is het ergens aankomen, het liefst al meteen een foto posten. Daarna snel een stukje doorbellen voor de website, tussendoor een telefoontje voor de radio om dan aan het echte werk te beginnen. En er komen steeds extra opdrachten bij."

Van Gils pikt in: "Je krijgt zo veel impulsen, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Er wordt zoveel van je gevraagd. Dat is ook een van de redenen waarom ik heb beslist de Tour te schrappen." Ook het familiale aspect speelde mee. Na een volledig seizoen Van Gils & gasten leek het de presentator wel eens leuk om met vrouw en kinderen op vakantie te kunnen gaan. "Mijn kinderen hebben nooit anders geweten dan dat hun papa er tijdens de vakantie niet was. Ze hebben daar nooit een probleem van gemaakt. Mijn vrouw trouwens ook niet. Ze wisten dat ik er op andere momenten dan wel wat vaker was." Een gedachte waar ze zich deze zomer ook ten huize Vangramberen mee moeten troosten. Eerst was er het EK voetbal, nu de Tour en straks volgen nog de Olympische Spelen. Telkens met een prominente rol voor Vangramberen. Toch twijfelde hij geen moment toen de vraag kwam of hij tijdens de Tour met een tafel wou gaan zeulen. "Eigenlijk was dat een retorische vraag. (lacht) Als je als sportjournalist bij alle drie die evenementen op de eerste rij mag zitten, dan denk je geen halve seconde na. Ik heb een paar keer een halve Tour gedaan. Halfweg werd ik dan afgelost door een collega. Vreselijk vond ik dat. Ik kon toen niet meer naar de uitzendingen kijken. Het deed gewoon te veel pijn om mijn collega's aan het werk te zien terwijl ik thuis in de zetel zat. Het is voor mij ook niet nieuw om een hele zomer weg te zijn. Het is ondertussen mijn elfde Tour. Ik ben er de komende maanden niet, maar ik sta vanaf september wel een paar keer per week om half vier aan de schoolpoort om mijn kinderen af te halen. Daar zie ik op zo'n moment ook weinig papa's staan."

Weigeren was sowieso geen optie op een sportredactie als die van de VRT, waar de plaatsjes duur zijn. Vangramberen: "Je weet inderdaad dat ze het je geen twee keer zullen vragen. Maar dat was wel het allerlaatste argument in de rij. Ik hoor ook vertellen dat de sportredactie een slangenkuil zou zijn, maar ik heb daar nog maar weinig van gemerkt. Er zitten natuurlijk een hoop ambitieuze mensen samen, maar is dat in een andere werkomgeving anders? Ik heb er me alleszins nog nooit bedreigd of belemmerd gevoeld."

He's got the looks

De wissel Van Gils-Vangramberen is een volgende stap in de verjonging van de sportredactie waar, naast Vangramberen, ook jonge honden als Ruben Van Gucht en Aster Nzeyimana naar voor geschoven worden. Zijn looks onontbeerlijk voor wie tegenwoordig het scherm wil halen?

Van Gils: "Dat is iets van alle tijden. Toen Carl Huybrechts er destijds bij kwam, werd die ook de jonge blonde god genoemd. Maar er is nu misschien wel wat meer aandacht voor. Het gaat ook niet over mooi of lelijk, meer over uitstraling. We hebben tegenwoordig ook stilisten. Die waren er vroeger gewoon niet."

Vangramberen: "Toen presenteerde iedereen die op de sportdienst werkte."

Van Gils: "Wie van dienst was, kwam op het scherm. Zo simpel was dat."

Vangramberen: "Ik heb die vraag over mijn looks al vaker gekregen. Alsof je tegenwoordig alleen nog knap moet zijn om op het scherm te mogen. Misschien zijn die looks een extraatje, maar ik kom vooral op het scherm omdat ik mijn vak ken."

De dopingvraag

Dat Vangramberen de juiste man op de juiste plaats is, moet hij de komende weken bewijzen door, net als Lieven, steeds de man van de dag aan zijn tafel te krijgen. Wie dat is, mag hij gelukkig zelf bepalen. Vangramberen: "Ik hoef niet per se de winnaar te hebben. Het kan ook de renner zijn die in een ravijn reed en dat nog kan navertellen. Dat is het verhaal dat de kijkers die dag willen horen."

Van Gils: "Je wil tegen het eind van de Tour ook een aantal grote jongens gedaan hebben. Het moeilijkste voor Maarten zal zijn om bij Team Sky binnen te raken. Sinds die met hun grote middelen in het peloton gekomen zijn, is het een stuk ingewikkelder geworden."

Grote ploegen schermen hun kopmannen steeds beter af. Niet alleen om hen voldoende rust te gunnen, maar ook om vragen over bijvoorbeeld doping te vermijden. Kun je het trouwens sowieso wel maken om kritische vragen te stellen, wanneer je de volgende dag misschien alweer op de goodwill van het team moet rekenen om een van hun renners aan je tafel te krijgen?

Vangramberen: "Zo'n tafelgesprek is niet bedoeld om het mes op iemands keel te zetten. Maar dat wil niet zeggen dat je relevante vragen uit de weg moet gaan."

Van Gils: "Je hebt natuurlijk heel weinig tijd om een gesprek op te bouwen. Vier à vijf minuten, meer is het niet. Maar als er twijfels waren over de prestaties van mijn gast, bracht ik dat wel ter sprake. Vinokourov, Froome, Contador: ik heb hen rechtuit gevraagd of ze clean waren. Dat werd uiteraard telkens staalhard bevestigd. Vino zelfs met de hand op het hart. Tja..."

Vangramberen: "Het hoeft ook niet in elk interview over doping te gaan. Hoe Froome zich vorig jaar bij elke persconferentie moest verdedigen, dat was erover. Tegenwoordig is het een opbod geworden: 'wie durft de dopingvraag te stellen?'."

Wie er deze week ook aan de tafel komt zitten, met Van Gils zit er alleszins één aandachtige kijker voor het scherm. "Niet om als een bemoeizieke schoonmoeder te zitten speuren naar dingen die beter kunnen," verzekert hij. "Wel omdat ik gewoon graag sport kijk." Al beseft Van Gils dat het ook pijn zal doen om Vangramberen aan zijn tafel te zien. "Ik heb mijn strategie al bepaald. Ik ben van plan me te concentreren op de dingen die de doorsneekijker niet weet. Dat Maarten na zo'n interviewtje nog een uur moet rijden om aan zijn hotel te raken bijvoorbeeld. En dat, tegen de tijd dat hij daar raakt, de keuken al lang gesloten zal zijn. Ik weet als geen ander wat je allemaal moet doen voor zo'n relaxed ogend gesprekje van vijf minuten. Dat zal de pijn hopelijk verzachten. En als het echt niet meer lukt, dan schenk ik mijn glas wijn nog wel eens vol."

Vive le vélo, dinsdag om 21.55 uur op Eén

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234