Donderdag 20/01/2022

Topsportmanager wordt staatsbeambte

BRUSSEL l Het begon tijdens een bezoek aan de (voor België slechte) Olympische Spelen als een ministerieel wanhoopsidee, maar morgen wordt de topsportmanager door het parlement decretaal verankerd. In mensentaal: de verstaatste Vlaamse sport krijgt er een nieuw overheidsambt bij.

Door Hans Vandeweghe

Deze middag wordt in de commissie Sport van het Vlaams Parlement het topsportbeleid van Anciaux en topsportmanager Ivo Van Aken besproken. Wat ook de uitkomst van dat debat is, morgen zal het parlement meerderheid tegen minderheid van de tijdelijke functie topsportmanager een staatsambt maken. Jean-Marie Dedecker (VLD), alvast dissident: "Waarmee de ministeriële staatsgreep op de topsport een feit is. Het parlement mag alleen nog jaknikken. Het enige wat Anciaux hiermee beoogt, is het Bloso vleugellam maken."

André Van Nieuwkerke en Jean-Marie Dedecker waren de enige leden van de commissie Sport die op de zitting van 28 maart tegenstemden toen het ontwerp tot wijziging van het Blosodecreet ter sprake kwam. Het enige punt van belang in die decreetswijziging betrof de topsportmanager (TSM). Die functie was sportminister Bert Anciaux spontaan aangepraat tijdens de Olympische Spelen van Athene. Die waren voor België niet goed, met slechts drie medailles, waarvan alleen goud voor Justine Henin in het zwak bezette vrouwentennistoernooi.

De TSM was aanvankelijk niet meer dan een ideetje, ontstaan in de koker van Anciaux' kabinetsattaché Sport (voor één dag per week) Paul De Knop. De TSM was een tijdelijke functie, verbonden aan het topsportbeleid van de huidige Vlaamse regering, betaald door beleidskredieten (en geen personeelskredieten) van het ministerie. De TSM zou beleidsvoorbereidend en -ondersteunend werken, het Bloso beleidsuitvoerend. Van Nieuwkerke : "Het BLOSO is een intern verzelfstandigd agentschap en dat zal nu voor topsport worden aangestuurd door een tijdelijk contractueel personeelslid van het ministerie."

Ondanks een akkoord tussen de meerderheidspartijen over de verankering van de functie van topsportmanager stemde Van Nieuwkerke tegen in de commissie Sport. Dedecker, het enige parlementslid met kilometers in de topsport, zal dat vandaag in het parlement ook doen. "Ik heb niks tegen Anciaux of Van Aken, maar wel iets tegen de manier waarop men ons dit in de maag splitst. Er is nood aan goed begeleide topsporters, niet aan een nieuw topambt in de sportadministratie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234